Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zabrinjavajuće

Istraživanje pokazalo: Kod jedne od pet osoba koje prebole Covid-19 razvit će se anksioznost i depresija

shutterstock
12.11.2020.
u 15:30

'Pacijenti koji su imali Covid-19, ističu znanstvenici, nisu podložniji psihičkim oboljenjima općenito već oboljenju od anksioznosti, depresije i nesanice'

Ispitivanjem zdravstvenih kartona 69 milijuna ljudi u SAD-u, od kojih i preko 62 000 pacijenata ima Covid-19, istraživači sa Sveučilišta u Oxfordu i istraživačkog centra NIHR Oxford Health Biomedical pronašli su dokaze da Covid-19 povećava rizik od razvoja psihičkih smetnji poput anksioznosti, depresije i nesanice.

Pacijenti s Covidom-19 sustavno su uspoređivani s onima s drugim zdravstvenim problemima - uključujući one s drugim respiratornim infekcijama, prijelomima kostiju, gripom i infekcijama kože. Znanstvenici isti

Foto: screenshot/facebook

U istraživanju je zabilježeno i nešto neočekivano: oni sa već postojećim psihijatrijskim bolestima imali su 65 posto veće šanse da im se dijagnosticira Covid-19, čak i kad se u obzir uzmu drugi čimbenici. Jedan od istraživača, dr. Max Taquet, kaže da taj neočekivani nalaz još treba istražiti te preporučuje da se psihički poremećaji dodaju na popis čimbenika rizika za Covid-19.

Profesor psihijatrije sa Sveučilišta u Oxfordu i voditelj studije Paul Harrison rekao je za Forbes da su očito na dobrom tragu sve one studije koje upozoravaju na nadolazeću krizu mentalnog zdravlja zbog svih globalnih promjena, nesigurnosti i izolacije uslijed mjera socijalne distance.

Netflix od danas ima i svoje hrvatsko sučelje i hrvatske titlove za sve serije i filmove

1/4

Novi rezultati, dodaje, samo potvrđuju i zabrinutost da će oni koji virus prebole biti izloženi većem riziku od mentalnih zdravstvenih problema.

Foto: screenshot/facebook

- Psihijatrijske i druge službe moraju biti spremne na ono što slijedi, a hitno su nam potrebna i nova istraživanja kako bismo istražili točne uzroke i identificirali nove tretmane - kaže dr. Harrison.

Nastavljamo s predstavljanjem kandidatkinja u projektu Diva godine ✨ Kristina Ivanuš ispričala nam je svoj priču 

Nastavljamo s predstavljanjem kandidatkinja u projektu Diva godine ✨ Kristina Ivanuš ispričala nam je svoj priču ❤️

Nastavljamo s predstavljanjem kandidatkinja u projektu Diva godine ✨ Kristina Ivanuš ispričala nam je svoj priču ❤️

Objavljuje Večernji list u Ponedjeljak, 9. studenoga 2020.

Komentara 6

Avatar niwrad
niwrad
17:18 12.11.2020.

Naravno. Ali ne zbog korone. Nego zbog vas medija koji poradi klikova dižete paniku i svakodnevno tretirate običan virus kao super ubojicu.

Avatar Aydemi Popushi
Aydemi Popushi
17:07 12.11.2020.

Ako nastavite ovoliko sr&%i o koroni, razvicemo je svi!

GE
genadij
19:33 12.11.2020.

Zapravo bismo mogli reči da što god se pojavi zasigurno je jedna od posljedica korone pa je svaki test suvišan. Samo je jedna bolest.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije