Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
idealna mjesta za mirniji odmor

Guardian objavio popis 10 najljepših nerazvikanih europskih otoka netaknute prirode; među njima je i Lastovo

Instagram/@holishare
23.06.2022.
u 12:30

Sa svojih je 46 otoka, otočića i hridi Lastovo prava rajska oaza okružena čistim morem, a jedno je i od najmanje svjetlosno zagađenih mjesta na svijetu

Ako ste ove godine odlučili pobjeći što dalje od razvikanih turističkih središta i odmor provesti u miru; po mogućnosti i bez automobila; ovo su, piše The Guardian, otočki biseri Europe na kojima se život nikad ne odvija prebrzo, ni u srcu sezone nema mnogo turista, priroda je netaknuta, a obale slabo ili uopće nenaseljene.

Možete li pogoditi o kojim se plodovima radi? Evo kako voće i orašasti plodovi izgledaju dok su nezreli

1/8

Porquerolles, Francuska

Azurna obala vam je previše urbana? Razmislite o odmoru na mirnom Porquerollesu, otoku koji uz Port Cros i Île du Levan, čini otočje Îles d’Hyères na jugoistoku Francuske. Porquerolles je samo par minuta vožnje brodom udaljen od grada Hyèresa, a jedini način da obiđete šumoviti otok je pješice ili biciklom jer na njemu nema automobila.

Tako se možete na primjer spustiti na sjevernu obalu otoka na kojoj je njegova najpopularnija plaža Plage d’Argent, a iako ćete u srcu sezone tamo zasigurno sresti i druge turiste, već će u rujnu ponovno zavladati potpuni mir.

Tabarca, Španjolska

Ako niste za gužvu i party na plaži, izbjegnite razvikanu Costa Blancu i uputite se prema Tabarci (Nuova Tabarca), poznatoj i kao Isla Plana čije je more tako čisto da je otok prvi u zemlji proglašen zaštićenim morskim rezervatom. Samo kilometar i pol dugačak i pola kilometra širok, nekad davno je gusarima iz Sjeverne Afrike služio kao idealno skrovište, a danas privlači brojne turiste no rijetki na njemu ostaju i noćiti.

U špici sezone naime brodovi svakodnevno s obale iz Santa Pole tamo prevoze turiste, no već u rujnu na Tabarci možete uživati u osami; uz tek pokojeg turista i četrdesetak stalnih stanovnika; a sa samo nekoliko ulica i gotovo bez vozila (sa samo par kamiončića za prevoženje prtljage turistima) Tabarca je gotovo već nekoliko stoljeća ostala skoro pa ista.

Bozcaada, Turska

Smješten uz zapadnu obalu Turske i bogat grčkom i turskom kulturom i naslijeđem, na otok Bozcaada iz luke Çanakkale od ljetnih vrućina bježe i mnogi stanovnici Istanbula. Upravo su s njegovih plaža prema legendi Grci porinuli brodove koji su dopremili trojanskog konja, a Bozcaadu spominje i Homer u svojoj Ilijadi.

Danas na njemu dvije kulturu posve skladno koegzistiraju s džamijama odmah uz pravoslavne crkve, a osim jedinstvenih građevina pronaći ćete i brojne taverne s pogledom na more, kilometre vinograda i živahni lučki gradić; ponešto za svakoga.

La Graciosa, Kanarski otoci

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Laci_t (@lacotomcik)

Tri milje sjeverno od Lanzarotea smjestio se maleni La Graciosa koji posjetiteljima nudi potpuno drugačiji prikaz Kanarskog otočja: bez buke automobila i bez gužvi na njemu ćete pronaći idiličan morski rezervat s pješčanim putevima, restorane s lokalnim specijalitetima, divlje pješčane dine i netaknute plaže.

Otok je najbolje obilaziti pješice ili s biciklom unajmljenim u lokalnom selu Caleta de Sebo, dok dane možete provoditi gledajući lokalne ribare kako krpaju mreže u La Laji ili kupajući se u smaragdnim vodama Las Conchasa na sjeveru. 

Syros, Grčka

Dok većina Grka ljeti hrli na popularni Mykonosm vi uhvatite 30-minutni trajekt za Syros gdje ćete pronaći savršen omjer zabave i ruralnog mira.

Iako je živahan gradić, prijestolnica Syrosa Ermoupoli gotovo da nema turista, dok lokalni stanovnici uglavnom žive u šarenim kućicama iz neoklasicizma koje se u slojevima nižu od obale. Grci se na Syrosu zadržavaju uglavnom na dugim ručkovima u tavernama, a krajolik je raznolik; uz brojne maslinike i voćnjake do kojih se, kao i do mirnih napuštenih plaža, može samo brodom.

Cabrera, Španjolska

Desetak kilometara južno od Mallorce nalazi se komadić Mediteranskog raja; otok šarolike povijesti Cabrera. Njime je svojevremeno prošlo nekoliko civilizacija; Feničani, Bizantinci, Kartažani i Rimljani; a između 13. i 14. berberskim je gusarima služio kao baza za napad na obalu Mallorce. 

Danas je Cabrera nacionalni park i utočište je kaspijskih galebova, kormorana i guštera, te mnogim pticama od kojih su neke i na rubu izumiranja. Zbog svoje je izoliranosti arhipelag Cabrere još uvijek gotovo netaknut, s nevjerojatnim prirodnim bogatstvima kopnene i morske flore i faune (više od 500 vrsta riba, rakova ili mekušaca živi u prozirnim vodama i podvodnim špiljama otoka).

Lastovo, Hrvatska

Iako se četiri i pol sata vožnje trajektom od Splita može činiti kao pothvat za ljubitelje ekstremnih izazova (i mazohiste!), najjužniji se hrvatski naseljeni otok toliko razlikuje od samo 14 kilometara udaljene i turističke razvikanije Korčule i Dubrovnika u čijoj je županiji da će vam biti drago što ste se potrudili. Lastovski je arhipelag sa svojih 46 otoka, otočića i hridi prava mediteranska rajska oaza okružena čistim morem i jedno je od najmanje svjetlosno zagađenih mjesta na svijetu - zbog čega je otok dobio i naziv Otok kristalnih zvijezda.

2006. godine otok je proglašen parkom prirode; sa svojih 46 okolnih otočića, 46 crkava i crkvica, 46 polja s vinogradima i 46 brda. Na otoku je samo jedan hotel; prikladnog imena Solitudo; no ima i nekoliko izvrsnih restorana koji nude domaću hranu i svježe ulovljene morske delicije. 

Tinos, Grčka

Samo 15 minuta vožnje trajektom od Mykonosa smjestio se Tinos, neopjevani kikladski otok s plodnim zaleđem prošaranim vjetrenjačama i golubarnicima u venecijanskom stilu, zadivljujućim selima i plažama bez turista. Hodočasnici redovito hrle u Tinos kako bi posjetili marijansko svetište Panagiu Evangelistriu ili Lady of Tinos, a upravo je crkva ta koja je otok sačuvala od pretjeranog razvoja.

Na otoku tako možete razgledati uspavana sela Kardiani i Volax, ali i doživjeti nešto življi izlazak u neku od taverni uPyrgosu.

Île de Batz, Francuska

Parižani obožavaju Île de Ré, no onima koji tragaju za mirom u fokusu je dosta jeftiniji ali jednako privlačan Île de Batz. Smješten na samo 10 minuta od Roscoffa, otok je savršena destinacija za obitelji s djecom. U luci možete unajmiti bicikle pa se uputiti prema najpopularnijoj pješčanoj plaži Grève Blanche.

Za panoramski se pogled dovoljno popeti uz 198 stepenica otočkog svjetionika, a djeca mogu uživati u centru s vodenim sportovima i jahanju ponija. 

Filicudi, Sicilija

Umjesto na Taorminu prepunu turista, uputite se na maleni Eolski otok Filicudi. Tamo možete uživati ​​u šetnjama drevnim stazama, dok se ljubitelji aktivnijeg odmora mogu popeti na vrh otočkog vulkanskog kratera Fossa Felci; a nakon toga posjetiti restoran Da Nino s pogledom na more i pojesti pizzu ili neko tradicionalnije sicilijansko jelo. Izravni trajektni prijelaz iz Milazza, na sjevernoj Siciliji traje dva sata i 20 minuta.

Mladić peče hamburgere, odreske i torte u automobilu na suncu u kojem temperature dosežu skoro 100°C

Komentara 1

MO
montello
15:34 23.06.2022.

Lastovo raj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije