Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Knjiga u povodu 1600. obljetnice smrti
Povratak na članak

Sveti Jeronim bio je prgavi Dalmatinac koji je proširio prvo hrvatsko pismo

Slobodan Prosperov Novak predstavio je u Muzeju Mimara svoju novu knjigu "Sveti Jeronim Dalmatinac"

Komentari 23

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
15:03 06.12.2019.

Josip Bedeković Komorski, iz katoličkog reda pavlina, napisao je u svojoj knjizi iz 16. stoljeća da je Stridon u stvari Štrigova u Međimurju. Pavlini su katolički red nastao u Poljskoj, ukinut od austrijskog cara zbog otimanja posjeda i blaga cijelom redu u korist carske blagajne. U Hrvatskoj je samostan u Lepoglavi bio pavlinski. Josip Bedeković je živio u Čakovcu.

VL
Avatar salko1951
salko1951
13:45 06.12.2019.

Sv.Bandić Zagrepčanec će ga nadmašiti.

VL
LE
LeonGlembaj
11:56 06.12.2019.

Zanimljivost s predavanja ,,Ususret 1600. obljetnici smrti sv. Jeronima" kojeg je održao prof. dr. sc. Ante Mišić nedavno u Matici Hrvatskoj je da sv. Jeronim nikada sebe nije nazivao Dalmatincem a uzrečice ,,Oprosti mi gospodine jer sam Dalmatinac" nema u njegovim spisima. Dalmatincem su ga nazivali suvremenici i kasniji autori. Predavanje je zanimljivo, a dostupno je na YouTubeu.

VL
Avatar klopotec
klopotec
16:45 06.12.2019.

Leon Glembaj,Sveti Jeronim rođen je u Stridoni (današnja Štrigova) , mjestu na granici ondašnje rimske Dalmacije i Panonije. Znamo da su osvojeni teritorij naših krajeva rimljani nazivali Dalmacijom.Tako da Dalmacija u povijesti nije samo kraj vezan uz more i priobaljealje kako se to danas smatra. znam da vjerojatno Vi to znate ali mnogi nažalost ne. Knjiga u originalu "Josephus Bedekovich: Natale solum magni ecclesiae doctoris santi Hieronymi...., Neostadh Austriae,1752 ili kak ti ga po naški Josip Bedeković : Knjiga o Svetom Jeronimu, Iliriku i Međimurju, Neustadt (današnja Njemačka) ,g. 1752. Josip Bedeković ,generalni vijećnik reda Braće Prvog Pustinjaka Sv. Pavla (Pavlini) . Konkretno stranica 274 (od šestotinjak) koja govori o mjestu rođenja i o crkvi Sv. Jeronima u trgovištu Štrigovi. Navode se i spominju "dokazi" Zanimljivo štivo . Mada Sv. Jeronima kroz bližu i daljnju povijest prisvajaju čak i bosanci , pa Bračani itd. Čak je zanimljiv podatak određenog dokumenta upućenog Sv. Jeronimu (dok je bio boravio u današnjem Istanbulu) potpisanog od strane biskupa Dalmacije i Panonije ......

VL
DU
Deleted user
16:34 06.12.2019.

Novak navodi da je Sveti Jeronim imao izreku: “Oprosti mi, Bože, što sam Dalmatinac.”. E, pa ako mu je to što je Dalmatinac Bog oprostio, opraštam mu i ja.

VL
Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
15:08 06.12.2019.

Glagoljica je pismo nastalo u 9. stoljeću. Postoji mogućnost da je Sv. Jeronim koji je živio u 4. stoljeću reinkarnirao u 9. stoljeću kako bi širio glagoljicu među Hrvatima. I to u Dalmaciji. Čudo!

VL
DU
Deleted user
12:49 06.12.2019.

Mi smo tu, navodno, od stoljeća 7. Slabo mi matematika leži, ali nekaj se tu s brojevima pomrdalo. Zar ćemo i mi uzgajati svoje Dobrice Ćosiće i Deretiće?

VL
Avatar klopotec
klopotec
13:05 06.12.2019.

Sv .Jeronim rođen u STRIDONI, današnja Štrigova na sjeveru RH,tj. Međimurje.Dokazano i tako stoji službeno u literaturi. Tako da ta priča Dalmatinac,otom potom .....

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.