Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
festivali

Ljubljanski festival 
s programima koje Hrvatska samo sanja

Muti
Foto: "
14.07.2014.
u 17:00

Premda okrznuta krizom, Ljubljana ipak i ovog ljeta ostaje najveće i najbogatije festivalsko središte u našem dijelu svijeta

        Nakon prošlogodišnjeg gostovanja Rajnina zlata i Valkire iz Sankt Peterburga, Marijinski teatar i maestro Gergijev ovog ljeta neće doći u Ljubljanu s preostala dva nastavka Wagnerova Ringa. No Wagnera će ipak biti: u Cankarjevu domu gostovao je zagrebački HNK s predstavom Lohengrina pod ravnanjem maestra Nikše Bareze. Premda okrznuta krizom, Ljubljana ipak i ovog ljeta ostaje najveće i najbogatije festivalsko središte u našem dijelu svijeta.

Na Ljubljanskom festivalu, koji je 1. srpnja otvorila Carmina burana pod vodstvom maestra Uroša Lajovica, i ove godine gostuju glazbeničke zvijezde i produkcije o kojima Hrvatska sa svim svojim festivalima može samo sanjati. Među njima je i maestro Riccardo Muti pod čijim je vodstvom 6. srpnja na Kongresnom trgu u Ljubljani izveden Verdijev Requiem. Više od tri stotine mahom mladih glazbenika iz dvadeset država, među kojima je i Hrvatska, sa solistima svjetskoga glasa, bilo je udruženo u monumentalnom djelu, vrlo primjerenom komemoraciji stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata i milijuna njegovih žrtava. Dan prije slavnog je dirigenta i veliki ansambl ugostio talijanski gradić Redipuglia gdje je velika Verdijeva Misa za mrtve izvedena na tamošnjem velikom groblju vojnika poginulih u Velikom ratu.

U Ljubljani je već 7. srpnja bio zakazan nastup još jedne planetarne operne zvijezde, mezzosopranistice Eline Garanče. Pijanist Boris Berezovski 14. srpnja svira recital, a večer kasnije uz Slovensku filharmoniju. Najveći ovogodišnji scenski spektakl, koji će sigurno privući publiku i iz Hrvatske i drugih okolnih zemalja, na rasporedu je od 18. kolovoza, pet večeri zaredom na Križankama gdje gostuje londonska produkcija legendarnog Webberova mjuzikla Evita. Moskovski solisti s Jurijem Bašmetom gostuju 27. kolovoza, a kao kruna svih koncerata 1. rujna nastupa Kraljevski orkestar amsterdamskog Concertgebouwa. Skladbe Brahmsa, Šostakoviča i Ravela dirigira veliki maestro Mariss Jansons, a solist za klavirom bit će Jean-Yves Thibaudet.    

>>  Sankpeterburški Ring i Briljantin iz Londona stižu u Ljubljanu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije