Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

Sveti Jeronim bio je prgavi Dalmatinac koji je proširio prvo hrvatsko pismo

Slobodan Prosperov Novak predstavio je u Muzeju Mimara svoju novu knjigu "Sveti Jeronim Dalmatinac"
06. prosinca 2019. u 11:39 22 komentara 1264 prikaza

Ugledni povjesničar književnosti i teatrolog Slobodan Prosperov Novak predstavio je u Muzeju Mimara svoju novu knjigu „Sveti Jeronim Dalmatinac“.

Slobodan Prosperov BOGATA KARIJERA Pola stoljeća književnog rada Slobodana Prosperova Novaka

Izdala ju je Splitsko-dalmatinska županija u nastojanju da promiče lik i djelo jednog od najvećih kršćanskih mislilaca. Na inicijativu župana Blaženka Bobana, koji je zajedno s autorom, biskupom Jurom Bogdanom te novinarom Damirom Šarcem predstavio knjigu, dan smrti svetog Jeronima proglašen je i Danom županije.

– Prva cjelovita biografija svetog Jeronima izlazi ususret 2020., u kojoj će Hrvatska imati čast predsjedati Europskom unijom i u kojoj obilježavamo 1600. obljetnicu smrti svetog Jeronima – rekao je župan Boban. Istaknuto je da svetom Jeronimu, među ostalim, dugujemo i slavnu Vulgatu na kojoj je radio više od 20 godina, a koju je Rimska crkva prihvatila kao službeni prijevod Biblije na latinski jezik.

– U našem obrazovnom sustavu sveti Jeronim praktički ne postoji, zato je bio velik izazov ispričati njegov život u ovako sažetoj i čitljivoj knjizi, bilo bi to lakše u nekom opsežnijem izdanju – rekao je Prosperov Novak.

Originali? Kako je Hrvat dobio dva Picassa od mađarskog Židova iz Sombora?

Sveti Jeronim rođen je 347. u Stridonu, a cijeli svoj život sam je sebe nazivao Dalmatincem. Autor je više desetaka knjiga nemjerljive vrijednosti, pisao je i povijesne spise te aktivno prevodio s hebrejskog jezika.

Do danas je sačuvano i više od stotinu njegovih pisama. Poput svakog intelektualca, otkrio je Prosperov Novak, i sveti Jeronim bio je nemiran i prgav, drugim riječima – pravi Dalmatinac. Predaja kaže i da je upravo on sačuvao i proširio glagoljicu, prvo pismo hrvatskog jezika našim prostorima, ali u narodu je možda najpoznatija njegova slavna izreka: “Oprosti mi, Bože, što sam Dalmatinac.”

Podijelio mišljenja
Na blagajni vam prebrzo skeniraju namirnice i ne stignete ih pospremiti? Muškarac otkrio trik za takvu situaciju
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
 • Avatar NenadNikolicZagreb
  NenadNikolicZagreb:

  Glagoljica je pismo nastalo u 9. stoljeću. Postoji mogućnost da je Sv. Jeronim koji je živio u 4. stoljeću reinkarnirao u 9. stoljeću kako bi širio glagoljicu među Hrvatima. I to u Dalmaciji. Čudo!

 • Avatar NenadNikolicZagreb
  NenadNikolicZagreb:

  Josip Bedeković Komorski, iz katoličkog reda pavlina, napisao je u svojoj knjizi iz 16. stoljeća da je Stridon u stvari Štrigova u Međimurju. Pavlini su katolički red nastao u Poljskoj, ukinut od austrijskog cara zbog otimanja posjeda i blaga cijelom ... prikaži još! redu u korist carske blagajne. U Hrvatskoj je samostan u Lepoglavi bio pavlinski. Josip Bedeković je živio u Čakovcu.

 • Avatar Speedy Gonzales
  Speedy Gonzales:

  Novak navodi da je Sveti Jeronim imao izreku: “Oprosti mi, Bože, što sam Dalmatinac.”. E, pa ako mu je to što je Dalmatinac Bog oprostio, opraštam mu i ja.