Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUMMA MEDITERRANEA

Katalog ovjekovječio Trebotićev izložbeni postav u Beču

matko trebotić
Snježana Herek/VLM
24.04.2013.
u 12:24

Opsežan i bogato opremljen, katalog sadrži, uz predgovor kuratora izložbe i direktora bečke galerije 'Viertel Neun' Raimunda Deiningera i eseje Igora Zidića 'Mediteran i sjećanje' te Joška Belamarića 'Tajni susreti arhaičnog i modernog'

U sklopu nedavno u Beču otvorene izložbe dvadeset i šest slika većeg formata i trinaest brončanih skulptura uglednog hrvatskog slikara, grafičara i kipara Matka Trebotića , naslovljene \'Summa Mediterranea\', u utorak navečer u bečkoj palači Porcia  predstavljen je i istoimeni  katalog koji prati izložbu.

Opsežan i bogato opremljen, katalog sadrži, uz predgovor kuratora izložbe i direktora bečke galerije \'Viertel Neun\' Raimunda Deiningera i eseje Igora Zidića \'Mediteran i sjećanje\' te Joška Belamarića \'Tajni susreti arhaičnog i modernog\'. Od 14. do 46. stranice od ukupno njih 75, objavljene su fotografije izloženih slika (reprodukcije), a od 50. do 63. izloženih brončanih skulptura, čime je zauvijek u punom koloru ovjekovječen Trebotićev izložbeni postav , do sada najveći u Beču.

– I to upravo na Svjetski dan knjige – rekao je hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota na bečkoj promociji, istaknuvši kako su izložba i katalog štampan na njemačkom jeziku \'sjajna promocija Hrvatske i suvremene hrvatske umjetnosti\' u Austriji i šire.

– Katalog je važan da ne izblijede sjećanja na ovu velebnu izložbu – rekao je njen kurator Deininger, ustvrdivši kako je Trebotić za njega osobno bio \'veliko umjetničko otkriće\'. Napomenuo je kako je Trebotićevo poznanstvo s Josefom Beuysom i drugim likovnim umjetnicima koji su 6o-tih godina prošlog stoljeća živjeli u Düsseldorfu i Kölnu bilo poticajno, no kako hrvatski umjetnik nije dopustio da na njega utječu, ostavši do danas vjeran svom originalnom slikarskom i grafičkom izričaju vezanom uz rodni kraj i Mediteran.

– Od danas je izložba kompletna jer ju prati katalog – rekao je za Večernji list slikar Matko Trebotić istaknuvši kako će zahvaljujući katalogu i nakon službenog zatvaranja izložbe 9. svibnja, izložbeni postav nastaviti živjeti u hrvatskim i austrijskim knjižnicama i arhivima.

– Hvala svima koji su radili na ovom sjajnom katalogu i omogućili njegovo štampanje –  dodao je Trebotić zahvalivši posebno austrijskom Ministarstvu obrazovanja, umjetnosti i kulture i Ministarstvu kulture RH te drugim institucijama i pojedincima u Austriji i Hrvatskoj koji su pomogli ovaj impozantan hrvatsko-austrijski kulturni projekt.

Katalog izložbe \'Summa Mediterranea\'  štampan je u 200 primjeraka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije