Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Mjesec dana bez šećera: "Na početku sam se od nedostatka počela tresti i bilo mi je slabo"

Vedrana iz Zagreba otkrila nam je kakve je promjene u tijelu osjetila nakon ove velike odluke
24. srpnja 2019. u 09:39 2 komentara 2616 prikaza
Foto: Shutterstock

Dva dana nakon krize bila sam potpuno normalna, kaže nam Vedrana, a nakon tjedan dana imala je čudnu stolicu.

– Vratio mi se sjaj u kosi i prestali su mi izbijati prištići iako za prištiće nisam sigurna je li to zbog njege lica koju sam tada provodila ili su drugi razlozi. Možda je najbolji dio bio taj što sam pazila da jedem zdravo.

Izbacivanje šećera iz prehrane može bitno utjecati na bolje zdravlje, bolji izgled i rezultate kod fizičkih aktivnosti. Ovo je utvrdila i doktorica Samantha Coogan koja kaže kako odricanje od šećera na početku izaziva glavobolje, bol u trbuhu ili pak probavne probleme koji traju danima ili tjednima, ali kasnije se osoba osjeća puno bolje. Pitali smo Vedranu iz Zagreba koja se šećera odrekla na mjesec dana kako se osjećala u tom razdoblju i živi li i danas bez šećera.

Urnebesno Restoran nudi zanimljivu ponudu u jelovniku naziva "Moja djevojka nije gladna"

– Izgubila sam dosta na težini, pet kilograma. Vidljivo mi se smanjio trbuh iako tada nisam samo prakticirala nejedenje šećera koji nije dolazio iz voća ili povrća već i ono što zovu intermittent fasting (povremeni post u kojem glavnu ulogu ima vrijeme kada se jedu obroci, a postoji dio dana kada se ništa ne jede i to se naziva fasting period) - priča 30-godišnjakinja.

Voće je zaista kasnije postalo slađe, tvrdi Vedrana.

- Zapravo nisam ni znala koliko jedem šećera, dok ga nisam prestala jesti. Kako sam počela paziti što jedem, počela sam se osjećati iznimno bolje, ali možda je najbolji dio nagli porast samopouzdanja koji osjetiš kad se pogledaš u ogledalo i vidiš kako izgledaš.

 | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

- Ipak, sve ovisi o tome koliko si zaista ovisnik o slatkom, a ulogu igra i tjelesna konstitucija. Zapravo, dosta faktora utječe na sve. Ja nisam ni bila toliki fan slatkog, ali sam zato jela izuzetno velike količine čipsa i smokija što je užasno jer tek to ima najgoru vrstu škroba.

Iako je bez šećera bila samo mjesec dana, i dan danas kada želi neki junk staviti u usta radije kupi pakiranje kokica, nego nešto drugo.

- Počela sam piti puno veće količine vode i čaj bez šećera, samo s limunom, a smanjila sam i unos čipsa i gaziranih sokova.

Audra kakva ideja Preživjela je 97 dana samo od napitaka i zraka: Jedem `zrak` i osjećam se super

Doktorica Coogan rekla je da je šećer kao droga. "Šećer za neke ljude djeluje kao droga i zato treba odvikavanju od njega pristupiti na isti način kako se pristupa odvikavanju od droge ili alkohola", rekla je Coogan za Daily mail. Najbolje je postepeno izbacivati šećer iz prehrane, a kasnije takva prehrana treba preći u naviku. Također, hrana bogata šećerom, kao i gazirana pića kasnije u životu mogu utjecati i na mentalno stanje osobe, a povezani su s razvojem demencije i problemom pamćenja

Pogledajte kako se odjenuti na visokim temperaturama: 

Putokaz za najljepše plaže na Pagu
Najljepše plaže na Pagu
Istražite koje su najljepše plaže i pronađite one koje će vam najbolje odgovarati

A1 izdvaja za Vas