Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobro je znati

Rajčica, mrkva, tikvice...Doznajte koje povrće je bolje jesti sirovo, a koje kuhano

rajčica
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
1/5
09.08.2019.
u 10:28

Nutricionist Guy Crosby pojasnio je koje povrće bismo trebali jesti na koji način da iskoristimo najbolje što sadrži...

Sve se nezdravije hranimo, skloniji smo brzoj hrani i ne jedemo dovoljno voća i povrća. A kada i jedemo, često biramo pogrešan način konzumacije, poručuju stručnjaci.

Istraživanja su pokazala da samo 12 posto Amerikanaca jede dovoljne količine voća na dan, što bi bilo otprilike oko jedne i pol šalice te manje od deset posto ih konzumira dovoljne količine povrća, piše Huffington Post.

Stručnjaci tvrde kako moramo to promijeniti što prije jer je za prevenciju bolesti poput dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i sl, nužna zdrava prehrana koja obiluje vlaknima, vitaminima, mineralima i sl.

I na pitanje je li zdravije voće i povrće konzumirati svježe ili kuhano, tvrde kako odgovor nije "crno-bijeli". Nutricionist Guy Crosby pojasnio je koje povrće bismo trebali jesti na koji način da iskoristimo najbolje što sadrži...

Rajčice - Studija provedena 2002. godine, a čiji su rezultati objavljeni u Journal of Agriculture and Food Chemistry, pokazala je da kuhane rajčice imaju oko tri puta više likopena, snažnog antioksidansa koji se bori protiv slobodnih radikala i smanjuje rizik od srčanog udara, bolesti prostate i raznih vrsta raka. Ipak, kuhanjem se gubi vitamin C koji sadrži u svježem obliku pa je dobra ideja konzumirati rajčice i svježe i kuhane. 

Mrkve i tikvice - Kuhanjem ovog povrća može se sačuvati više antioksidansa i vitamina C u odnosu na prženje. Beta karoten je karotenoid koji tijelo pretvara u vitamin A,a važan je za funkciju normalnog metabolizma željeza, očuvanje vida, zdravlja kože i imuniteta

Brokula -  Ovo je iznimno zdrava namirnica i sadrži visoke doze sulfoarafena, sastojka za koji se tvrdi da pobjeđuje rak. Istraživanja sugeriraju da ne samo da ubijaju pretkancerozne stanice sprečavajući ih da se množe, one smanjuju rizik čira na želucu, odnosno kasnije i raka želuca. Stručnjaci savjetuju da je jedemo sirovu, birajte one iz domaćeg uzgoja, a ako niste za ideju sirove brokule, kuhajte je na pari kako bi zadržala što više korisnih sastojaka. 

Špinat - Najbolje ga je konzumirati sirovog, složni su stručnjaci. Osim što je bogat kalijem koji pomaže održanju normalnog krvnog tlaka, sadrži vitamine A i C, kalcij, magnezij i mangan koji čuvaju zdravlje kostiju. Obiluje i folatima koji jačaju imunološki sustav i sprečavaju osjećaj umora i bezvoljnosti. Folati sudjeluju u normalnoj psihološkoj funciji i bitni su za rast stanica, što je osobito važno kod trudnica. 

Crvena paprika - Najbolje ju je, kao i špinat, konzumirati sirovu. Sadrži dva puta više vitamina C nego naranča, a izgubit će se termičkom obradom, kuhanjem, ili pečenjem. 

Kupus - Vjerojatno ga obožavate na salatu, no bolje ga je konzumirati kuhanog. Srednju porciju kupusa, oko 95 grama, trebalo bi uzimati jednom u četiri dana, a jedna porcija osigurat će vam 56 mg dnevno potrebne doze kalcija od 800 mg, vitalnog za jake kosti i zube. 

Pogledajte i video Supernamirnice koje trebate imati u svom domu

 

 

 

 

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar HrvatskiNacionalist
HrvatskiNacionalist
11:20 09.08.2019.

Sve sirovo je bolje, sve obradjeno je prakticno otrov

DU
Deleted user
11:54 09.08.2019.

Što to sve vrijedi govoriti ako nemaš pri ruci! Jutarnje razgibavanje po vrtu kroz grmove malina, kupina, borovnica, šljive bistrice, rajčica, paprika koje su od težine "sjele" na zemlju....pa zdravi fruštuk sa šakom bobičastog voća, najslađim šljivama koje postoje na svitu, najavom kokodakanja da su i jaja najfriškija.... Ljudi, birate asfalt i ne smeta vam zvati se snobom, a na selu je temperatura niža, smočnica kao atomsko skolonište, oči odmorne, dica bez zaštitara, a hrana taman kakvu treba naše tilo!

Avatar Kaladin
Kaladin
11:53 09.08.2019.

Sirov špinat? Ma hajde biži. Lešo blitvu il na suoparnik. Ili u polpeti s oslićom i krumpirom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije