Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROPSKE IGRE

Hrvatskoj treba 35 milijuna eura za organizaciju, a najveći je problem između Banskih dvora i splitske Banovine

European Games
Foto: Sarah Meyssonnier/REUTERS
1/4
03.07.2023.
u 17:30

Ovog časa, čini nam se, glavni se problem nalazi na relaciji između Banskih dvora u Zagrebu i Banovine u Splitu. Između Vlade RH i splitske Gradske uprave. Pojednostavljeno, između premijera Andreja Plenkovića i gradonačelnika Ivice Puljka.

Uspješno su provedene i završene treće Europske igre kojih je najmanje bilo u službenom gradu domaćinu Krakovu. Za nas medije bilo je više manje dobro osim što smo se naputovali uzduž i poprijeko južnog dijela Poljske i što na nekim borilištima nije bilo novinarske radne sobe ali ste zato na novinarskoj tribini imali i struju i brzu internetsku vezu.

Osim toga, kad bismo mi hrvatski novinari imali priliku vidjeti Krynicu Zdroj, Novy Targ, Krzeszowice, Tarnow, Bielsko Bialu ... da nije bilo Europskih igara dodijeljenih Poljskoj. A taj problem rješavali smo zahvaljujući HOO-u i strpljivom Marinu Lončaru koji je s kombijem premošćivao probleme koji su proizlazili iz upitnog službenog prijevoza do destinacija udaljenih i do dva i pol sata vožnje.

Osim što smo Igre napustili sa sportskim uspjehom kojeg čine rekordnih 13 medalja (pet zlata te po četiri srebra i bronce), kući se vraćamo i osjećajem da smo mi Hrvati u Poljskoj bili doista dobro došli. Naši domaćini vole ljetovati u Hrvatskoj pa nas je tako naš početni vozač Tomek oduševio poznavanjem hrvatske obale a kada hrvatski sportaši nastupaju na velikim natjecanjima u pravilu navijaju za Hrvatsku. A u to nas je uvjeravala i Malgorzata Kowalska, direktorica predstavništva HTZ-a u ovoj velikoj zemlji od 38 milijuna žitelja.

Osim kao poželjna turistička destinacija - što se činilo kroz Hrvatsku kuću - Lijepa Naša se diskretno predstavila i kao kandidat za domaćina sljedećih Europskih igara. Zapravo, one su praktički već dodijeljene Hrvatskoj samo što se na to naša politička vlast nikako da odluči. U ovoj priči jedino što se čeka jest jamstvo Vlade RH da i financijski preuzima obvezu organizacije. I vrijeme je da se oko toga donese odluka. Pozitivna ili negativna, samo da je odluka. Da pokretač Europskih igara Zlatko Mateša više ne troši kredit kojeg uživa u očima predsjednika Europskih olimpijskih odbora Spyrosa Capralosa i članova njegova Izvršnog odbora. A i protukandidati poput Istanbula i Budimpešte, koji sa financiranjem očito ne bi imali problema, već su pomalo nestrpljivi.

No, pričajući s novinarima iz Azerbajdžana, Engleske, Francuske, Poljske.... svi oni rado bi došli na Jadransku obalu koja bi u ovom terminu mogla biti prometno zagušena. I zato se i razmišlja o pomicanju termina Igara više prema sredini lipnja, što dalje od špice turističke sezone.

Premda je Malopolska (tako se zove južna poljska regija) lijepa vjerujemo da bi Dalmacija bila atraktivniji domaćin. S Europskim igrama popunila bi se predsezona a domaćinstvo bi podrazumijevalo i doradu prometne infrastrukture ali i izgradnju nekih novih sportskih objekata kao što su gimnastička dvorana, atletski stadion te tekvondaška dvorana.

A koliko bi nas to zadovoljstvo stajalo? Neki prvi proračuni kažu da bi 35 milijuna eura bilo dovoljno za organizaciju smještaja, boravka i prijevoza na borilišta preko 7000 sportaša i njihove pratnje no još se nije dogodilo veliko multisportsko natjecanje koje troškovno nije premašilo prve projekcije.

Ovog časa, čini nam se, glavni se problem nalazi na relaciji između Banskih dvora u Zagrebu i Banovine u Splitu. Između Vlade RH i splitske Gradske uprave. Pojednostavljeno, između premijera Andreja Plenkovića i gradonačelnika Ivice Puljka. Čelnik (ne)suđenog grada domaćina htio bi da najveći dio financijskog tereta podnese država, a predsjednik Vlade logično očekuje da i Grad Split i Županija podmetnu leđa.

Uostalom, upravo se na primjeru Krakova vidjelo kako bi trebala izgledati pravedna raspodjela troškova (do koje se nije došlo bez trvenja). A na koncu je dogovoreno da će 88 miliijuna eura, potrebnih za organizaciju Igara, podijeliti tako da će 44 milijuna plattiti Vlada a da će preostala 44 milijuna podijeliti grad Krakov i regija. Dakako, i ta svota je još ponešto narasla ali je podjela financijera u postocima ostala ista.

Na pripremu Europskih igara Poljaci su ukupno utrošili 200-250 milijuna eura ali su dobili neke nove ceste, obnovili neke sportske objekte a spomenuti gradovi odnosno mjesta dobili su na vidljivosti do mjere da se u neke od njih (Krakov, Zakopane, Krynica Zdroj) sutra poželite vratiti.

>> Antonija Zec: Između nastupa za Hrvatsku i operacije izabrala sam Europske igre

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije