Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otkrili stručnjaci

Ulje vam često promijeni okus i miris? Ne čuvate ga pravilno, evo kako je najbolje

Shutterstock
04.02.2022.
u 07:00

Prvo i osnovno, niti jedno ulje ne bi se trebalo držati iznad peći jer je ondje izloženo toplini.

Mnogi misle da ulje, bilo koje vrste, ne zahtjeva neku posebnu metodu pohrane, ali onda se iznenade kada užegne, odnosno promijeni okus i miris. Kuhar Brian Malarkey i direktorica kalifornijskog ranča maslinovog ulja, Mary Mori, otkrili su za Real Simple da i ovu namirnicu treba čuvati, a kako sve ovisi o vrsti.

Prvo i osnovno, niti jedno ulje ne bi se trebalo držati iznad peći jer je ondje izloženo toplini.

Maslinovo ulje (i bilo koje drugo za kuhanje) treba dobro zatvoriti kako ne bi ulazio zrak jer on može pogoršati kvalitetu, kaže Mary i dodaje da je idealna temperatura na kojoj treba stajati oko 18°C. Jedno od najboljih mjesta za pohranu je ormar na hladnom i tamnom mjestu. Dobro je i da stoji u tamnozelenoj boci jer ova nijansa pomaže u filtriranju štetnih UV zraka. Također, otvorenu bocu maslinovog ulja treba potrošiti u roku od 30 do 60 dana.

Iskorišteno ulje nikada nemojte bacati u odvod: Pogledajte što s njime možete učiniti!

Kokosovo ulje treba se čuvati u posudi s hermetičkim poklopcem (ili u originalnoj boci koju morate dobro zatvarati). Neka stoji u najhladnijem kuhinjskom ormariću gdje nema svjetla. Ovo ulje je otporno na oksidaciju jer je izuzetno bogato zasićenim masnoćama i stabilno, ali visoka temperatura i svjetlo i dalje ga mogu uništiti.

Druga biljna ulja treba čuvati u hladnjaku do 6 mjeseci ili na hladnom i tamnom mjestu do 2 godine. Dobro je i da stoje u plastičnim bocama.

Ulja od orašastih plodova poput orahovog, lješnjakovog i bademovog moraju se čuvati u hladnjaku, tvrdi Malarkey. Vrlo je važno da ih čuvate na hladnom mjestu i izvan svjetla. Također, trebali biste ih iskoristiti što je prije moguće.

Znate li po čemu je poseban ghee maslac i zašto biste ga trebali konzumirati umjesto običnog?

1/5
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije