Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zelena strategija

OD POLJA DO STOLA: Strategija koja otkriva pozadinu održivog razvoja

Od polja do stola
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
1/3
24.09.2020.
u 09:02

Farm 2 Fork akcija promovira zdravlje i budućnost naraštaja s ciljem da Europa postane globalni standard za održivost

Iako su se sigurnost i kvaliteta hrane u Europi poboljšale tijekom posljednjih desetljeća, negativni utjecaji na klimu, biološku raznolikost i zdravlje našeg poljoprivrednog sustava prepoznati su tek nedavno.

U tim manirima sve više do izražaja dolazi i koncept održivog razvoja koji počiva na stupu odgovornog komuniciranja s planetom radi održavanja prirodnih resursa i izbjegavanja ugrožavanja budućih generacija.

U duhu održivosti razvijaju se i različite strategije, a jedna od razvijenih strategija je i tzv. Zelena strategija održivosti Europske komisije poznatija i pod imenom EU Green Deal. U njenoj srži nalaze se akcije koje za cilj imaju propagirati zdravlje i budućnost naraštaja, a jedna od njih, na koju se stavlja dodatna važnost, je i strategija održivog sustava proizvodnje hrane ili 'Farm 2 Fork' strategija.

Njome se Europska komisija sada obvezuje da će Europa ‘postati globalni standard za održivost’ i obećava da će ojačati napore poljoprivrednika u borbi protiv klimatskih promjena, zaštiti okoliša i očuvanju biološke raznolikosti.

Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Fokus  - ekološka poljoprivreda

Fokus je na ekološkoj poljoprivredi kao proizvodnom sustavu čiji je cilj održati zdravlje tla, ekosustava i ljudi. Radi se dakle o radu s prirodom, a ne protiv nje.

Kako kažu iz Europske krovne organizacije za organsku poljoprivredu (IFOAM) prvi cilj trebao bi biti 20% organskog zemljišta u EU do 2030. godine, ali sekundarno iz toga trebalo bi iznjedriti i povećanje potražnje za organskim proizvodima.

Investicije, okoliš, zdravlje, – sve je to održivi razvoj                                       

Ekološku poljoprivredu na kraju prevodimo kao održivu, baš kako je to u naraciji održivog razvoja. To  znači proizvodnju hrane, biljnih ili životinjskih proizvoda bez štete prirodnim resursima i zemljištu, uzimajući u obzir društvene odgovornosti kao što su radni i životni uvjeti poljoprivrednika i radnika, potrebe seoskih zajednica i zdravlje i sigurnost potrošača.

Ono što bi održiva poljoprivreda kao okosnica Farm 2 Fork strategije mogla donijeti u društvo jest smanjenje zagađenja i očuvanje okoliša, održive zajednice, zdraviju hranu, poboljšanje dobrobiti životinja i fokus na održivim investicijama.

Održive zajednice

Važan aspekt održive poljoprivrede je da ostaje ekonomski održiv za poljoprivrednike, poljoprivrednike i ostale koji su zaposleni u prehrambenom sustavu tako da zarađuju za život i rade u sigurnom okruženju. Održiva poljoprivreda potiče ponovno oživljavanje manjih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja jačaju lokalnu i turističku ponudu.

Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL

Fokus na održivim investicijama

Za podržavanje svih konkretnih dobrobiti potrebno je mijenjati i svijest društva o percepciji financija. Ulaganje u financijske aspekte više nije isključivo, a prilikom bilo kakvog ulaganja u vremenima gdje je održivost sve veća ljudska potreba, potrebno je računati i na zaštitu okoliša, utjecaj na društvo i socijalne aspekte  te na kraju na korporativno upravljanje.

U Hrvatskoj se upravo pokreće prvi fond koji se temelji na konceptu održivog razvoja. Raiffeisen Sustainable mix se vodi principima održivog razvoja, a to znači da, osim mogućeg financijskog povrata, postoji i ekološki i socijalni povrat jer se ulaganja vrše samo u one kompanije koje ispunjavaju stroge kriterije održivosti.

Premisa mu je upravo promjena u načinu odlučivanja kada je riječ o zaštiti okoliša, ljudi i generalno promicanju koncepta održivog razvoja. Fond omogućuje podržavanje želje za zdravijim ekosustavom od onoga u ovom trenutku.

Sadržaj nastao u suradnji s RBA.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije