Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
filharmonija

Jansons drugi put ispraćen ovacijama Bečana

Mariss Jansons
\"
02.01.2012.
u 13:44

Među novinama bile su i dvije skladbe iz baleta "Pepeljuga“ P. I. Čajkovskog, koji je premijerno izveden na ovogodišnjem bečkom koncertu

Novogodišnji koncert bečkih filharmoničara pod ravnanjem latvijskog maestra Marissa Jansonsa (68) iz Zlatne dvorane bečkog Musikvereina, kao uvod u godinu u kojoj se obilježava 150. obljetnica rođenja proslavljenog austrijskog slikara Gustava Klimta, polugodišnje dansko predsjedanje Unijom i Olimpijske igre u Londonu bio je u nedjelju navečer glamurozna parada valcera, galopa, koračnica i polki.

Jansons je drugi put u svojoj briljantnoj karijeri bio za dirigentskim pultom ovog jedinstvenog događaja, koji je izravno prenošen u 73 zemlje, među njima i u Hrvatskoj.

Uvertira ovogodišnjeg koncerta bila je izvedba "Domovinskog marša“ braće Johanna i Josefa Straussa. Nakon toga su pod Jansonsovim vodstvom uslijedile uglavnom skladbe obitelji Strauss (Johanna Straussa oca i sina, Eduarda Straussa i Josefa Straussa), valceri i polke koje odišu optimizmom i veseljem.

Na programu su bila i djela ostalih skladatelja brzog optimističnog opusa, Carla Michaela Ziehrera, Josepha Hellmesbergera, Hansa Christiana Lumbyea i Petra Iljiča Čajkovskoga.

Prvi dio koncerta, između ostalog, obilježila je Straussova "Trič-trač polka" u izvedbi filharmoničara i čuvenog zbora Bečki dječaci te "Albion polka“ koju je Johann Strauss sin skladao u čast princa Alberta de Saxe Coburga Gotha, supruga engleske kraljice Viktorije, a izvedena je povodom predstojećih Olimpijskih igara u Londonu.

Tako je čuveni bečki zbor prvi put nakon 1998. godine nastupio na novogodišnjem koncertu, a u drugom djelu koncerta koji je počeo skladbom bivše prve violine, koncertnog majstora i dirigenta Bečke filharmonije Josepha Hellmesbergera mlađega "Danse Diabolique" zbor je izveo i francusku polku "Feuerfest Polka Francaise“ Josefa Straussa.

U povodu početka danskog predsjedanja Europskom unijom Bečka je filharmonija odsvirala "Galop“ kopenhaške parne lokomotive Danca Hansa Christiana Lumbyea, kojeg u glazbenom svijetu nazivaju "nordijskim Straussom“.

Među novinama bile su i dvije skladbe iz baleta "Pepeljuga“ P. I. Čajkovskog, koji je premijerno izveden na ovogodišnjem bečkom koncertu.

Dio koncerta bio je posvećen dirigentu Jansonsu, ravnatelju amsterdamskog Concertgebouna i Simfonijskog orkestra bavarskog radija, nastanjenom u St. Peterburgu, gradu značajnom i za obitelj Strauss, koji 2012. slavi 20 godina suradnje s Bečkom filharmonijom. Riječ je o kvadrili "Carmen“ Eduarda Straussa te "Panorami“ i "Valceru“ P. I. Čajkovskog itd.

Kamere su se tri puta izavno uključivale u Gornji bečki dvorac Belvedere gdje su članovi baletnog ansambla Bečke državne opere plesali po koreografiji
Talijana Davide Bombana u galeriji sa slikama Gustava Klimta,  službeno označivši početak obilježavanja "Klimtove godine 2012.".

Koncert je završio neizbježnim valcerom "Na lijepom plavom Dunavu“ i slavnim "Radetzky maršem“ Johanna Straussa oca uz ovacije i burno aplaudiranje razdragane publike.

Bečki su filharmoničari milijunima ljudi širom svijeta poslali već tradicionalni novogodišnji pozdrav i poruku nade, prijateljstva i mira.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije