Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
podaci ministarstva

Evo kolika je šteta u poljoprivredi na poplavljenim područjima

životinje,evakuacija,Gunja,poplave
Foto: Davor Javorović/Pixsell
21.05.2014.
u 15:55

Prve procjene Ministarstva poljoprivrede govore da bi šteta mogla biti i 100 milijuna kuna, a poplavljeno je 5178 hektara poljoprivrednih površina u Vukovarsko-srijemskoj županiji, oko 25% svih u toj županiji. Na 20-ak je farmi evakuirano dosad 7665 registriranih životinja, 65% svih s toga područja

Pod vodom u Vukovarsko-srijemskoj županiji, odnosno tamošnjim općinama je točno 5178 hektara poljoprivrednih površina.

Šteta na usjevima, nasadima i stočnom fondu, i to one direktne, mogle bi biti i 100 milijuna kuna. To su prve i preliminarne procjene Ministarstva poljoprivrede o stanju s poplavama koje od kraja prošloga tjedna "haraju" istokom Hrvatske.

- Konačna procjena bit će moguća tek kada se voda sa poplavljenih područja povuče te nakon uvida u stanje usjeva i kompletne evidencije svih životinja, te štete nastale na poljoprivrednim objektima i mehanizaciji - priopćilo je ministarstvo koje, navodi se, i dalje intenzivno radi sve na sanaciji štete u poljoprivredi i izvlačenju i smještaju životinja iz poplavljenih krajeva.

Usporedbe radi, Vukovarsko-srijemska županija, odnosno najugroženije općine Drenovci, Gunja i Vrbanja, ukupno imaju 18.923 hektara obradivih površina, upisanih u sustav ARKOD, pa je spomenutih 5178 poplavljenih hektara, što je i više od 25 posto!

Od svih poljoprivrednih površina u Hrvatskoj to je oko 0,50 posto. Najviše su pogođeni usjevi žitarica i uljarica (soja 34,02%, pšenica 27,63%, kukuruz 23,60 %).

Dosad je evakuirano 7.665 od ukupno registriranih 11.918 životinja (oko 65% životinja) iako se podaci mijenjaju iz sata u sat. Životinje su izmještene na 20-tak farmi koje su se prijavile za prihvat životinja kao i u objekt u vlasništvu Ministarstva poljoprivrede u Borovom Selu. U pripremi je još 20-ak farmi za potencijalni prihvat životinja. Za zbrinute životinje je osigurana stalna veterinarska skrb i stočna hrana.

Vlada sutra ima izvanrednu sjednicu u Županji, gdje će sumirati stanje u vezi poplava i odlučiti o daljnjim mjerama obrane i sanacije.

>>UŽIVO U Soljanima čekaju vodeni val: Ne želimo napustiti svoje domove! Vlada s 1,5 milijuna kuna pomaže BiH i Srbiju

>>Donirajte i dalje: Za žrtve poplave prikupljeno više od 17,6 milijuna kuna!

Komentara 4

PA
pagora23
16:40 21.05.2014.

Samo da isplate potpore što su ljudima dužni za 2012god.i2013god. bilo bi lakše.

DO
downunder
16:15 21.05.2014.

Baš me zanima hoćemo li išta dobiti iz EU fondova jer imam jako loš osjećaj. Sa sofware-problem ministrom Grčićem i Velikim vođom koji kaže da ćemo tražit pomoć reda radi stvarno ništa dobrog ne očekujem.

UN
una1
16:41 21.05.2014.

Mislim da ova brojka ministarstva poljoprivrede daleko će biti veća,jer poljoprivredne površine su pod vodom,stoka je desetkovana,puno veča brojka štete je u pitanju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije