Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Elton John

Moji prioriteti nekad su bili seks i droga, a sada su to moj muž i naša djeca

Elton John party
Foto: Reuters
1/7
09.06.2019.
u 08:30

Sa samo tri godine počeo je svirati klavir, a već tijekom iduće godine majka je čula kako “skida” valcer. Već s 11 godina dobio je stipendiju za Kraljevsku muzičku akademiju. Prema svjedočenju jednog od njegovih instruktora, John je mogao odsvirati Händelovo djelo od četiri stranice nakon samo jednog slušanja, kao “gramofonska ploča”.

Neki iz studija su željeli smanjiti količinu seksa i droge kako bi film mogao dobiti oznaku PG-13. No ja jednostavno nisam vodio život koji spada u parametre PG-13 oznake. Nisam ni ja želio film prepun droge i seksa, ali isto tako svi znaju da mi ni jednog ni drugog nije nedostajalo tijekom 70-ih i 80-ih, tako da nije imalo smisla raditi film koji bi implicirao da sam nakon svake svirke mirno otišao u svoju hotelsku sobu samo s čašom toplog mlijeka i Biblijom. I neki su željeli maknuti taj fantastičan element i napraviti jednostavan biografski film, ali to bi potpuno promašilo smisao...

Ovako zbori Elton John u povodu početka prikazivanja filma “Rocketman”, epske glazbene fantazije o životu glazbenika koji je prodao više od 250 milijuna ploča, kojeg je jedinstvena mješavina pop i rock stilova pretvorila u jednu od najvećih glazbenih ikona prošlog stoljeća. Ovaj biografski film prati fantastičnu transformaciju stidljivog pijanista u svjetsku superzvijezdu, a glavni glumac Taron Egerton izvodi neke od najpoznatijih Eltonovih pjesama. S kakvom uspješnošću to čini? Reakcija Eltona Johna, kada kaže da nikad nije čuo da itko pjeva njegove pjesme bolje od Tarona, o tome govori sve.

No, dolazak filma na veliko platno diljem svijeta ne prolazi na kontroverzi. Primjerice, u ruskoj verziji filma nije sve ostalo kao u originalu. Scene muškaraca koji se ljube ili izvode seksualne scene izrezane su, a cenzorske škare dohvatile su se i završnih scena gdje se redatelj Dexter Fletcher referira na Eltonov život sa suprugom Davidom Furnishom i njihova dva sina, Elijahom i Zacharyjem. No, Elton svojim kritičarima nije ostao dužan pa je objavio priopćenje u kojem odbija bilo kakvu cenzuru koju je ruska filmska industrija planirala napraviti.

– Tvrtka Paramount Pictures nam je veoma hrabro dopustila kreirati film koji je prava prezentacija mojeg, drukčijeg, života. To što lokalni distributeri imaju potrebu uređivati određene scene ne dopuštajući publici da vidi film kako je originalno stvoren, zapravo je tužna refleksija podijeljenog svijeta u kojem i dalje živimo – poručio je.

Još otkako je, 2011. otpočeo surađivati s filmskim autorima “Rocketmana”, kompromis za Eltona nije bio opcija. Jedna od prepreka na koju su naišli bila je ta što je studio inicijalno htio smanjiti količinu seksa i droge u priči i maknuti fantastične elemente priče. Dakako, ta im ideja nije prošla.

Tko je, zapravo, ovaj britanski pjevač, pijanist i skladatelj, ikona LGBTQ zajednice i jedan od najpopularnijih glazbenika 20. stoljeća?

Rođen kao Reginald Kenneth Dwight 25. ožujka 1947., odrastao je u Pinneru (dio šireg Londona) u obiteljskom domu s roditeljima te bakom i djedom. Školu je napustio prije mature, kako bi se posvetio glazbenoj karijeri.

U obitelji nije prošlo bez otpora. Eltonov otac, časnik u Kraljevskoj avijaciji, pokušao ga je usmjeriti na neka konvencionalnija zanimanja, kao što je bankarstvo. No, njegovim venama tekle su samo glazbene note. Sa samo tri godine počeo je svirati klavir, a već tijekom iduće godine majka je čula kako “skida” valcer. Već s 11 godina dobio je stipendiju za Kraljevsku muzičku akademiju. Prema svjedočenju jednog od njegovih instruktora, John je mogao odsvirati Händelovo djelo od četiri stranice nakon samo jednog slušanja, kao “gramofonska ploča”.

