Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u splitu

Tonči Huljić u društvu kćeri Hane predstavio svoju pop misu, jedinstven i rijedak koncept

Split: Predstavljen glazbeni spektakl "Pop Misa Mediterana"
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
1/10
21.07.2021.
u 16:46

Pretpremijerno Pop Misa Mediterana bit će izvedena u sklopu Splitskog ljeta, 5.kolovoza u Galeriji Meštrović u Splitu, dok je premijera 6.kolovoza.

Glazbeni spektakl- sakralni pop koncert POP MISA MEDITERANA, autorsko djelo Tončija Huljića predstavljen je danas u Galeriji Meštrović u Splitu. POP MISA MEDITERANA jedinstven je i rijedak koncept koji se izvodi se uz orkestar, zbor i soliste u tri dijela.

Prvi je Misa Mediterana, drugi Ave Maria - koje je napisao Tonči Huljić, a treći: Dies Irae – koje je napisala, orkestrirala i otpjevala uz pratnju ženskog zbora - Hana Huljić. Solisti na koncertu bit će Lorena Bućan, Hana Huljić i Karlo Vudrić. Sve je orkestrirao Nenad Šiško.

Pretpremijerno Pop Misa Mediterana bit će izvedena u sklopu Splitskog ljeta, 5.kolovoza u Galeriji Meštrović u Splitu, dok je premijera 6.kolovoza.

– Pitam se bi li svi bili ovdje da je ovu pop-misu skladao netko drugi, vjerujem da ne bi – kazao je Huljić, dodavši kako se već posljednjih nekoliko godina bavio mišlju da napiše ovakav format, te da je dugo istraživao kako su to radili drugi, veliki svjetski skladatelji, poput Beethovena, Schuberta, Puccinija...

– Odlučio sam je praizvesti u Splitu jer to nisam nikad učinio posljednjih 40 godina, ako se izuzme Splitski festival, za koji sam radio pjesme. Počeo sam sa skladbom "Ave Maria", a nakon toga odlučujuća je uloga bila Nenada Šiškova, koji je prošle godine devet mjeseci svoga života posvetio mojim snimkama - kazao je.

Prva Pop Misa u povijesti spaja tradiciju klasičnih koncertnih misa kakve su pisali Beethoven, Mozart, Bach.. s izričajem suvremene popularne i etno glazbe svih kultura koje dotiču mediteransko more.

Sve se radi u zajedničkoj produkciji s Hrvatskim Narodnim Kazalištem Split, a izvest će se u postavi s Tončijem Huljićem i instrumentalistima Madre Badesse te orkestrom i zborom pod ravnanjem maestra Jure Bučevića, ravnatelja opere HNK Split, te u režiji Jelene Bosančić. 40-ak će tako glazbenika raspoređeno po stepenicama Galerije Meštrović Splitu prirediti istinski glazbeni spektakl.

Za scenografiju i likovno oblikovanje zaslužan je jedan od najcjenjenijih hrvatskih kipara u svijetu – Nikola Vudrag. Jedinstvenim konceptom, Pop Misa Mediterana izazvala je pažnju i potporu Crkve te dobila javnu preporuku kao pogodna za javno izvođenje u koncertnom obliku.

Ovo je završna faza jednog dijela moga rada, predstoji još izrada unplugged i orkestralne verzije, koje će se moći izvoditi za prigode kao što su Uskrs, Božić, ali i za druge. Moram zahvaliti nadbiskupu Marinu Barišiću, koji je svojim kontaktima u Vatikanu provjerio da je sve napravljeno kao prava, klasična misa – kazao je skladatelj, zahvalivši još čitavom nizu ljudi, sponzorima, donatorima i pokroviteljima.

Hana Huljić nije skrivala sreću.

- Presretna sam bila kada sam vidjela ponos u njegovim očima. Zahvalna sam mu na povjerenju i što me pitao bi li napisala ovo - kazala je Hana. 

VIDEO>>Severina više ne prati Igora na Instagramu, a on je obrisao sve zajedničke fotografije

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije