Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dan jabuka

Najzdravija, ali i najzagađenija voćka na svijetu: Idealnog rješenja nema, ali evo kojih se pravila treba pridržavati kod konzumacije

20.10.2020.
u 09:30

Stara izreka “Jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van” nije tek dio folklora. Smatra se da jabuke pomažu u prevenciji bolesti srca i krvnih žila, a studije pokazuju da redovit unos može smanjiti visoku razinu kolesterola u krvi. Istodobno, jabuke se redovito pojavljuju na popisu najzagađenijeg voća. Razlog zašto jabuke sadrže pesticide u velikoj mjeri jest tretiranje jabuka nakon berbe kako bi se omogućilo dulje skladištenje

Drvo jabuke izvorno potječe iz istočne Europe i jugozapadne Azije, a proširilo se diljem svijeta. Kroz stoljeća, razvijeni su brojni hibridi i kulture te nam je danas na tržištu dostupno čak 7 000 vrsta.

Stara izreka “Jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van” nije tek dio folklora. Prema novijim istraživanjima, jabuka je izrazito zdrava namirnica koja sadrži vrijedne tvari – prehrambena vlakna, flavonoide, vitamine i voćni šećer fruktozu. Smatra se da jabuke pomažu u prevenciji bolesti srca i krvnih žila, a studije pokazuju da redovit unos može smanjiti visoku razinu kolesterola u krvi. Jabuke reguliraju kiselost želuca te na taj način pomažu u probavi. Iz ovoga razloga, kao i zbog visokog sadržaja prehrambenih vlakana koji smanjuju osjećaj gladi, jabuke su sastavni dio redukcijskih dijeta. Izvrsne su za čišćenje organizma jer potiču rad jetre i mokrenje.

Riznica blagotvornih tvari

Jedna jabuka srednje veličine osigurava tri grama vlakana, što je više od 10 % preporučenog dnevnog unosa. Čak i bez kore, jabuka srednje veličine sadrži 2,7 g vlakana. Zbog raznolikog sadržaja vlakana, jabuka posjeduje brojna povoljna svojstva. Svakodnevno konzumiranje jabuka pomaže pri snižavanju povišene razine kolesterola, detoksikaciji, štiti od pojave malignih bolesti te pospješuje probavu.

Za jabuke je karakterističan visok udio pektina, prehrambenog vlakna topljivog u vodi. Znanstvene studije pokazuju da topljiva vlakna porijeklom iz jabuke djeluju preventivno na bolesti srca i krvnih žila, snizujući razinu kolesterola te djelujući na apsorpciju žučnih kiselina. Topljiva vlakna utječu i na funkciju inzulina te tako prirodno reguliraju razinu šećera u krvi tijekom dana, što istodobno polučuje dulji osjećaj sitosti. Fruktoza je prirodni voćni šećer koji nalazimo u jabukama. Budući da ova vrsta šećera ne uzrokuje jake oscilacije razine šećera u krvi, jabuke su pogodne i za dijabetičare.

Flavonoidi, vrsta pigmenta u jabukama, intenzivno se istražuju. Ovim molekulama pripisuju se brojna povoljna svojstva, posebice preventivno djelovanje na razvoj bolesti srca. Primjerice, kora jabuke i luk najbogatiji su izvori moćnog flavonoida kvercetina. Povoljna djelovanja ovog flavonoida leže u njegovoj antioksidativnoj aktivnosti, posebice u sprezi s vitaminom C koji također nalazimo u jabukama.

Pozitivna svojstva jabuke velikim se dijelom pripisuju izrazitoj antioksidativnoj aktivnosti ovog voća. Ukupna antioksidativna aktivnost u 100 g jabuke (s korom) ekvivalentna je učinku 1500 mg vitamina C (iako je sadržaj vitamina C tek 5,7 g u 100 g jabuke), a glavnina ove aktivnosti potječe od fitokemikalija poput flavonoida i fenolnih komponenti. Zanimljivo je da se fitokemikalije ne gube stajanjem. Udio fitokemikalija ne smanjuje se čak ni nakon 100 dana pravilnog skladištenja jabuka.

Jabuke predstavljaju savršen sklad zdravlja, izvanrednog okusa i praktičnosti, dostupne su za svaki džep i u svim godišnjim dobima. Čini se da nam je priroda u savršen proizvod upakirala pregršt korisnih supstancija, a znanstvenici su dokazali da je upravo sinergijski učinak ovih tvari zaslužan za brojne povoljne učinke ovog voća.

Hrskavost, slatkoća, ali i kiselost glavne su karakteristike ovog jednostavnog, ali opet svestranog voća. Odlične su u pitama i štrudlama, punjene s orasima, sušene u obliku čipsa ili naribane svježe u zobenoj kaši. Preporučuje se čuvati ih u hladnjaku jer kao i ostalom voću koje stajanjem otpušta etilen, niske temperature će dulje očuvati njihovu svježinu.

Na popisu najzagađenijeg voća

Unatrag petnaestak godina, skupina koja brina o zdravstvenoj sigurnosti potrošača pod nazivom Environmental Working Group jednom godišnje objavljuje popis 12 namirnica u kojima je pronađeno najviše ostataka pesticida. Nažalost, jabuke se redovito pojavljuju na popisu najzagađenijeg voća. Razlog zašto jabuke sadrže pesticide u velikoj mjeri je zbog tretiranja jabuka nakon berbe kako bi se omogućilo dulje skladištenje.

Da se prekomjernog unosa pesticida valja čuvati pokazuju studije koje su ukazale na povezanost izloženosti pesticidima i višeg rizika od karcinoma, oštećenja mozga, promjene u ravnoteži hormona te poteškoće u funkcioniranju živčanog sustava. No ogulimo li koru jabuke, odstranit ćemo veliki dio flavonoida koji djeluju antioksidativno i kojima vjerojatno pripadaju najveće zasluge za povoljno djelovanje jabuka na zdravlje. Stoga idealnog rješenja nema, a savjetuje se koru jabuke temeljito oprati prije konzumacije i što češće moguće jesti jabuke iz organskog uzgoja.

Foto: Shutterstock, Matija Habljak/PIXSELL

Komentara 4

Avatar messerschmidt
messerschmidt
10:18 20.10.2020.

Ja ne znam koje je rješenje, ali ova cura na slici je stvarno zgodna.

MO
montello
17:58 20.10.2020.

nema do jabuke

Avatar Sveti_Stavim
Sveti_Stavim
11:02 20.10.2020.

Sadnja starih sorti i uzgoj bez prskanja !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije