Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKI RIVALI

Inter s Hrvatima želi titulu, Milan stabilnost

Marcelo Brozović
Foto: Reuters/PIXSELL
12.08.2018.
u 21:34

U gradu Milanu u ovom trenutku petorica su Hrvata. Tri u Interu i dva u Milanu. Jasno je da se od njih mnogo očekuje i jasno je da su oni spremni dati mnogo

Zajedno imaju deset titula osvajača Lige prvaka, 36 titula osvajača talijanskog prvenstva i dolaze iz metropole na koju malo tko može ostati ravnodušan. Tradicija, veličina, luksuz, poštovanje... Sve to uživa Milano kao grad, odnosno Inter i Milan kao nogometni klubovi.

Istina, možda su “po putu” proteklih nekoliko godina malo posrnuli, ali jasno je da se stvari polako i sigurno vraćaju na svoje mjesto. Inter će biti dio Lige prvaka koju je posljednjih put osvojio prije osam godina, a Milan se s novim vlasnikom želi domoći tog nogometnog natjecanja, ali možda i pokoje titule.

>> Pogledajte Lovrenovu urnebesnu ljetnu potragu za Vrsaljkom

Trebaju im, Milan se posljednje domogao 2016., i to u talijanskom superkupu, a Inter od talijanskog kupa iz 2011. ne zna kako je nešto osvojiti. Dakle, oba kluba osjećaju glad! A nju će pomoći utažiti hrvatski nogometaši.

Možda na prvu zvuči kao preuveličavanje, ali u gradu Milanu u ovom trenutku petorica su Hrvata. Tri u Interu i dva u Milanu. Jasno je da se od njih mnogo očekuje i jasno je da su oni spremni dati mnogo.

Ivan Strinić i Alen Halilović članovi su rossonera, a Ivan Perišić, Marcelo Brozović i Šime Vrsaljko nerazzurra. Ukupno, u oba je kluba igralo 16 Hrvata, ali osim Zvonimira Bobana, Darija Šimića i Matea Kovačića, malo je koji ostavio upečatljiv trag.

Zato je izrazito bitno što su se hrvatski nogometaši odlučili skrasiti u talijanskoj metropoli u trenucima kad se stvara nešto novo.

Razmišljao je na taj način i Vrsaljko, koji se baš ovih dana odlučio napustiti Atlético, velikog trenera Diega Simeona i moćnu La Ligu. Prepoznao je da bi u Interu morao više napredovati, a svejedno igrati na vrhunskoj razini. Od hrvatskog reprezentativca Inter jako puno očekuje, a platio ga je 6,5 milijuna eura odmah te još 17,5 milijuna nakon godinu dana.

Zapravo, Inter je posebna priča baš sad, ovog ljeta i za nadolazeću sezonu. Djeluje moćno, trener Luciano Spalletti zna posao i ima jasnu viziju. Uprava je pak ostavila u momčadi Maura Icardija, Mirandu, Antonija Candrevu, Perišića, Brozovića i dovela Radju Nainggolana, Stefana de Vrija, Vrsaljka te vratila Geoffreyja Kondogbiju.

Marcelo Brozović
1/5

Bez pretjerivanja, Inter je Juventusu najveći konkurent za titule ove sezone. Također bez pretjerivanja, trio Perišić, Brozović i Vrsaljko bit će bitna karika u pohodu na vrh Italije u idućih devet do deset mjeseci.

Prebrodili krizu pa poletjeli

Naravno, koketiralo se s prodajom Perišića i Broza, ali odšteta koju je Inter postavio ipak je previsoka, 70 milijuna eura za jednog i oko 50 milijuna eura za drugog. Znak je to da ih se u milanskom velikanu ne žele riješiti, osim ako ne stigne ponuda od koje zadrhte koljena.

A kako možemo vidjeti iz medijskih napisa i izjava nogometnog dvojca, više nema naznaka da bi oni sami htjeli ikamo. Dakle, smirili su se, prepoznali projekt, prepoznali su i svoj osobni napredak u nogometnom smislu te imaju ambiciju potvrditi se na najvećoj sceni u dresu koji im je dao toliko toga posljednjih godina.

Perišić je u Inter stigao iz Wolfsburga prije tri godine i svakog ljeta govori se o njegovu odlasku, a svake zime o njegovu padu forme. Besmislice koje je prebrodio i upornost s ovom bi mu se sezonom mogle isplatiti.

Brozović je pak od dolaska iz Dinama prije također tri godine mnogo oscilirao, bio i u svađama s trenerom, gledao utakmice s tribine... i na kraju sazrio do te mjere da zna kontrolirati svoje ponašanje te se koncentrirati na travnjak. Kao takav nezamjenjiv je ne samo u reprezentaciji nego i klubu. Broz kakvog svi trebaju!

Vrsaljkova priča je drugačija, on dolazi kao istinsko pojačanje i dio je projekta kojim se želi staviti točka na “i” pomnog planiranja u posljednjih četiri-pet godina, koliko traje preslagivanje Intera. A koliko “novi” Vrsaljko može, vidjeli smo u Rusiji.

>> Pogledajte transfere hrvatskih nogometaša

Kad se spominje “čišćenje glave”... Alen Halilović, možda i najveći talent kojeg je Prva HNL ikad vidjela, zbog pristupa nogometu daleko je od visina koje su mu se prognozirale. Novu priliku dobio je u Milanu, što pokazuje svojevrsni očaj tog kluba, prvenstveno jer se upušta u tolik rizik. Doveli su problematičnog Halilovića i prije Svjetskog prvenstva najkritiziranijeg “srebrnog” Ivana Strinića.

Upravo zato je teško govoriti u pozitivnom kontekstu o Milanu u nadolazećoj sezoni, ali bilo bi maestralno kad bi cijelu tešku situaciju preokrenuli upravo Hrvati. Treba tako nešto Milanu, koji nije bez razloga toliko oprezan na tržištu, pa i sklon riziku. Uza sve probleme, dobio je slavni klub krajem lipnja Uefinu kaznu za nepridržavanje financijskog fair-playa, zbog čega je izbačen na godinu dana iz Europe te još godinu dana uvjetno.

Također, treba napomenuti i da su nakon “manevra” u kojem je Leonardo Bonucci otišao natrag put Juventusa, a u zamjenu stigao Gonzalo Higuain, odjednom “crno-crveni” daleko značajniji. Halilović bi mogao biti značajan asistent Higuainu, nadamo se, a Strinić ne bi morao toliko jurišati prema naprijed, gdje se ionako ne osjeća najbolje...

Idući mjeseci pokazat će sve, a sad još jednom možemo reći, jer zvuči sjajno, u milanskim velikanima trenutačno je čak pet Hrvata!

Milan kao predmet ovrhe

A tko je ustvari novi vlasnik AC Milana? Saga o Milanovu vlasničkom statusu doživjela je nov zaokret koncem srpnja. Tad je superbogati američki ulagački fond Elliott Management Corporation zbog nenaplaćenih potraživanja zaplijenio kompaniju Rossoneri Sport Investment koja kontrolira Milan, a koja je dotad bila u vlasništvu kineskog biznismena Lija Jonghonga.

Kinez je prvo posudio od Elliotta 303 milijuna eura s godišnjom kamatom od 10 posto da zatvori financijsku konstrukciju za preuzimanje Milana, a potom još blizu 100 milijuna eura. Kad Li ovog srpnja nije uspio vratiti ratu od 32 milijuna eura, Elliott se naplatio tako da ga je ovršio i oduzeo mu Rossoneri Sport Investment, a samim tim i Milan.

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar Nadan Vidošević
Nadan Vidošević
22:07 12.08.2018.

broz najveci kockar u gorici a i sire...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije