Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Besplatni izleti iz Splita za djecu doma „Maestral“

Besplatni izleti iz Splita za djecu doma „Maestral“
Foto: Promo
1/3
09.03.2018.
u 15:00

Pelican Tours Split u suradnji s dječjim domom za nezbrinutu djecu „Maestral“ organizira nekoliko godišnjih izleta u naše najpoznatije izletničke destinacije.

U posljednje vrijeme često se u poslovanju tvrtki spominje važnost društveno odgovornog poslovanja, iako mnogi ne znaju što to uistinu znači. Na primjeru turističke agencije Pelican Tours Split možemo vidjeti konkretan primjer kako poslodavac može uz malo dobre volje vratiti zajednici i razveseliti djecu, pružajući im besplatno svoju uslugu u kojoj inače uživaju turisti u posjetu našem gradu. Nakon hvalevrijednih akcija koje uglavnom uzimaju zamah u vrijeme Božića, domovi za nezbrinutu djecu se najčešće zaborave do sljedeće akcije, do sljedećih praznika. Upravo zato se Tonko Mileta odlučio u vrijeme predsezone sjetiti te djece i pružiti im izlete za pamćenje. Naime, Pelican Tours Split u suradnji s dječjim domom za nezbrinutu djecu „Maestral“ organizira nekoliko godišnjih izleta u naše najpoznatije izletničke destinacije.

G. Mileta, kako ste došli na ideju organiziranja besplatnih izleta iz Splita?
Već nekoliko godina uspješno vodim Pelican Tours sa svojom obitelji i direktno sam uključen u naše izlete i poslovanje, tako da sam bezbroj puta vidio oduševljenje na licima naših gostiju prilikom posjeta Nacionalnom parku Krka, Modroj Špilji na otoku Biševu, otoku Hvaru i našim drugim turističkim destinacijama. S obzirom na to da je ipak ovo sezonski posao gdje se većina turističkih tura odvija ljeti, poželjeli smo to oduševljenje vidjeti na licima djece koja si to ne bi mogla priuštiti ili možda nemaju nekoga da ih odvede. Ovo nije naša prva akcija humanitarnog karaktera, uvijek smo aktivni u skladu s ipak skromnim uvjetima. Besplatni jednodnevni izleti iz Splita su dosad bili uglavnom nepoznanica, a Pelican Tours bi rado pokazao svima da je i to moguće.

Kako ste zamislili izlete i gdje planirate voditi djecu doma „Maestral“?
S obzirom da je ovo mala obiteljska agencija, moja supruga i ja smo aktivno uključeni u organiziranje izleta i veselimo se jako početku travnja kada će prva grupa od tridetak djece zajedno s odgojiteljima posjetiti Nacionalni park Krka. Pričekat ćemo ipak da malo zatopli i da se Krka pokaže djeci u što ljepšem, sunčanijem i zelenijem izdanju. Izlet iz Splita u Nacionalni Park Krka nam se pokazao kao najpopularniji izlet bez obzira na udaljenost od Splita i to je naš najprodavaniji izlet. Djecu ćemo prevesti u Šibenik i NP Krka putem kombija i svaki kombi će imati svog vodiča, tako da to neće biti samo prijevoz na Krku, već potpuno turističko i obrazovno iskustvo za svu uključenu djecu. To će biti izvrsna prilika za naše vodiče da se malo zagriju prije ljeta i da djeca iz prve ruke vide ljepote Hrvatske i nauče nešto, pa se možda netko od njih i pronađe u tome i pomognemo mu da jednog dana bude član naše rastuće turističke zajednice. Inače, svaki naš posjet NP Krka uključuje i posjet gradu Šibeniku, ručak i šetnju kroz park. Sam izlet počinje na ulazu Lozovac a završava u Skradinu. Naši gosti tamo mogu uživati u degustaciji vina i lokalnim delikatesama.

Foto: Promo

Koji je cilj ovakve geste i što očekujete od nje?
Kao što sam već istaknuo, prvenstveno nam je cilj vratiti zajednici nešto što možda većina ljudi uzima zdravo za gotovo, dok je nekima poput te djece taj izlet nedostižan san. Ideja je također upoznati djecu s kulturnom baštinom i prirodnim ljepotama Hrvatske, pokazati im kako je lijepo raditi u turizmu, ali i ovim putem senzibilizirati javnost i možda potaknuti neke naše kolege da nam se pridruže u ovoj akciji. Turizam je naša najplodnija gospodarska grana i broj turističkih agencija koje nude više-manje iste izlete raste iz dana u dan, i kada bi svi oni odvojili samo jedan dan u godini za izlete sličnog tipa, toj djeci bi život bio ispunjeniji i smanjio bi se osjećaj odbačenosti ili samoće. Sada ima sigurno preko tristo sličnih agencija tako da bi obol svake od njih bio i malen i velik u isto vrijeme. Pokazali bismo djeci da mislimo na njih tokom cijele godine i da mogu biti vrijedni članovi našeg društva bez obzira na njihove životne okolnosti. Uključivost je podjednako važna kao i odgoj koji primaju u okvirima svojih ustanova.

Planirate li organizirati izlete na neke druge lokacije u budućnosti?
Velika nam je želja tijekom ljeta voditi djecu na izlete gliserima na naše najpoznatije otoke: Hvar, Biševo i Paklenjake. Imamo jako puno predivnih lokacija na moru, ali svjesni smo da će tijekom sezone to biti teže izvedivo zbog naših kapaciteta, ali upravo tu može biti od velike koristi uključenost ostalih kolega, kako bismo se svi mogli redovito izmjenjivati. Modra Špilja na otoku Biševu je ipak jedna od naših napoznatijih destinacija kojoj turisti hrle, pa zašto ne odvesti djecu i u posjet Modroj Špilji? Izleti iz Splita na otoke Hvar ili Paklene bi možda bilo lakše organizirati, ali svakako se nadamo da ćemo doći i do te razine.

Foto: Promo

Što biste poručili svojim kolegama vezano za ovu akciju?
Tijekom predsezone i postsezone svaka turistička agencija svoje poslovanje svodi uglavnom na marketinške aktivnosti i bavi se bukiranjem za sljedeću godinu, a u vrijeme sezone smo svi zatrpani sa sve više posla i to je izvrsno za sve nas. Ali s obzirom na sezonski karakter našeg poslovanja, mislim da nikome od nas ovakve akcije ne bi trebale predstavljati nikakav poseban trošak ili napor. Ako jednog gosta koji je proputovao pola svijeta toliko oduševi Nacionalni park Krka ili Modra Špilja, možete samo zamisliti kako će na njih reagirati dijete koje nema tko odvesti ni na ljetovanje ni na zimovanje i možda se nikada nije maklo iz Splita.

Pelican Tours Split će i dalje u skladu sa svojim mogućnostima razvijati ovu akciju i nadamo se da će hvalevrijedna akcija g. Milete biti samo početak. Nadamo se da će i ostali slični poslovni subjekti prepoznati ovakav način društveno odgovornog poslovanja i biti spremni pružiti toj djeci nezaboravno iskustvo, a iako se ne očekuje ništa zauzvrat, osmjesi te djece će svima uključenima biti najveća nagrada.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije