Naslovnica Lifestyle Gourmet

Slastice za odrasle: Isprobajte ove fine kolače i torte sa alkoholom

Kraj godine najbolje je vrijeme za nesputano i veselo druženje uz deserte natopljene alkoholom
31. prosinca 2018. u 07:00 1 komentara 1147 prikaza
Foto: Shutterstock

Ovo je samo za odrasle! Poslastice natopljene finim alkoholima koje volimo dobiti i u čašici ovaj put spajamo sa šećerom i voćem, čokoladom, medom, citrusima i ostalim sastojcima za kolače. Osim često korištenog ruma, za slatke delicije mogu se koristiti i voćne rakije, likeri, konjaci, džin, viski… Alkohol ne samo da aromatizira kolače i daje im puniji okus nego im daje i sočnost. Kao i kod, primjerice kuhanja s vinom, preporučuje se koristiti kvalitetnija pića. U ovom slučaju ipak mrvicu manje važno pa slobodno za kolače upotrijebite jeftinije boce, dok one skupocjenije čuvajte za konzumiranje u čašici. Kod pripreme krema s alkoholom bitno je ne kuhati ga već ga dodati pred sam kraj. Kombinacija je mnogo, i u ovom slučaju preporučuje se eksperimentiranje s alkoholom, no postoje prokušane kombinacije koje daju točku na i: kreme s vanilijom dobit će više karaktera dodavanjem malo bourbona, crno vino snažno će istaknuti okus kakaa iz čokolade (čokolada se može produbiti i dodatkom crnog piva), a bijelo će izvući reskost iz voća (profinjen spoj čini s jagodom). Ananas, banane, kokos i ostalo tropsko, ali i kontinentalno i mediteransko voće uvijek se dobro sljubljuje s rumom, a arome limuna istaknut će malo votke ili džina.

1 / 4
Wham!, "Last Christmas"

Torta s konjakom

  • 60 ml konjaka
  • 25 g očišćenih višanja (može i smrznutih)
  • 25 g kandirane narančine korice
  • 250 g grožđica
  • 25 g suhih marelica
  • 2 jaja
  • 2 žličice agavina sirupa
  • 120 g brašna
  • 120 g maslaca
  • prstohvat soli
  • 120 g šećera u prahu
  • 20 g nasjeckanih oraha
  • naribana korica
  • neprskanog limuna
  • 100 g bijele glazure za kolače
  • svježe bobičasto voće za ukras

U velikoj posudi pomiješajte konjak, višnje, kandiranu naranču, grožđice i nasjeckane marelice. Izmiksajte jaja, sirup, brašno, maslac, šećer i sol. Zatim umiješajte voće, nasjeckane orahe i limunovu koricu. Ulijte u lim za torte i pecite 3 do 4 sata u pećnici zagrijanoj na 125 stupnjeva. Kada se kolač ohladi, prelijte pripremljenom bijelom glazurom i ukrasite svježim voćem.

 | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

Mini pite s jabukom i rakijom

Tijesto:

  • 175 g brašna
  • 75 g narezanog maslaca
  • 25 g šećera u prahu
  • korica naranče
  • 2 jaja
  • 100 g džema od brusnica
  • šećer u prahu za posipanje

Nadjev:

  • 100 g svijetlih grožđica
  • 160 g tamnih grožđica
  • 4 žlice voćne rakije
  • korica i sok od ½ limuna
  • 100 g smeđeg šećera
  • 2 žlice miješane ušećerene korice
  • 1 naribana jabuka

Namočite grožđice u rakiji i limunovu soku oko sat vremena. Ocijedite ih, a tekućinu sačuvajte. Pomiješajte sve sastojke pa na kraju umiješajte i alkohol. Ostavite u staklenki najmanje jedan dan da se sastojci povežu. Brašno, maslac, šećer u prahu i koricu naranče stavite u multipraktik i izmiksajte dok ne dobijete mrvice. Dodajte jedno jaje i nastavite miksati dok se tijesto ne počne oblikovati u kuglu. Lagano razmijesite na pobrašnjenoj površini. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Razvaljajte tijesto i izrežite oko 18 krugova. Utisnite ih u kalupe za mini pite pa nadjenite sa po žličicom nadjeva. Skupite ostatke tijesta, umijesite ih pa ponovno razvaljajte i izrežite zvjezdice. Utisnite ih na mini pite i premažite razmućenim jajem. Pecite 12 do 15 minuta dok ne postane zlaćane boje. Kada se ohlade, pospite šećerom u prahu.

 | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

Pečene breskve s rumom

  • 500 g bresaka
  • 2 žlice meda
  • 1 žličica naribanog đumbira
  • sok i naribana korica
  • 1 neprskanog limuna
  • 1 žlica maslaca
  • 1/2 žličice ružičastoga papra
  • 4 žumanjca
  • 50 g finog smeđeg šećera
  • 60 cl ruma
  • 4 kugle sladoleda od vanilije
  • šećer u prahu

Breskve narežite na polovice i izvadite koštice. Premažite mješavinom meda, đumbira i dvije žlice limunova soka. Na grill tavi rastopite maslac pa pecite polovice bresaka sa svake strane oko dvije minute. Zgnječite papar, pomiješajte ga s malo limunove korice i dodajte breskvama. Istucite žumanjca sa šećerom na pari, a pretkraj dodajte i rum. Nakapajte breskve kremom s rumom i ukrasite kuglom sladoleda. Pospite preostalom limunovom koricom i šećerom u prahu.

Težak odabir Ovo je najljepši zagrebački adventski izlog po izboru čitatelja Večernjeg lista

 | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

Hrvatski Telekom i Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM)
Generacija NOW
Pobjednički tim natječaja Hrvatskog Telekoma i IRIM-a: „Definirali smo i napravili svoj standard IT učionice – onakav kakav kod nas još ne postoji“

A1 izdvaja za Vas