Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TUŽBA ZBOG 'ŠVICARCA'

Lalovac: Žalim zbog bahatosti banaka, pokušavaju udarati na državu u kojoj rade i dobro zarađuju

boris lalovac
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/3
15.09.2016.
u 18:57

Uvjeren je kako se država ne treba bojati arbitražnog postupka jer, kako je rekao, u rukama ima brojne instrumente, primjerice porez na aktivu

Bivši ministar financija Boris Lalovac komentirao je u četvrtak arbitražni postupak koji je protiv Hrvatske pokrenula talijanska Unicredit banka zbog zakona o "švicarcima", kazavši kako "žali zbog bahatosti banaka".

– Žalim zbog bahatosti banaka koje, dok Vlada još nije sastavljena, pokušavaju udarati na državu u kojoj rade i dobro zarađuju – kazao je Lalovac u telefonskoj izjavi za Hinu.

Na izjave HDZ-ova Mire Kovača koji je bivšu SDP-ovu Vladu prozvao da je tim zakonima prouzročila sadašnje probleme s bankama, Lalovac je uzvratio optužbom za nevjerodostojnost.

– HDZ se pokazao kao nevjerodostojan. Oni su dali glas za taj zakon, koji je u Saboru dobio jedinstvenu podršku. Ako su to mislili, trebali su tada to jasno reći, a ne da se sada povlače – ocijenio je Lalovac. 

Uvjeren je kako se država ne treba bojati arbitražnog postupka jer, kako je rekao, u rukama ima brojne instrumente, primjerice porez na aktivu.

Tumači i kako tužbe ne bi bilo da je Vlada posljednjih mjeseci učinila ono što joj je sugerirao SDP, pokrenula postupak poništenja ugovora s Italijom na temelju kojih je pokrenuta arbitraža, a koji su, napominje, u neskladu s pravom EU.

Naglasio je, međutim, da će nova Vlada imati punu podršku SDP-a kako bi se u arbitražnom postupku izborila za građane koji su, tvrdi, zbog kredita u "švicarcima" završili u dužničkom ropstvu.

>> Stigla prva tužba banke protiv Hrvatske zbog konverzije kredita u 'švicarcima'

Komentara 21

BU
BubyZG
20:50 15.09.2016.

Postoji pravomoćna presuda o nezakonitosti jednostrane i neopravdane promjene kamatnih stopa u svim kreditima, a ne samo u CHF. Pa neka država pomogne građanima i neka plati nekoliko odvjetničkih kancelarija dazastupaju zajmoprimce u sporovima protiv banaka upravo na temu promjena kamatnih stopa. Kako sam spomenuo, postoji pravomoćna presuda Vrhovnog suda o tome i svaka takva tužba zajamčeno završava na štetu banaka. Kazne za to su propisane i mogu ići do 200.000 kuna po tužbi i vrlo brza računica pokazuje da uz 50.000 tužbi banke gube oko 10 mlrd kuna. Pa neka izvole. I tda je moguće čak i vratiti kredite sa valutnom klauzulom u CHF, a novce dobivene iz spomenutih tužbi iskoristiti za poreznu olakšicu svim zajmoprimcima.

DU
Deleted user
21:00 15.09.2016.

Zašto bi mi žalili banke. Ljudi ne mogu u Hrvatskoj platiti knjige djeci a bankari se voze na jahtama i drogiraju sa prostitutkama. Porez bankarima i točka. Ustav RH treba štititi narod a ne kamatare. Točka

DU
Deleted user
20:57 15.09.2016.

Udariti bankama porez na dobit i stvar riješena. Izglasati zakon po hitnom postupku. Onda će se u saboru vidjeti tko je izdajica roda svoga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije