Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posljednji dan Igara

Natjecanja na Europskim igrama zaključena hrvatskom himnom, trapaši osvojili peto hrvatsko zlato

02.07.2023.
u 17:50

S Europskih igara u Poljskoj hrvatski sportaši vraćaju se s rekordnih 13 medalja - sa pet zlata te po četiri srebra i bronce - a najviše odličja (čak 10) osvojili su pripadnici borilačkih sportova među kojima su dominiralI tekvondaši sa sedam kolajni

Hrvatski sportaši će se s trećih Europskih igara vratiti s rekordnih 13. medalja. A to 13. odličje, i to zlatno, osvojili su trapaši ekipno - Giovanni Cernogoraz, Anton Glasnović i Francesco Ravalico. A ispalo je da je to bilo i posljednje natjecanje na ovom multisportskom natjecanju koje je trajalo 11 dana pa je tako i Lijepa Naša bila posljednja odsvirana himna.

U raspucavanju za momčadskog pobjednika u gađanju letećih meta Hrvati su u finalu pobijedili Slovake sa 7:3 i tako osvojili peto zlato za Lijepu Našu nakon čega je olimpijski pobjednik iz Londona (2012.) Giovanni Cernogoraz kazao: 

- U jakoj konkurenciji odradili smo super posao. U kvalifikacijama smo postigli jako dobar rezultat. Ja sam pogodio 73 od 75 meta, Anton također 73 od 75 dok je Francesco pogodio 72 mete. Jako sam ponosan na svog bratića s kojim sam osvojio prvu zajedničku medalju.

A Giovannijev bratić je Francesco Ravalico:

- Nakon što sam osvojio četvrto mjesto u pojedinačnoj konkurenciji, odradili smo jako dobre kvalifikacije, s europskim timskim rekordom. Finale je krenulo malo klimavo ali smo stisnuli zube i odradili odličan posao. 

Likovao je i treći član zlatnog terceta Anton Glasnović

- U kvalifikacijama smo ostvaril fantastičan rezultat. Na 75 meta pogodili smo 218 od 225 meta.

A prije strijelaca na glinene golubove na ovim Igrama pozlatili su se karataš Anđelo Kvesić te tekvondaš Ivan Šapina odnosno tekvondašice Lena Stojković i Ivana Duvančić.

Kao srebrni u Hrvatsku se vraćaju tekvondaš Lovre Brečić, strijelci momčadski, bacač kugle Filip Mihaljević i boksač Gabrijel Veočić.

A bronce su pak izborili tekvondašice Nika Klepac i Kristina Tomić, tekvondaš Paško Božić i kikboksačica Antonija Zec.

Sve u svemu, kao po običaju, najučinkovitiji su bili borilački sportovi među kojima je prednjačio tekvondo sa sedam odličja dok su karate, boks i kikboks osvojili po jednu.

U ukupnom poretku zemalja osvajačica odličja, a bilo ih je 41, Hrvatska je osvojila 17. mjesto. Daleko najuspješnija je Italija sa 100 medalja (35 zlata, 26 srebra i 39 bronci), druga je Španjolska s 57 medalja (21-17-19), treća Ukrajina (21-12-8), četvrta je Njemačka (20-16-27), peta Francuska (17-19-26), šesta domaćin Poljska (13-19, 18)...

Hrvatska je najuspješnija među zemljama bivše SFRJ. Slovenija je na 20. mjestu (3-8-2), na 22. mjestu je Srbija (3-6-7). Sportaši iz Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije osvojili su po jedno odličje a Crna Gora i Kosovo niti jedno.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije