Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nakit s pedigreom

Predstavljamo hrvatsku dizajnersku scenu: Ovo su najbolji!

Ivan Midžić
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/26
09.09.2014.
u 12:08

Naši najbolji autori poštuju kulturno i zanatsko nasljeđe, ali jednako tako slijede i moderni dizajn

Na nedavnoj dodjeli MTV Video Awards glumica i model Amber Rose pojavila se odjevena samo u nakit koji je glumio haljinu.

Nakitu nije naškodio njezin ekshibicionizam. Dapače, potvrđen je time njegovo top značenje u popularnoj kulturi, ali i u samoj umjetnosti. Izjava Marilyn Monroe da se najradije odijeva samo u kapljicu Chanela 5 naučila nas je da miris može zamijeniti haljinu.

Nije, naravno, Amber Rose jedina pokazala da i nakit može zamijeniti haljinu. Nema, međutim, toga što može zamijeniti nakit!

Gen za nakit

A kad nakit i postane lažnom haljinom kao u slučaju Amber Rose, ostaje on uvijek – pravim nakitom. Zato je njegova popularnost danas narasla do neviđenih razmjera. Ukorak s time nabujala je i hrvatska juvelirska scena. U njoj postoje autorski krugovi okupljeni u nekoliko jezgri – jedna je ULUPUH, druga se isprofilirala iz otvorene radionice Lazera Lumezija, tu su Prijatelji nakita, tu je i Lapidarium Marija Nokaja, zlatara koji svojem autorstvu pribraja važnu galerijsku djelatnost u području nakita.

Foto: Sovilj

Nenad Sovilj

Uz njih postoje snažni samostalni “autorski otoci” – imena koja na sceni nasljeđuju velikog Nenada Robana, a to su Nenad Sovilj i Dean D.

Njihovoj draguljarskoj crti uz bok stoji osobnost akademskog kipara Ivana Midžića čija se robusnost možda i nesvjesno bori za novu definiciju draguljarstva. U ULUPUH-u su sijede kose odavno dobili najbolji hrvatski autori nakita.

Stjepan Balja je među njima. Uvijek iznenadi novom mladom oblikovnom snagom. Broševi apstraktnih oblika emaniraju jak unutarnji naboj koji ne ostavlja ravnodušnim. Taj je naboj mističan, što dolazi od energije koju u podlozi nosi birani metal, a Balja to odavno zna izvući na površinu.

Znaju i drugi, ali, ali... Ono što je Gattin u apstraktnoj skulpturi, Balja je u nakitu.

Lazer Lumezi poveo je za ruku mnoge mlade autore. Gravitacija njegove tamne atavističke crte u oblikovanju nakita kao plemenskog sječiva, na primjer, još nije popustila. Ali njegova je kći Ana Lumezi njegov nepostojeći ženski nerv.

Talentirana na tatu, svjetlosnim je godinama daleko od njega, što čini novi autorski otok. Za to joj je bilo dovoljno samo nekoliko radova!

Brend Lapidarij

Promišljeno dobre autore nakita predstavlja pak Mario Nokaj. U svojoj je minijaturnoj galeriji Lapidarij okupio autore koji odgovaraju finoći njegova ukusa koji nije isključiv, ali ne poznaje drugo osim dobrog dizajna. A tome u korijenu može biti zlatarsko umijeće ili svi kulturni poticaji i umjetnička nasljeđa koje će autori okupljeni u Lapidariju pretvoriti u moderan dizajn.

Spoj tradicionalnih i suvremenih tehnika odvela je Nokaj do ideje da Lapidarij postane multiautorski brend. Tu Isabelle Bianchi Marchesseau iz Nancya oblikuje svoje krhke zdjelaste minijature, a Silvio Hrnčir svoje valovite forme u kojima počiva silina volje za pokoravanjem metala .Kad se Nenad Sovilj pojavio na autorskoj sceni, odmah je za sebe potražio najviše mjesto na društvenoj ljestvici.

I Dean D je postupio slično. Nije ih zanimalo postupno penjanje stepenicama uspjeha, od skromnijeg prema razvikanom tronu.

Foto: Robert Demo

Njihove su kolekcije bile skupe iznad svih očekivanja. I prezentacije su bile skupe. U blistavim multibrand dućanima ili dvoranama prestižnih hotela. I publika je bila birana.

Sovilj je jednu skupocjenu kolekciju prstenja učinio toliko velikom da se činilo kako ih je radio za ruke bogova, a ne za obične ljudske ruke ma koliko novca bilo u njima...

Ploče je tih prstena zarobilo toliko visokokaratno kamenje da se i danas vjeruje kako to nitko u nas nije mogao kupiti...

Dean D je pak visokoškolovan autor čiji je uspjeh bio munjevit. Upravo nas je njegov školski pedigre i njegov rezultat potaknuo da našoj temi damo jednostavan ali jak naslov: Nakit s pedigreom!

>>Odaberite modne kombinacije koje preporučuju hrvatski dizajneri

>>Put Ivana Midžića od art dizajna do skulpture

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije