Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Glazba

Zagrebački solisti i HAZU za obnovu Zagreba oštećenog potresom

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti te Zagrebački solisti žele skrenuti pažnju na potrebu očuvanja baštine, simbola Zagreba i Hrvatske
07. lipnja 2020. u 20:00 0 komentara 604 prikaza
Radovi na zgradama stradalima u potresu i raščišćavanje ulica još traje.Radnici Zagrebačkih cesta uklanjaju šutu i građevinski otpad
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Zagrebački solisti, uz pokroviteljstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, u atriju palače HAZU u nedjelju 7. lipnja u 20 sati svojim će koncertom ukazati na potrebu očuvanja, te kvalitetne i sustavne obnove kulturne baštine Grada Zagreba. U potresu u Zagrebu 22. ožujka 2020. stradala je vrijedna sakralna, kulturno-povijesna te arhitektonska baština a kulturni život je otežan ili onemogućen na duže vrijeme.

Zagreb: Dva mjeseca nakon potresa, Cesarćeva i dalje zakrčena VELIKA OŠTEĆENJA Građani negoduju: Ulice Zagreba su dva mjeseca nakon potresa i dalje zatrpane ciglama

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti te Zagrebački solisti žele skrenuti pažnju na potrebu očuvanja baštine, simbola Zagreba i Hrvatske. Isto tako, težnja je i potaknuti ponovni kulturni, odnosno glazbeni život koji je gotovo u potpunosti zamro slijedom nedavnih događaja. Koliko god je za nas bitna spomenička kulturna baština, toliko je možda, još bitnija živa umjetnička djelatnost i zato je ovaj koncert nastojanje da se ona obnovi na visokoj umjetničkoj razini.

Zagrebački solisti izvest će po prvi put Petu simfoniju u c-molu, op.67 Ludwiga van Beethovena koju je posebno za gudače preradio koncertni majstor Sreten Krstić u spomen na velikog skladatelja rođenog prije 250 godina.

Upravo su Solisti imali čast obilježavanja Beethovenove godine koncertima diljem Europe od kojih su neki odgođeni za jesen.

U ovom vrlo teškom trenutku za naš grad i općenito kulturni život, odabir Beethovenove Pete tako je i više nego simboličan. Nakon krize u kojoj smo se zatekli, bilo kao umjetnici, koncertna publika ili samo kao građani grada Zagreba – izvedba sudbinske simfonije najavljuje novo otvaranje i obnovu grada Zagreba koji će ponovno zasjati u prijašnjem sjaju. Peta simfonija čini taj herojski ideal individualnim, unutarnjim, ali ne manje univerzalnim. Ili, kako to kaže Beethovenov biograf, Peta simfonija simbolizira sposobnost svakoga čovjeka za herojstvo pod udarcima života, za pobjedu koja je otvorena cijelome čovječanstvu, svakome pojedinačno“.

Wienerberger ŠTO POSLIJE? Nakon potresa u Zagrebu u fokus je došla kvaliteta izgradnje: Kakve su kuće i zgrade najizdržljivije?

Kad je postalo očigledno da skladatelju sluh nezaustavljivo slabi, te da lijeka vjerojatno nema, nastupila je jedna od najtežih kriza u životu Ludwiga van Beethovena. Unatoč povremenim vedrijim razdobljima, kriza je kulminirala sljedeće godine u Heiligenstadtu. Među njegovim papirima iz toga vremena pronađen je zapis – danas poznat kao Heiligenstadtska oporuka – naslovljen na njegovu braću Johanna i Caspara, koji jasno odražava klonuće i očajanje Beethovenova duha: „Možda ću biti bolje, možda neću. Prisiljen postati filozof već u svojoj 28. godini, ah, nije lako, a umjetniku je i teže nego ostalima.“ Pismo nikad nije poslao; čini se da ga je čuvao kao podsjetnik na odluku da svoj život potpuno posveti umjetnosti. Upravo zbog revolucionarne strukture i golemog emocionalnog naboja, Peta simfonija nerijetko se tumači i kao skladateljev osobni manifest unutarnje pobjede.

Neka ovo bude inspiracija svima nama da ovu krizu pretvorimo u osobni ali i naš zajednički manifest pobjede i stvaranja!

Koncert će biti emitiran u živo na Internet portalu Večernjeg lista, Total Croatia Newsa i američkih IP providera a snimka će se emitirati i na HRT-u. Prijenos koncerta dio je online inicijative "Zagreb, tak imam te rad!" o kojoj se snima i istoimeni dokumentarni film u produkciji Unimedia i Opis filma.

Predrag Pašić
Utučen i ponižen
Životna drama čovjeka kojem se klanjala Jugoslavija, oduzeli su mu čak i krov nad glavom!
Huawei Watch GT 2e
Pametni trening
Pametni sat za profesionalne sportaše i rekreativce koji koristi i naš Ironman
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.