Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LJESTVICA NAJUSPJEŠNIJIH

Dokazano moćan plavi stroj: Dinamo ispred Ajaxa, Intera, Milana i Rome!

Uzvratna utakmica osmine finala Europske nogometne lige: GNK Dinamo Zagreb -  Tottenham Hotspur
Goran Stanzl/PIXSELL
25.03.2021.
u 20:58

Dinamo je u navedenom razdoblju osvojio devet od mogućih 10 naslova prvaka, pet pokala pobjednika Kupa i pritom devet puta sudjelovao u skupinama UEFA natjecanja.

Međunarodni institut za nogometnu povijest i statistiku, IFFHS, objavio je ljestvicu najboljih nogometnih klubova svijeta u prošlom desetljeću, a u tom izračunu Dinamu pripada visoko 28. mjesto, prenosi klub iz Maksimira na službenoj stranici.

Maksimirski je klub, prema statističkim parametrima IFFHS-a, skupio 1647 bodova čime je ujedno 23. najbolji klub u Europi za razdoblje od 2011. do 2020. godine.

Na vrhu ljestvice je Barcelona s 2877  bodova, slijede Real Madrid s 2782, Bayern s 2594,5, PSG s 2357 dok pet najboljih zaključuje Atletico Madrid s 2302 boda.

Parametri pri statističkom izračunu podrazumijevaju učinak momčadi u domaćim i međunarodnim natjecanjima u svakoj sezoni. Izbor momčadi desetljeća zapravo je zbir plasmana klubova u svakoj od prethodnih 10 sezona sukladno renkingu IFFHS-a. Uključena su isključivo natjecanja pod okriljem nacionalnoga saveza, UEFA-e i FIFA-e. Nacionalna prvenstva kategorizirana su u četiri kvalitativna razreda, a sukladno tome određen je i način bodovanja za IFFHS-ovu ljestvicu najuspješnijih klubova.

Dinamo je u navedenom razdoblju osvojio devet od mogućih 10 naslova prvaka, pet pokala pobjednika Kupa i pritom devet puta sudjelovao u skupinama UEFA natjecanja od čega pet puta u Ligi prvaka i četiri u Europa ligi.

Iza Dinama smjestili su se brojni veliki klubovi kao, primjerice, Ajax, Lazio, Olympiacos, Inter Milano, Flamengo, Dynamo Kyiv, Corinthians, Milan, Roma, Atletico Mineiro, Palmeiras, Zenit, Valencia, Steaua, Santos, Bayer Leverkusen, Viktoria Plzeň, PSV Eindhoven, Sao Paulo, Athletic Bilbao, Brugge, Villarreal, Sporting, Schalke, Fenerbahçe, Olympique Marseille, Cruzeiro, Sparta Prag, Fiorentina, Fluminense, Velez Sarsfield, Beşiktaş, Anderlecht, Monaco, CSKA Moskva, Atalanta, Borussia Mönchengladbach, Galatasaray...

Na ljestvici koju je objavio IFFHS nalazi se još jedan hrvatski klub. Rijeka je sa 1176,5 bodova zauzela 89. mjesto u svijetu, odnosno 60. u Europi.

IFFHS ujedno je objavio i ljestvicu najboljih nacionalnih liga u prošlom desetljeću pri čemu Hrvatski Telekom Prva liga zauzima 26. mjesto na svijetu, odnosno 19. u Europi. Na vrhu je Španjolska, slijede Engleska, Brazil, Italija, Njemačka, Argentina, Francuska...

Ključne riječi

Komentara 1

DH
dalibor.hren
09:40 26.03.2021.

Svašta!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije