Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ljekovit

Imate li đumbir u svojoj kuhinji? Evo zašto biste trebali

Đumbir
Getty Images
03.01.2019.
u 20:26

Osim kao ukusan začin jelima, đumbir ima vrlo ljekovita svojstva, posebice antibakterijska i virustatska djelovanja te je odličan izbor za prevenciju prehlade u zimskim mjesecima.

Đumbir se u ljekovite svrhe upotrebljava dulje od 5000 godina, a u azijskoj kuhinji neizostavan je sastojak mnogih jela. Svojim slatkasto-ljutim okusom i ugodnim mirisom daje specifičnu notu ukusnim i zdravim jelima. Čaj od đumbira potiče metabolizam, potpomaže izgaranje masti i djelotvorno pridonosi redukcijskim dijetama.

Osim kao ukusan začin jelima, đumbir ima vrlo ljekovita svojstva, posebice antibakterijska i virustatska djelovanja te je odličan izbor za prevenciju prehlade u zimskim mjesecima. Zagrijava tijelo stoga ga nemojte previše konzumirati u ljetnim mjesecima. 

Sadrži 0,25 do tri posto eteričnog ulja, i pet do osam posto gingerola - uljaste guste tekućine ljutog ukusa bez mirisa. Uklanja mučninu, poboljšava probavu i ublažava raznovrsne bolove. Koristi se i protiv artritisa, potiče prokrvljenost tkiva i djeluje na žuč, a Japanci ga jako cijene i kao afrodizijak. 

Novija istraživanja upućuju da pojedini sastojci đumbira (6-gingerol, 8-gingerol i 6-shogaol) mogu imati pozitivni učinak na ublažavanje simptoma astme.

Povoljno djeluje na metabolizam kod oboljelih od dijabetesa te se koristi kao sredstvo protiv zgrušavanja krvi i upala. Od đumbira se prave oblozi protiv akutnih ili kroničnih bolova uzrokovanih reumatizmom i artritisom, bolova u leđima, ukočenog vrata, grčeva u želucu, upale jetre i bubrega, bronhitisa i astme. Terapija đumbirom i oblozima od đumbira potiče razgradnju očvrslih naslaga masnoća, bjelančevina i minerala. Poboljšava stanje kod reume, artritisa i gihta, piše Kreni zdravo. 

Đumbir je odličan izbor za detoksikaciju nakon obilja blagdanske hrane. Poboljšava krvotok i protok energije, otklanja otrove i toksine. Osim što ublažava bolove, smiruje i smanjuje razdražljivost. 

Preporuča se i trudnicama kod jutarnjih mučnina, a ako uzimate lijekove protiv zgrušavanja krvi, svakako se prije konzumacije đumbira u većim količinama obratite svom liječniku. 

Pogledajte i video Pokušao ukrasti bicikl ispred policijske postaje

Komentara 1

ME
Mesko
21:22 03.01.2019.

Možda je on sve to, ali upropasti okus hrani . Nismo mi na to naučeni. Đumbir , soja, sojino mlijeko i svakakve američke gluparije .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije