Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Concertgebouw i Mariss Jansons na kraju 62. Ljubljanskog festivala

Cankarjev dom na nogama pred glazbenim čudom i savršenstvom

jansons
Foto: FESTIVAL LJUBLJANA
03.09.2014.
u 22:25

Put u Ljubljanu isplatio se čak i onom kineskom dirigentu koji je samo zbog tog koncerta doputovao iz Šangaja

Čak i na koncertima najboljih svjetskih orkestara, među koje svakako, u sam vrh, spada Kraljevski orkestar Concertgebouw, ne događa se prečesto baš takvo savršenstvo i čudo zbog kakvog je u ponedjeljak navečer sva publika u ljubljanskom Cankarjevom domu ustala na noge izražavajući oduševljenje i duboko poštovanje prema glazbi i glazbenicima.

Večer je počela govorima jer je trebalo zatvoriti 62. izdanje Ljubljanskog festivala. Dugogodišnji direktor festivala Darko Brlek zahvalio je svima koji su pomogli da Ljubljana još jedno ljeto ima svjetski program.

Bockavu "zahvalu" dobila je i slovenska država, odnosno vlada, koja najveći i međunarodno najrelevantniji događaj u Sloveniji tretira kao lokalnu stvar za koju ne daje ni eura. Svoj veliki festival zdušno podupire Ljubljana čiji je gradonačelnik Zoran Janković zato i dobio čast posljednje riječi.

A onda je počela glazba. Precizni svirači amsterdamskog orkestra pod ravnanjem opravdano legendarnog maestra Marissa Jansonsa najprije su oživjeli stilski spoj bečke klasike i romantike u Brahmsovim Varijacijama na Haydnovu temu. Virtuoznost svakog pojedinog svirača i koncentracija ansambla još je više došla do izražaja u Šostakovičevoj Prvoj simfoniji, djelu mladenačkom, ali i već punom sarkastičnih akcenata.

Zvjezdanu ulogu potom je imao francuski pijanist Jean-Yves Thibaudet kao izvanredan solist u Ravelovu Klavirskom koncertu u G-duru. Na ovacije je odgovorio neočekivanom majstorskom gestom u jednom nježnom Schubertovu valceru.

A onda se dogodilo ono čudesno: izvedba Druge suite iz Ravelova baleta Dafnis i Hloja. Kroz naizmjenično nebeski prozračnu i poput uzburkanog mora gustu partituru orkestar se kretao onom prirodnom usklađenošću koja nas zadivljuje kod velikih jata ptica i riba.

Munjevite reakcije u izmjenama ritma i dinamike zvuka, ljeskanja čas ovih, čas onih raskošnih boja, bila je to umjetnost glazbe i orkestralnog muziciranja u svom punom savršenstvu.

Put u Ljubljanu isplatio se čak i onom kineskom dirigentu koji je samo zbog tog koncerta doputovao iz Šangaja. To je festival!

Komentara 1

CO
coolman
08:32 04.09.2014.

Može Pofuk i pametno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije