Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Info sat

Zadnji sat rada liječnici će odgovarati na pitanja pacijenata

pacijenti
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
26.02.2016.
u 11:40

Ministar zdravlja dr. Dario Nakić uveo je bolničkim liječnicima obvezu informiranja pacijenata koja odmah stupa na snagu

“Info sat” nova je odluka ministra zdravlja dr. Darija Nakića koju će u hrvatskom zdravstvu osjetiti pacijenti, ali i liječnici. Riječ je, konkretno, o posljednjem satu u radnom danu bolničkih liječnika koji to vrijeme moraju rezervirati za davanje informacija pacijentima. U praksi to znači da će u slučaju redovnog radnog vremena, od 15 do 16 sati svakog radnog dana, pacijent koji leži na nekom bolničkom odjelu moći s liječnikom koji ga vodi riješiti sve dvojbe, pitati što ga zanima, brine itd. Suvišno je navoditi koliko je pitanja pacijentima u glavi dok traje njihovo liječenje, dok čekaju operaciju ili se od nje oporavljaju. Odlukom ministra Nakića sada za odgovore na sva pitanja pacijenti imaju definirano točno vrijeme svakog dana. “Pismo” s ovakvom odlukom već je poslao svim hrvatskim bolnicama, a nama je ovako objasnio: “U zadnjem satu radnog vremena liječnici će svojim pacijentima biti na raspolaganju za sva pitanja oko njihova liječenja. Dakle, to je vrijeme kada se daju informacije, a naravno da su neka izvanredna stanja i hitnost drugo pitanje”.

Ministar ističe da je riječ o liječničkom vremenu rezerviranom za njihove pacijente koji leže na bolničkim odjelima, a ne o vremenu kada su dostupni svim pacijentima za informacije. Iako se možda doima kao da je pala iz vedra neba, ovakva ministrova odluka ne čudi jer je nedavnim izvještajem o stanju u hrvatskim rodilištima u javnom priopćenju Ministarstva zdravlja naglasak stavljen na to da se mora popraviti komunikacija liječnik – pacijent.

“Broj pritužbi, a posebice broj sudskih sporova koji se odnose na područje porodništva, sporadični su. No, unatoč tome, mišljenja smo da je potrebno poraditi na komunikacijskim vještinama zdravstvenih radnika”, pisalo je u spomenutom priopćenju.

Promptno je uslijedio i potez u smjeru popravka komunikacije. Obavijest Ministarstva bit će objavljena na svakom bolničkom odjelu kako bi se s njom upoznali i pacijenti, a stupa na snagu odmah. Kako je rekao ministar Dario Nakić, izuzeci su hitne situacije kako za liječnike tako i za pacijente. Naravno da liječnici zbog nekih neodgodivih stanja neće moći uvijek ispuniti ovu obvezu kao i da hitni pacijenti, odnosno njihove obitelji, neće čekati zadnji sat radnog dana za informaciju.

>> Anesteziolozi za vikend na fuš u Maribor za 1250 eura

Komentara 1

VJ
VjekoslavJ
12:10 26.02.2016.

Ako nam je loša komunikacija problem rekao bi da se liječnici trebaju školovati pa da znaju važnost ti odnosa. Ali bolje išta nego ništa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije