Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najomiljeniji podravac svih vremena

Delam, delam, od jutra do zutra, a na kraju gda se zkup zbrojim, pak sem na nikaj

Foto: Screenshot
VL
Autor
Denis Derk
12.11.2019.
u 15:58

Martin Sagner je kajkavcima neobično važna pojava, zvijezda nad zvijezdama i biser nad biserima.

U Hrvatskoj će vjerojatno za sva vremena ostati otvoreno pitanje da li je televizijska serija "Gruntovčani" bolja od "Našeg malog mista" ili serije "Kuda idu divlje svinje". No, jedno je sigurno. Televizijski "Gruntovčani" nastali po tekstu velikog i nedovoljno vrednovanog Mladena Kerstnera i odličnog režisera Kreše Golika sasvim su sigurno jedna od najboljih televizijskih serija u povijesti Hrvatske, njeno autentično kulturno nacionalno dobro.

A jedan od najzaslužnijih za visoke domete "Gruntovčana" i to u svim pogledima, svakako je rasni glumac i odličan poznavatelj kajkavskog jezika, ali i kajkavskog mentaliteta Martin Sagner, nezaboravni Dudek sa svojom autentičnom poštapalicom "Isusek, Isusek...". Sagner je interpretirajući Draša Katalenića dosegnuo glumačke vrhunce koje je gotovo i nemoguće nadmašiti, barem ne u nezahvalnom kajkavskom idiomu koji je i dalje vrlo grubo odmaknut od hrvatskog kulturološkog mainstreama, pa čak i onda kada taj mainstream ima dijalektalne pozicije. Stoga je kajkavcima Martin Sagner, zajedno sa svim drugim odličnim glumicama i glumcima iz "Gruntovčana", neobično važna pojava, zvijezda nad zvijezdama i biser nad biserima.

Imao je taj akademski glumac i drugih uloga. Bavio se i glazbom i politikom. Okušao se i u opereti i mjuziklima i to na matičnoj sceni Komedije. Ali ništa što je u životu napravio niti izbliza se ne može usporediti sa njegovim Dudekom u kojem je dosegnuo plahovitu suštinu kajkavske trpeče duše ostavljajući je generacijama koje dolaze u privilegirano nasljeđe. Velika je šteta da Martin Sagner, možda i najomiljeniji Podravac svih vremena neće pogledati kazališnu inscenaciju "Gruntovčana" koju uskoro priprema zagrebački Kerempuh. No, i ta predstava na koju smo možda i predugo čekali, dokazuje da je duh prave umjetnosti kakav posjeduju i Sagnerovi "Gruntovčani" i neuništiv i vječan. I kako bi Dudek točno rekao, "Delam, delam, od jutra do zutra, a na kraju gda se zkup zbrojim, pak sem na nikaj". 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije