Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zanimljive činjenice

Popularni koktel slavi svoj dan: Znate li da se džin-tonik koristio u liječenju bolesti prsnog koša?

Shutterstock
19.10.2020.
u 12:30

Omiljeno piće ima svoju ljetnu, ali i zimsku verziju - uskoro kreće sezona kuhanog džina!

Džin-tonik već nekoliko godina održava svoju popularnost, a iako je u početku bio omiljeni ljetni koktel, mnogi su ga počeli piti i u zimskim danima - i to kuhani. Zbog svoje mega popularnosti, ovaj koktel slavi svoj dan čak dva puta godišnje - u lipnju i danas, 19. listopada, prenosi Days Of The Year. 

Prvi zapis o nastanku alkoholnog pića džina seže još u prvo stoljeće nove ere kada se zapravo radilo o vinu s bobicama smreke koje se koristilo za liječenje bolesti prsnog koša. Iako mnogi misle da je džin nastao još u Engleskoj, zapravo je došao iz Nizozemske!

Naime, u 17. stoljeću Englezi su otkrili da Nizozemci dobivaju ratne bitke jer se prije svake 'zagrijavaju' dozom ovog žestokog pića, pa su se zainteresirali za konzumaciju kako bi poboljšali svoje sposobnosti. U to je doba Engleskom, Irskom i Škotskom vladao William III. koji je, kako bi olakšao domaće gospodarstvo, osigurao porezne olakšice na proizvodnju alkoholnih pića. Zahvaljujući njegovom potezu, gotovo svi Englezi tih su godina proizvodili džin. 

Grijanje ne mora biti udar na kućni proračun: Donosimo nekoliko savjeta kako uštedjeti ove sezone!

Nakon nekog vremena Škoti su odlučili malo poraditi na kvaliteti, pa su počeli dodavati mnoštvo raznih biljaka - osim uobičajenih 9, ubacili su još 22 autohtone biljke s otoka Islay.

Vjerovalo se da je, upravo zbog tih biljaka, odličan lijek baš kao i tonik. Tako su britanski kolonijalisti u 19. stoljeću u Indiji, rješavali problem malarije mješavinom džina i tonika - i eto kako je nastao popularni koktel!

Kod pripreme je najvažnije da su oba sastojka jako kvalitetna. Uzmite veliku čašu, napunite ju ledom i dodajte 40 ml džina. Zatim odaberite tonik koji vam odgovara i napunite čašu do vrha. Promiješajte i pređite na najzanimljiviji dio - dodavanje aroma. Možete iscijediti malo limuna i dodati krišku u čašu, limetu, krastavac, cimet, ružine latice, papar, ružmarin... Izbor je na vama! 

Vino za srce, a šampanjac za mozak? Doznajte za što su dobra ova alkoholna pića:

1/6

Komentara 1

MO
montello
20:11 19.10.2020.

dzin tonik jedno od boljih pića.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije