Naslovnica Lifestyle Gourmet

Donosimo 5 vrsta preukusnih jesenskih kompota

Ima li što bolje i zdravije od toplih i slatkih napitaka spremljenih od sezonskog voća? Pogledajte naše prijedloge za kompote - slastice koja sadrži veće komade voća u slatkom sirupu.
21. rujna 2019. u 07:56 0 komentara 705 prikaza

Kompot je dio kulinarske kulture zemalja Srednje, Istočne i Južne Europe. Njegova proizvodnja je u opadanju od 1980-ih kada ih zamijenjuju voćni sokovi i druga gotova pića. Mi vam svakako preporučujemo pripremanje ovog napitka jer ćete se opskrbiti potrebnim vitaminima za ovo prijelazno vremensko razdoblje. Također je bitno razlikovati domaći kuhani kompot od onog kupljenog u dućanu koji obiluje šećerom i konzervansima te nije toliko nutritivno hranjiv kao kompot u kojeg stavljate vlastito domaće voće, a umjesto bijelog šećera možete koristiti zdravije verzije sladila, poput šećera kokosovog cvijeta ili možete koristiti domaći med

Uspješan biznis Kako je bivša učiteljica postala food bloggerica: 'Prve palačinke napravila sam sa sedam godina'

1. Kompot od jabuka

 | Autor :

Sastojci: 

500 g jabuka

500 ml vode

40 g šećera

1 vanilin šećer

1/2 limuna

1 štapić cimeta u kori

Priprema:

1. Jabuke operite, ogulite i narežite na kriške. 

2. Izvadite im sjemenke i kriške stavite u kipuću vodu.

3. Dodajte šećer, vanilin šećer, limun narezan na kolutiće, štapić cimeta te kuhajte 10-15 minuta. 

UKUSNO I TOPLO Topli kolač s makom za hladne jesenske dane

 

2. Kompot od višanja

 | Autor :

Sastojci: 

750 g višanja

10 dkg šećera (ili zdravije verzije poput kokosovog šećera, javorova sirupa itd.)

3 dcl vode

rum

cimet

Priprema:

1. U lonac ulijte vodu i dodajte šećer te kuhajte dok ne zakipi. 

2. U kipuću šećernu vodu stavite oprane i očišćene višnje. 

3. Dodajte ruma i cimeta po želji. 

4. Kuhajte dok višnje ne postanu mekane. 

FOOD FESTIVALI Food Film Festival na Zrinjevcu oduševljava ponudom i programom

 

3. Kompot od šljiva

 | Autor :

Sastojci: 

750 g šljiva

1 l indijskog čaja

5 žlica šećera u prahu

1 žličica cejlonskog cimeta

Priprema: 

1. Skuhajte litru čaja. Operite i očistite šljive od koštica te ih stavite u posudu i prelijte čajem. 

2. Ostavite šljive da stoje 2-3 sata, a tekućinu prelijte u posudu za kuhanje te dodajte cimet i šećer u prahu.

3. Kuhajte na laganoj vatri 15 minuta, a po želji poslužite toplo ili hladno. 

HRSKAVO I ZDRAVO Batat, kelj, tikvica i mrkva: Donosimo vam četiri verzije zdravog čipsa

 

4. Kompot od dunje

 | Autor :

Sastojci:

1 veća dunja

1 l vode

3 jušne žlice meda

žličica cimeta

Priprema: 

1. Dunju dobro operite, ogulite ako želite i narežite na komadiće. 

2. Komadiće dunje pospite cimetom, prelijte vodom i ugrijte do vrenja. 

3. Kad voda provrije, dodajte med i kuhajte kompot još 5 minuta na nižoj temperaturi. 

Male tajne Ove trikove morate znati prije nego što krenete kiseliti zelje

 

5. Kompot od kruške

 | Autor :

Sastojci:

3 kruške (oguljene, očišćene i narezane na kockice)

1 žlica limunova soka

50 g šećera

1/2 čajne žlice cimeta u prahu

60 ml vode

Priprema:

1. Stavite sve sastojke (osim vode) u zdjelu i dobro ih promiješajte. 

2. Kuhajte na laganoj vatri uz konstantno miješanje dok se na dnu zdjele ne stvori tanki sloj tekućine (oko 3 minute). 

3. Malo pojačajte vatru, dodajte vodu i kuhajte dok kruške ne omekšaju (oko 15 minuta). 

SLASNO, ALI MASNO Ljubitelji čipsa slični ovisnicima o drogi

 

Po domaće sezonsko voće za kompot otiđite do Trešnjevačkog placa. 

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.