Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSVETIO OSIJEK

Hrvat zabija kao na traci! U HNL-u nepoželjan, otišao u Juventus, danas rastura

Andrija Filipović
Foto: EXPA/ Sportida/ Vid Ponikvar
1/3
19.10.2022.
u 18:32

Na Kvarneru je postao žrtva Kekove politike prema mladima, a nedavno zabio tri pogotka klubu koji je iz Europe izbacio Osječane.

Andrija Filipović (25) najbolji je strijelac kazahstanske lige. Pitanje je kako bi Atyrau izgledao da ima još kojeg igrača poput raspoloženog Hrvata, jer to je onda potencijalna borba za naslov. Ovako, na tablici su tek devetoplasirani.

No, tko je zapravo napadač koji na leđima nosi dres s brojem 11? Prema podacima Transfermarkta, rođeni Riječanin loptao se u školi nogometa Crikvenice do 2008. godine, kada je stigao na Kantridu i počeo se probijati kroz različite uzraste kvarnerskog prvoligaša.

Sjajna generacija juniora klubu je 2014. donijela premijerni naslov prvaka otkako se 1. HNL juniorskog i kadetskog uzrasta igra na nacionalnoj razini. Filipović je bio među slavljenicima, igrao je redovito, kao i u posljednjoj utakmici protiv Šibenika s Lovrom Rogićem na golu, koju su dobili s 5:0.

Ipak, mladi su se ubrzo 'ugasili'. Epilog je poznat - Matjaž Kek nijednog od njih nije gurnuo u prvu momčad, suigrač Igor Postonjski i protagonist naše priče ostali su kratkih ruku. Takva odluka, pak, otvorila je put jednom neobičnom transferu, jer Filipović je otišao na posudbu u akademiju Juventusa.

Igrao je U-19 ekipu Stare Dame, potom i za mlade u Speziji, ali u Italiji se nije zadržao ni nakon transfera u Sienu 2016. godine. Pravu je priliku dobio u slovenskoj Gorici, gdje je kroz dvije sezone Prve lige zabio 12 pogodaka. Skrasio se među Kazahstancima, nakon još tri klupske destinacije, Atyrau ga je doveo početkom godine, u veljači.

I ondje uživa. U novoj je sezoni nakon 22 nastupa najbolji strijelac ekipe i prvenstva s 13 pogodaka, a dodao je i četiri asistencije. Zanimljivo, Atyrau je tek deveti od 14 momčadi tablice i očito je da bi im dobro došao još koji kvalitetni pojedinac poput Filipovića, što potvrđuje i statistika. Naime, drugi strijelac kluba, Nikolay Tarasov, ima deset golova manje od njega, tri ukupno. K tome igra stopera.

Što se pak tiče Premier lige generalno, na listi najraspoloženijih topnika blizu mu je i sunarodnjak Marin Tomasov (35), vlasnik 12 golova u dosadašnjem dijelu prvenstva. Istaknimo kako je 25-godišnjak u dvije ovosezonske utakmice zabio tri gola Kyzylzharu, krvnicima Osijeka kojeg su ljetos izbacili iz Konferencijske lige.

Filipović, potentan i još uvijek relativno mlad, prometnuo se tako u zanimljivo domaće ime inozemnog nogometa, na kojeg je potrebno obratiti pažnju. Bivši mladi Vatreni, vlasnik triju nastupa za hrvatsku U-19 reprezentaciju, danas ima tržišnu vrijednost od 500 tisuća eura.

Standings provided by Sofascore

>> Novinar Večernjeg lista, Tomislav Dasović komentira Dinamovu pobjedu "Dinamo je, u svakom smislu, briljirao"

Komentara 3

NO
nori
20:00 19.10.2022.

Rastura!? Vokabular za Nin.

DU
Deleted user
19:34 19.10.2022.

Zabija na traci, ali u kazahstanskoj ligi.

DM
drazen.muhvic
07:16 20.10.2022.

Znači nije bio kapacitet za talijansku ligu, nije bio kapacitet za hrvatsku ligu, ali zato "rastura" u kazahstanskoj... I to u klubu koji je bliže dnu nego vrhu lige. Daliću, čitaš li ovo?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije