Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

Delam, delam, od jutra do zutra, a na kraju gda se zkup zbrojim, pak sem na nikaj

Martin Sagner je kajkavcima neobično važna pojava, zvijezda nad zvijezdama i biser nad biserima.
12. studenoga 2019. u 15:58 1 komentara 852 prikaza
Foto: Screenshot

U Hrvatskoj će vjerojatno za sva vremena ostati otvoreno pitanje da li je televizijska serija "Gruntovčani" bolja od "Našeg malog mista" ili serije "Kuda idu divlje svinje". No, jedno je sigurno. Televizijski "Gruntovčani" nastali po tekstu velikog i nedovoljno vrednovanog Mladena Kerstnera i odličnog režisera Kreše Golika sasvim su sigurno jedna od najboljih televizijskih serija u povijesti Hrvatske, njeno autentično kulturno nacionalno dobro.

oproštaj od dudeka 'Martin Sagner je bio dio svake obitelji, pogotovo u sjevernoj Hrvatskoj'

A jedan od najzaslužnijih za visoke domete "Gruntovčana" i to u svim pogledima, svakako je rasni glumac i odličan poznavatelj kajkavskog jezika, ali i kajkavskog mentaliteta Martin Sagner, nezaboravni Dudek sa svojom autentičnom poštapalicom "Isusek, Isusek...". Sagner je interpretirajući Draša Katalenića dosegnuo glumačke vrhunce koje je gotovo i nemoguće nadmašiti, barem ne u nezahvalnom kajkavskom idiomu koji je i dalje vrlo grubo odmaknut od hrvatskog kulturološkog mainstreama, pa čak i onda kada taj mainstream ima dijalektalne pozicije. Stoga je kajkavcima Martin Sagner, zajedno sa svim drugim odličnim glumicama i glumcima iz "Gruntovčana", neobično važna pojava, zvijezda nad zvijezdama i biser nad biserima.

omiljena serija U sjećanje na Sagnera! Večeras pogledajte posljednju epizodu „Gruntovčana“

Imao je taj akademski glumac i drugih uloga. Bavio se i glazbom i politikom. Okušao se i u opereti i mjuziklima i to na matičnoj sceni Komedije. Ali ništa što je u životu napravio niti izbliza se ne može usporediti sa njegovim Dudekom u kojem je dosegnuo plahovitu suštinu kajkavske trpeče duše ostavljajući je generacijama koje dolaze u privilegirano nasljeđe. Velika je šteta da Martin Sagner, možda i najomiljeniji Podravac svih vremena neće pogledati kazališnu inscenaciju "Gruntovčana" koju uskoro priprema zagrebački Kerempuh. No, i ta predstava na koju smo možda i predugo čekali, dokazuje da je duh prave umjetnosti kakav posjeduju i Sagnerovi "Gruntovčani" i neuništiv i vječan. I kako bi Dudek točno rekao, "Delam, delam, od jutra do zutra, a na kraju gda se zkup zbrojim, pak sem na nikaj". 

Najbolje zimsko odredište za obitelji s djecom
Zagrebački advent
Najbolje zimsko odredište za obitelji s djecom
  • Avatar Wasabi
    Wasabi:

    Draš Katalenić, zvani Dudek, i to ne bez razloga. Ako postoji muškarac koji je dobar kao kruh, onda je to vjerojatno on. Međutim, Dudek je i iznimno naivan, lakovjeran i svatko ga može preveslati i od njega napraviti bedaka/budala. Dudek ... prikaži još!k k je kao što znamo živio u selu Gruntovcu u Podravini. Depresivnom selu u kojem se ne zna što je depresivnije, to što nikad sunce ne sja ili ono blato u kojem se seljaci dave. Selu sa previše stanovnika toliko zlih da ni atomska bomba ne bi uspjela iskorijeniti svo zlo koje tamo vlada.Dudek, ako nije jedini pošten i dobar čovjek u selu (ne sječam se baš najbolje serije), onda spada, da li u manjinu ili šutljivu većinu onih koji jesu pošteni i dobri. I naravno, on Dudek svakako i ostali pošteni i dobri uvijek popushe i izvise. Dudekovska životna filozofija donosi, Dudeku i njemu sličnima samo siromaštvo i poniženja. Oni su potpuno nesposobni za okrutan život u selu Gruntovec........................Nisu li serija Gruntovčani, a prije toga Mejaši preslik života u Hrvatskoj sada a i prije???? Pokoj vječni legendo, i doviđenja u nekom boljem svjetu nego što je Gruntovec i ono što on simbolizira.