Naslovnica Kultura Film

'Umjetnici i publika saživjeli su se s krovom MSU-a'

Urednik programa Ljeto u MSU-u odgovorio nam nam je na tri pitanja o projektu koji se održava šest godinu zaredom
26. svibnja 2019. u 09:13 1 komentara 100 prikaza
Branko Kostelnik
Foto: Matija Habljak/Pixsell

Koliko su se koncerti u sklopu Ljeta u MSU-u saživjeli s MSU-om?
Ove je već šesta sezona Ljeta u MSU-u. Multimedijski koncept – prve tri godine tri u jedan: izložba, film i koncert, a posljednje dvije godine ide pet u jedan, jer smo dodali i književnu tribinu te performanse – prihvatili su sjajno i publika i kritika. Iznad očekivanja. Mislim da smo uspjeli naći mjeru u konceptu, posebno s naglaskom na ključni lajtmotiv – multimedijalnost koja je jedna od temeljnih odrednica MSU-a. Ljestvica je vrlo visoko i biram kao autor projekta isključivo sastave koji imaju snažan autorski pečat i visoke umjetničke domete. Prostor MSU-a očigledno inspirira umjetnike tako da su mnogi od njih održali ondje neke od nezaboravnih i najboljih koncerata u karijeri.

Kojoti Koncert u MSU Novu pjesmu Kojoti posvećuju počupanim magnolijama u Zagrebu

Je li bilo ikakvog nerazumijevanja, premda je rock-glazba odavno u sličnim prestižnim svjetskim institucijama?
U početku je svima to bilo malo čudno. Kao, jao, svirka na krovu muzeja... No, vrlo brzo su svi: i kritika i mediji, a što je najvažnije i publika objeručke prihvatili program i koncept Ljeta u MSU-u. Ove godine želimo još više vrednovati odlične prostore i arhitektonsko rješenje Igora Franića tako da ćemo pojačati broj koncerata na platou kod tobogana koji navečer, onako posebno osvijetljen, izgleda, kažu mnogi, kao neki “space clubbing” prostor u Londonu ili New Yorku, a tehnički istražujemo da barem jedan možda i dva koncerta produciramo u fantastičnom prostoru garaže MSU-a.

Jinx hepening za kraj Gotovo 10.000 posjetitelja ‘ljetovalo’ u MSU

Koji su koncerti ove godine najatraktivniji, a koji su od pratećih programa vaši favoriti?
Ovogodišnji “line-up” brojni predstavnici struke smatraju najjačim dosad. I doista, u šest termina od 8. lipnja do 13. srpnja, u tih šest subota, sva odabrana imena jamče vrhunski događaj. Evo, prosudite i sami: Laibach s pratećom izložbom, filmom i predavanjem, Letu štuke, Kries, Borghesia, The Strange, TRAM 11. Tu su još i kultni Indoš iz Kugla glumišta s novim performansom, provokativna Riječanka Tajči Čekada, odlična izložba Mirjane Vodopije, set glazbenih dokumentarnih filmova te književna čitanja uživo poput nekadašnjeg nezaboravnog FAK-a.

GALERIJA Pogledajte koje zvijezde su prošetale crvenim tepihom u MSU

Branko Kostelnik
1 / 15
Magazin Story svake godine organizira dodjelu nagrade "Story Hall of fame". Ove godine održana je šesta po redu dodjela Romerquelle Story Hall of Fame nagrada.
Hrvatski Telekom i Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM)
Generacija NOW
Pobjednički tim natječaja Hrvatskog Telekoma i IRIM-a: „Definirali smo i napravili svoj standard IT učionice – onakav kakav kod nas još ne postoji“

A1 izdvaja za Vas