Naslovnica Lifestyle Gourmet

Ovo je 9 odvratnih stvari za koje niste znali da jedete skoro svaki dan

Neke prerađene namirnice najveći su užitak kada se konzumiraju pod velom neznanja. Pročitajte što sve svakodnevno topimo u ustima, a ne bismo dotakli niti s gumenim rukavicama na rukama.
08. ožujka 2014. u 10:51 18 komentara 47577 prikaza
ulje
Foto: Shutterstock

Mesari uvijek tvrde da nikada ne bismo jeli paštetu i hrenovke kada bismo samo vidjeli što se u njih stavlja. E pa neke prerađene namirnice najveći su užitak kada se konzumiraju pod velom neznanja, a današnje police supermarketa teško je zamisliti bez gomile gotovih jela ''napumpanih'' neprirodnim aditivima i dodacima bez kojih omiljeni zalogaji ne bi bili tako neodoljivo fini.

Vjerovali ili ne, neki od njih su katran i antifriz, a kojih još sedam odvratnih dodataka svakodnevno topimo u ustima bez da smo svjesni što unosimo u svoje tijelo, otkrio je Huffington Post.

1. Dabrov izmet

Naveden kao: Castroreum

Konzumiramo ga kao: okus vanilije

Radi se o tekućini koja se nalazi u vrećicama koje okružuju dabrov anus. Ne zvuči ukusno? Mala je vjerojatnost da nikada niste konzumirali tu zamjenu za aromu vanilije.

2. Ljudska kosa

Navedena kao: L-cisterin

Konzumiramo je: u pecivima, kolačima...

L-cisterin iz ljudske kose ili pačjih pera koristi se kao sredstvo za pojačanje okusa. Poprilično je učestao u pekarskim proizvodima.

3. Katran

Naveden kao: Boja za hranu

Kako ga konzumiramo: U gotovo svakoj umjetno obojenoj hrani

Kada su proizvođači prije 120 godina počeli dodavati sintetičke boje u hranu, one su uglavnom bile načinjene od katrana. Iako je prehrambena industrija danas gotovo iskorijenila katran iz upotrebe, upotrebljavaju se sintetizirani sastojci iz nafte ili ulja.

4. Antifriz

Naveden kao: Propilen glikol

Kako ga konzumiramo: Preljev za salatu

Sastojak koji se uglavnom koristi kao antifriz može se naći i u salatama gdje se dodaje kako sredstvo za zgušnjavanje.

5. Retardant

Naveden kao: bromirano biljno ulje (BVO)

Kako ga konzumiramo: Soda s okusom citrusa

Protupožarno sredstvo dodaje se i u piće, a može biti povezano s smanjenjem neuroloških sposobnosti i ranim početkom puberteta.

6. Biodizel

Naveden kao: tercijarni-butil-hidrokinon (TBHQ)

Konzumiramo ga kao pileće medaljone

Opasni konzervans koristi se u svemu, od guma za žvakanje do krekera sa sirom. Riječ je o toksičnom dodatku, a samo jedan gram može izazvati bolest.

7. Pijesak

Naveden kao: silicijev-dioksid

Konzumiramo ga u juhama, soli...

Dodaje se u hranu kao sredstvo protiv grušanja, ali i za kontrolu vlage

8. Gorivo za zrakoplov

Navedeno kao: butil hidroksi toluen (BHT)

Konzumiramo ga u žitaricama

Antioksidant koji održava svježinu namirnica. Riječ je o istom spoju koji se nalazi i u naftnim proizvodima.

9. Natrijev borat

Naveden kao: E285

Konzumiramo ga u kavijaru

Sredstvo koje je čest sastojak tekućina za čišćenje nalazi se i u skupocjenom kavijaru. Doduše ne u SAD-u jer je tamo zakonom zabranjen, no u ostatku svijeta nije rijetkost.

Elipso

 • Avatar tigar 99
  tigar 99:

  Ovo nije ništa prema govnima koje konzumiramo preko medija! Truju nas fizički i psihički!

 • Avatar žič
  žič:

  istina je da svašta jedemo da ni ne znamo kaj trpamo u sebe,ali ovo gore su gluposti,koliko sam videl moj brico moje,,ošišotina,,sa bulje baca u kantu za smeče,ne znam ko stišće dabrovima analne zliježde,morti ovaj bedak kaj je to napisal............

 • brle brkić:

  zato nam je zapadnjačka demokracija poklonila ptičiju,svinjsku gripu te kravlje ludilo samo dase uništi životinjski fond u državi da bih naposljetku morali kupovat ovakva sr...a,