Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Živi cijele godine

Koprivnica je šampion kontinentalne turističke patrole Večernjeg lista

Koprivnica  - pobjednik Turističke patrole
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/6
30.05.2019.
u 13:26

Pobijedila je za dlaku, za koplje, za jedan bod slavila je ispred Plitvičkih jezera, Osijeka, Varaždina, Fužina i Slavonskog Broda

Koprivnica je šampion kontinentalne turističke patrole Večernjeg lista. Večernjakovi reporteri zavirili su u jesenskom, zimskom i proljetnom periodu u svaki dio Lijepe naše, od Imotskog do Osijeka, preko nacionalnih parkova sve do Istre, Bjelovara, Petrinje, Međimurja... kako bi pronašli najbolju turističku destinaciju u zemlji. I izabrali – Koprivnicu.

Tema festivala – tortura

Zašto Koprivnica? Pobijedila je za dlaku, za koplje, za jedan bod slavila je ispred Plitvičkih jezera, Osijeka, Varaždina, Fužina i Slavonskog Broda. Živopisan grad, u kojem turističkih mamaca ima kad god čovjek stigne u Podravinu. Krpenjače, drveni štapovi, udice, kotači... Malo kome će nabrojeno biti asocijacije na igru, no upravo su se tim rekvizitima prošlog petka zabavljali mališani na dječjim renesansnim igrama. Bez mobitela i tableta, ganjali su loptu od krpe i njome gađali čunjiće, vrtjeli kotače od bicikla, mačevali se drvenim štapovima...

Foto: Damir Spehar/PIXSELL/ Ilustracija

To je djelić onoga što će mališani moći vidjeti na “Renesansnom festivalu” od 22. do 25. kolovoza. A odrasli će lako naći zabavu na toj najvećoj manifestaciji živih slika iz prošlosti u ovom dijelu Europe ili, kako sami Koprivničanci stručno kažu – povijesnom megaspektaklu, sljubljivanju kasnosrednjovjekovnih povijesnih fakata i originalnosti Koprivnice, Podravine i Hrvatske s baštinskim vrijednostima zapadnoeuropskog kulturnog civilizacijskog kruga. I ovog ljeta, najavljuju u gradskoj Turističkoj zajednici koju vodi direktor Renato Labazan, većina sadržaja bit će vezana uz 15. i 16. stoljeće, kad su nastali obrambeni bedemi u Koprivnici, a glavna tema bit će – tortura.

Očekuje se oko tisuću originalno kostimiranih sudionika iz Hrvatske, Italije, Mađarske, Slovačke, Austrije, Njemačke, Rusije. Bit će tu mušketiri i haramije, vitezovi, srednjovjekovni obrtnici, kuhari, krčmari, dame, kmetovi, zabavljači i gutači vatre. Gostit će se jelima od kopuna, vepra i druge divljači, kušati delicije od koprive po kojoj je grad i dobio ime. Prošle je godine bilo oko 50.000 posjetitelja, dvostruko više nego što Koprivnica ima žitelja. Taj je festival najčuveniji turistički adut Koprivnice, no tijekom godine u podravskom glavnom gradu odvija se na desetke manjih događanja. Od 25. do 27. srpnja “rokat” će se na RockLive festivalu na jezeru Šoderica, kamo stižu Kukus, Bad Copy, TBF, Đubrivo, Pero Defformero, Gemišt. Koprivnica živi cijele godine, a ne kampanjski.

Štedljiv i pametan grad

Ako imate peh i navratite u danu kad nema nijedne izložbe, koncerta, radionice ili festivala, oduševit će vas i šetnja šarmantnim parkom u gradskom središtu, s glazbenim paviljonom koji se upravo uređuje. Na stupove javne rasvjete ugradit će i nove štedljive LED žarulje jer Koprivnica je i tzv. smart city. Štedljiv, pametan grad. Imaju i javni servis za prijevoz biciklima BicKo, funkcionira tako da nabavite karticu ili jednokratni kod za besplatno korištenje javnog bicikla svih sedam dana u tjednu od 6 do 22 sata. Imaju i besplatni prijevoz električnim minibusevima BusKo.

Foto: Damir Spehar/PIXSELL/ Ilustracija

Oni koji vole pješačiti mogu potegnuti do gradskog groblja i razgledati – izložbu u mrtvačnici. Mogli bismo još nabrajati zašto je Koprivnica zanimljiv gradić koji vrijedi posjetiti i otkrivati i u kojem se gosti osjećaju sigurnima i zaštićenima, što je u jednom istraživanju i uvršteno na vrh popisa o tamošnjim turističkim prednostima, zajedno s ljepotom prirode i krajolika te spojem turizma i industrije (čitaj: Podravka). Mogli bismo pisati i o nedostacima, poput manjka kvalitetnih smještajnih kapaciteta, posebno hotela, i ugostiteljskih sadržaja. No, grad se zasad ionako drži jednodnevnih turista koje zanima dobra priča. Nema gužve, sve je na dohvat nogu i pedala. I u tome je čar gradića koji kao da živi u ritmu podravskog bluesa iz pjesama Koprivničanca Miroslava Evačića.

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar VinkoL
VinkoL
15:46 30.05.2019.

Pa još hortikulturna izložba ambrozije u "gospodarskoj" zoni... festival vrana, lisice

Avatar nekakav
nekakav
12:04 31.05.2019.

ajoj, kojeg li naklapanja... što to turistički koprivnica ima za ponuditi? realno, objektivno? ništa posebnog, što ne 'nude' i drugi gradovi kontinentalne hrvatske. svaki grad organizira raznorazne festivale, događanja. a većina poput koprivnice se uhvatila za srednji vijek, neke viteške borbe, glumatanje i vitlanje s mačevima, kuhanja gulaša, starih zanata, kovača i slično... najveći broj posjetitelja su sami domaći, kao u kod varaždinskog špancifesta. i svake godine je posjećenost 'znatno veća!'. od hrane nudi se fino strojno narezana kupljena šunka i salame iz lidla, i slične delikatese. domaćeg nemate, jer za kobasicu dati 120 kuna kila... ajd, treba raditi na nečemu, javni novac se ne smije potrošiti baš i samo na plaće i političke projekte. al turizam je usputan, nebitan u srži. jačati i ulagati u proizvodnju. zamislite da tih milijun kuna (nije manje) koprivnica uloži u potpore gospodarstvu... pa osim podravke oni nemaju ama baš ništa! sveučilište? na državnim plećima, ko i sva ostala lokalna 'učilišta'! štancanje neukih kadrova sa papirom kojeg vole zvati 'diploma'. nema tu kruha. i dalje oronula zgrada željezničkog kolodvora, iste stare dotrajale kocke na trgu...

NE
Neo001
16:21 04.06.2019.

Koprivnica je jedna malo bolja selendra koju gule komunjare koje su uhljebile svu svoju bagru na državne i lokalne jasle. Našminkali centar sela, a narod sa primanjima i standardom na repu cijele Hrvatske

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije