Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ups...

Kućne biljke nikako vam ne uspijevaju? Ovo su znakovi da ih možda previše zalijevate

Shutterstock
15.10.2020.
u 07:00

Dobro proučite koliko koja vrsta zahtjeva zalijevanja.

Osim što su odličan detalj, biljke unose dobru atmosferu u prostoriju, ali treba ih znati održavati. Ako vam nikako ne uspijevaju, možda ih pogrešno zalijevate - svaka vrsta ima različitu potrebu za vodom, a evo koje su najčešće greške koje radite.

Tlo je uvijek mokro na dodir
Prvo provjerite zemlju, otprilike jedan centimetar ispod površine. Ako je i dalje vlažna od posljednjeg zalijevanja, to bi moglo značiti da je tlo prezasićeno vodom i biljka jednostavno ne može 'popiti' tu količinu. Nabavite tegle s otvorima za odvod kako biste spriječili ovu situaciju, ali i koristite manje vode kada hranite biljku.

Lišće mijenja boju
Stručnjaci kažu da lišće koje je požutjelo može biti jedan od glavnih znakova prekomjernog zalijevanja. S druge strane, može požutjeti i kada nema dovoljno vode. Opet se vratite na prvi korak i prvo provjerite razinu vlage u zemlji kako biste otkrili problem. Također, smeđe mrlje koje se javljaju na rubovima znači da se lišće suši, a ako se pojave na sredini, znak su prekomjernog zalijevanja, prenosi MBG.

Pogledajte video: Milka i Vid uzgojili su bundevu tešku čak 120 kilograma!

Stabljike su mekane
Ovo je znak da je biljka dobila veliku količinu vode koja joj nije potrebna. Upila je previše vlage i izgubila svoju čvrstoću.

Pojavili su se nametnici
Komarci i drugi štetnici vole vlagu, pa ako ste primijetili da ih u posljednje vrijeme ima sve više oko biljke, provjerite njezino stanje - ako je mekana, ima previše vode.

Prepoznali ste neki od ovih znakova na svojim biljkama i pitate se što sad? Stručnjaci kažu da ima rješenja - uklonite oštećeni korijen i presadite ih u novo tlo. Postavite ih na sunčano mjesto s dobrim protokom zraka i smanjite zalijevanje - sve dok ne vidite da je zemlja lagano suha na vrhu. U roku od dva tjedna biljka bi se trebala osvježiti.

Znate li da u Hrvatskoj rastu biljke mesožderke? Evo čime se hrane:

1/1

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije