Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Sport HNL

Davor Šuker je izabran nelegalno! Petorica nisu smjela glasati

U ovom trenutku taj nalaz Sportske inspekcije čini se kao grandiozan trijumf Darija Šimića, nesuđenog Šukerova protukandidata na izborima
02. ožujka 2018. u 20:55 112 komentara 20680 prikaza
Davor Šuker
Foto: Robert Anić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/7

Janica je ipak “uklizala” Šukeru! Naime, prema nalazu nadzora Sportske inspekcije Središnjeg državnog ureda za sport, na čijem je čelu Janica Kostelić, Davor Šuker nelegalno je izabran za predsjednika HNS-a na izbornoj skupštini HNS-a održanoj 22. prosinca prošle godine!

Davor Šuker Antikomunikatori Davor Šuker predstavlja HNS kao začahurenu organizaciju

U ovom trenutku taj nalaz Sportske inspekcije čini se kao grandiozan trijumf Darija Šimića, nesuđenog Šukerova protukandidata na izborima, koji je u kampanji upozoravao na statutarne propuste u pripremi sjednice Skupštine, no konačan ishod ove “utakmice” još je daleko od rješenja.

Naime, kako piše u posljednjem odlomku ovog nalaza, Sportska inspekcija “zastat će s postupkom inspekcijskog nadzora u Hrvatskom nogometnom savezu do donošenja odluke nadležnog Gradskog ureda za opću upravu Grada Zagreba, odnosno Ministarstva uprave”. Dakle, o eventualnoj novoj, ponovljenoj skupštini tek se trebaju očitovati nadležne institucije, jer Središnji državni ured za sport to nije. On putem Sportske inspekcije tek daje mišljenje.

Davor Šuker
1 / 8
Davor Šuker

Pogreške u koracima

U čemu je zapravo kvaka i gdje je to Šukerova administracija napravila pogreške u koracima u pripremi sjednice Skupštine? Dakle, u nalazu nadzora Sportske inspekcije piše da je uvidom u zapisnik sa sjednice Skupštine HNS-a održane 22. prosinca utvrđeno da su u svojstvu zastupnika, među ostalim, sudjelovali i Dubravko Galović (ŽNS brodsko-posavski), Stjepan Merkaš (ŽNS krapinsko-zagorski), Ante Vučemilović Šimunović (ŽNS osječko-baranjski), Drago Lucić (ŽNS požeško-slavonski) te Davor Ivić (ŽNS sisačko-moslavački), koji su sve do donošenja odluke o razrješenju Izvršnog odbora istodobno i bili članovi Izvršnog odbora Saveza s aktivnim mandatom. Prema Statutu HNS-a, među ostalim, propisano je i da član Izvršnog odbora ne može biti zastupnik u Skupštini Saveza.

Davor Šuker NEZADOVOLJAN PROMJENAMA Kaos u HNS-u: Šuker žestoko napao Heraka, sukob na rubu fizičkog obračuna!

Sportska inspekcija citira i Poslovnik o radu Skupštine koji je bio na snazi u vrijeme održavanja sjednice Skupštine 22. prosinca 2017. i upozorava: Propisano je kako zastupnici u Skupštini Saveza, predstavnici županijskih nogometnih saveza i drugih članova Saveza, stječu prava i obveze zastupnika u Skupštini Saveza verifikacijom njihovih mandata. 

Izvršenom usporedbom sastava Skupštine u mandatu 2014.-2018. koja je brojila 49 članova i novog sastava Skupštine koja broji 59 zastupnika utvrđeno je kako je od ukupnog broja zastupnika novog sastava Skupštine njih 18 koji su ujedno i zastupnici sastava Skupštine u mandatu 2014.-2018. te, kad bi se uzelo da su oni u trenutku izglasavanja odluka bili u mandatu i imali pravo odlučivanja, za donošenje odluka nije bilo potrebnog kvoruma. Iz toga bi se moglo zaključiti da su odluke na Skupštini HNS-a donijeli novoimenovani zastupnici kojima mandati još nisu bili verificirani te da oni nisu imali pravo donošenja odluka, među ostalim izbora predsjednika i članova IO.

Sve odluke poništiti

Što o ovom nalazu inspekcije kaže Dario Šimić, kojemu rigidni Statut HNS-a nije omogućio kandidaturu za predsjednika?

– Iz nalaza Sportske inspekcije jasno proizlazi da mandati nisu pravovaljano verificirani, da izborna Skupština nije zakonito provedena, da su neki od delegata bile osobe koje po zakonu, ali i aktima samog HNS-a nisu mogle biti delegati, da su sve odluke, među ostalim i odluke o izborima predsjednika i Izvršnog odbora nezakonite te bi ih valjalo poništiti. Sve je to dokaz da HNS opet nije postupio po zakonu, ali još gore i po vlastitim pravilima te je nalaz Sportske inspekcije jasan dokaz nezakonitosti, netransparentnosti i nedemokratičnosti – kazao nam je Šimić.

Ivan Herak Neću otići iz Saveza zbog sukoba sa Šukerom, sada se drukčije miješaju karte Davor Šuker Verbalni sukob u HNS-u I Kustić potvrdio: Bilo je povišenih tonova između Šukera i Heraka ivan Herak Davor Šuker 'DOGODI SE' Herak otkrio detalje sukoba sa Šukerom!
Prije i tijekom korone
Ovakvo je stanje na Jadranu: Pogledajte kako su prije izgledale plaže, a kako izgledaju sada
Budi lijepa
Osvoji popust na tretman UltraShape Contourom, koji topi celulit i oblikuje vaše tijelo
 • Avatar Becarina
  Becarina:

  Pravno neosporivo, izvjestaj je "ki bi dabi.

 • juma:

  Drzava se tu nema sto uplitati. To su stvari koje se ticu UEFA, a ona ne dopusta ovako mijesanje politike u nogomet. Inace opet imamo period nestabilnosti i prijetnju izbacivanja reprezentacije sa svjetskog prvenstva zbog upliva politike u izbor nogometnih celnika.

 • jomarkic:

  Bože koje nebuloze! Isti taj Šimić je lobirao kod tih delegata i tražio njihovu podršku i da su njega izabrali, ne bi bilo problema. Nevjerojatno koja hajka se vodi prema nogometnom savezu, dinamu jer u tim sportskim institucijama nisu ljudi ... prikaži još! po volji političara raznih ideoloških profla, partijskih medija i navijačkih grupa koje su poznate samo po desetrukciji. Koliko truda te različite interesne grupe ulažu da bi srušili nešto štp je u samom svjetskom vrhu, koliko zlobe i ljubomore od onih koji su u svemu neuspješni prema onima koji su stvorili nešto, jadno.