U nedavno napisanom članku za Guardian otkrio je neke detalje iz svojih glazbenih početaka.

– Kada mi je karijera krenula, krenula je tako da mi se gotovo nije činilo stvarno... No, kada se dogodilo, ispalilo me kao raketa: postoji trenutak u filmu “Rocketman” kada sviram na pozornici kluba Troubadour u L.A.-ju i odjednom sve u sobi počne levitirati, uključujući mene, i iskreno – takav je to bio osjećaj – napisao je Elton.

Prvo iskustvo – sa ženom

Prvi album Eltona Johna koji je izbio na prvo mjesto US top liste bio je Honky Château iz 1972, a na njemu su se nalazili singlovi “Rocket Man” (često uspoređivan sa “Space Oddity” Davida Bowieja), kao i “Honky Cat”. U suradnji s Johnom Lennonom 1974. snimio je pjesmu The Beatlesa “Lucy in the Sky with Diamonds” i Lennonovu “One Day at a Time”, a zauzvrat se pojavio s Lennonom u “Whatever Gets You thru the Night”. Njih dvojica izvela su ova dva hita, kao i “I Saw Her Standing There” na koncertu u Madison Square Gardenu, što je bio i posljednji Lennonov javni nastup. Uz komercijalni uspjeh, u periodu 1970. – 1976. doživio je i velike hvalospjeve glazbenih kod kritičara. Samo u tri godine, imao je sedam uzastopnih albuma na prvom mjestu top listi. Najveći uspjeh u to vrijeme postigao je 1976. u duetu s Kiki Dee, “Don’t Go Breaking My Heart”.

Naposljetku, te godine objavljen je i njegov intervju u Rolling Stoneu pod nazivom Elton’s Frank Talk, u kojem Elton po prvi put “izlazi iz ormara” i objavljuje da je biseksualac. Johnova karijera potom doživljava strmoglavi pad. Dogodine u jesen, najavio je da silazi sa scene i da više neće nastupati, pa se povukao u svoje tri vile i pojavljivao u javnosti samo kako bi pratio utakmice Watforda, tima za koji je dugo navijao i koji je poslije kupio. Dugo godina poslije provlačila se teza da se povukao zbog negativnih reakcija na javnu objavu svoje seksualne orijentacije. U tom intervjuu izrazio je svoje uvjerenje da su svi ljudi biseksualni u nekoj mjeri, kao i da je prvo seksualno iskustvo imao sa ženom, Lindom Woodrow, koju je i zaprosio i koju spominje u pjesmi “Someone Saved My Life Tonight”.

No, njegov privatni život ipak su obilježili muškarci. Lista je poduža i tako sve do 1993. kada je upoznao čovjeka svog života Davida Furnisha, kanadskog producenta i redatelja, s kojim se vjenčao u prosincu 2005. godine. Nakon privatne ceremonije kojoj su prisustvovali samo njihovi roditelji, pas Arthur i jedna prijateljica sa suprugom, organizirali su party na koji su spiskali milijun funti, s velikim brojem VIP uzvanika, zaglavljenih u prometnoj gužvi ispred Johnova imanja. Elton i 15 godina mlađi David i danas su zajedno, a skupa odgajaju dvojicu dječaka koje su im rodile surogat-majke. Uvijek je isticao da ne želi da mu djeca budu razmažena, a 2016. otkrio je kako im u nasljedstvo ne misli ostaviti svoje bogatstvo koje se tada procjenjivalo na 200 milijuna funti.

– Warren Buffett, treći najbogatiji muškarac u SAD-u, dobro je to napravio i on će svojoj djeci ostaviti dovoljno novca da imaju kuću, automobil, da mogu platiti za osnovne potrebe i da se oko toga ne trebaju brinuti. Ali neće imati dovoljno da polude od novca, da mogu kupovati slike Picassa ili privatne avione. Imat će samo osnovno, a za sve više od toga moraju zaraditi sami. Ako žele imati Picassa, neka sami za njega zarade – objasnio je David Furnish, a s ovim načinom odgoja složio se i njegov suprug Elton koji je dodao: – Prije djece imali smo samo naše živote i trošili smo novac jer se nismo imali na što drugo usredotočiti. Ništa nam više ne treba. Naravno da želim da mi djeca budu financijski osigurana, ali grozno im je dati sve jer tada uništavate njihove živote. Mora postojati neki osjećaj normalnosti, poštovanje prema novcu i poslu – opisao je nagrađivani glazbenik u Mirroru i dodao kako sinovi Zachary i Elijah moraju pomagati u vrtu, kuhinji, pospremati svoje sobe...
– Svaki put kada naprave svoj zadatak dobiju malu zvjezdicu. Oni shvaćaju da sve to moraju raditi i u tome uživaju – zaključio je Elton. Elton John uistinu voli djecu: krsni je kum desetak djece poznatih osoba, među kojima su Sean Ono Lennon, sin Yoko Ono i Johna Lennona, sin Elizabeth Hurley, sinovi Davida i Victorije Beckham i kći Seymoura Steina.

Elton John iznimno je angažiran i na dobrotvornom radu vezano uz AIDS, pa još od smrti Freddyja Mercuryja prikuplja velike sume novca za pomoć oboljelima. Te 1992. utemeljio je svoju fondaciju koja financira istraživanja i programe prevencije, kao i edukaciju u cilju eliminacije predrasuda i diskriminacije osoba oboljelih od AIDS-a. S istim ciljem, domaćin je godišnjeg glamuroznog događaja, White Tie & Tiara Ball, na kome sudjeluje velik broj poznatih osoba, a prihod ide u AIDS Foundation. Primjerice, 2006. godine prikupio je 4,6 milijuna funti.

Mirovinu uživa s djecom

Veliki je borac za prava istospolnih zajednica pa je prošlog ljeta na međunarodnoj konferenciji o AIDS-u u Amsterdamu, u društvu princa Harryja, upro prstom u Rusiju i u istočnoeuropske zemlje.

– Te zemlje provode politiku velike diskriminacije pripadnika LGBT zajednice. Moramo se boriti protiv toga. Istočna Europa je jako homofobna i LGBT zajednica ondje veoma teško živi – dodao je pjevač te ocijenio da je nužno “surađivati s vladama” u vezi s tim pitanjem. – Ja nisam predsjednik Putin ni predsjednik Trump. Političari moraju biti bolji ljudi. Da nema nesnošljivosti i mržnje, ta bi se bolest mogla iskorijeniti brže nego što se misli – kazao je glazbenik, koji je posljednjih mjeseci krenuo na svoju oproštajnu turneju s 300 koncerata u Sjevernoj i Južnoj Americi, Europi, Aziji i Australiji.

– Moji prioriteti u životu su se promijenili. To su sada moja djeca, moj muž, moja obitelj. Mislim da je pravo vrijeme da se zahvalim svojim fanovima i kažem “doviđenja” – kazao je Elton John koji se u mirovini ima čemu radovati. Prodao je više od 250 milijuna primjeraka albuma, zaradio pet Grammyja, pet Brit Awardsa, nagradu Tony, jedan Zlatni globus i jednog Oscara. I jedan iznimni biografski film koji ruši rekorde.

Ključne riječi

Komentara 14

Avatar Mrki medvjed
Mrki medvjed
09:28 09.06.2019.

Proziva Istočnu Europu, a kad je on u " tolerantnoj " Engleskoj izašao iz ormara?!

DU
Deleted user
09:46 09.06.2019.

I meni su prioritet žena i djeca, pa ne pričam o tome medijima. Ako žele biti ravnopravni onda bi trebali prestati nonstop se nametati u medijima i javnosti jer takvo ponašanje samo stvara kontraefekt. U prijevodu: b.m.k. za tebe, šuti i uživaj i to je to!

ZA
zagrebstari
09:20 09.06.2019.

Koja djeca pederčino?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije