Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Crveni križ

Donirajte i dalje: Za žrtve poplave prikupljeno više od 17,6 milijuna kuna!

donacije
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
21.05.2014.
u 16:21

Ministarstvo socijalne politike i mladih danas je izvijestilo da je trenutačno najvažnije za stradale prikupiti gumene čizme svih brojeva i sredstva protiv komaraca

Uz borbu s katastrofalnim poplavama u Slavoniji istodobno traje i prikupljanje pomoći stradalima.

Crveni križ je izvijestio da su u akciji prikupljanja pomoći za poplavljena područja u regiji skupili više od 17,6 milijuna kuna. Na žiroračun Crvenog križa do 20. svibnja uplaćeno je više od 13 milijuna kuna za pomoć stanovnicima Hrvatske, BiH i Srbije, a na donatorskom telefonu 060 90 11 zabilježeno je 736.206 poziva u vrijednosti od 4,601.287,50 kuna.

Mole se građani da više ne doniraju rabljenu odjeću i obuću, osim robe za djecu i novorođenčad, gumenih čizama i donjeg rublja. "Najpotrebniji su: oprema i odjeća za djecu i novorođenčad, dječja hrana, donje rublje za djecu i odrasle, higijenske potrepštine, posteljina, pokrivači, deke, ručnici, madraci, sredstva za održavanje čistoće prostora, gumene čizme", pišu iz Crvenog križa. Ministarstvo socijalne politike i mladih objavilo je da su od donacija sada najpotrebnije gumene čizme svih brojeva, plastični pribor za jelo, sredstva protiv komaraca. "S obzirom na to da su dijelovi poplavljenih područja ostali bez električne energije, velika je potreba i za baterijama te 'rudarskim' i ručnim baterijskim svjetiljkama", zaključuju iz Ministarstva.

Kako donirati?

Hrvatskom Crvenom križu možete novac donirati uplatama na broj računa IBAN: HR 6923400091511555516 s pozivom na broj 08, za uplate iz inozemstva koristite SWIFT: PBZGHR2X, donirati se može i pozivom na donatorski telefon 060 90 11 i online donacijama na internetskim stranicama Hrvatskog Crvenog križa.

Donacije u hrani, vodi i drugim potrepštinama mogu se donijeti u općinska i gradska društva Crvenog križa. Adrese na koje možete Crvenom križu donirati potrepštine za Slavoniju u svome gradu pronađite na internetskim stranicama hck.hr.

Akcije Ministarstva i Caritasa

Ministarstvo mladih i socijalne politike pomoć za Slavoniju prikuplja u Paviljonu 34 Zagrebačkog velesajma. Pomoć se može donijeti od 7 do 22 sata. Svi građani koji su spremni prihvatiti unesrećene osobe i ustupiti im vlastiti prostor za korištenje mogu se javiti u Ministarstvo socijalne politike i mladih  099/380-6408 i 099/380-6407. Otvorene su i nove telefonske linije za pomoć – 099 3806 403 i 099 3806 404.

U akciju Hrvatskog Caritasa za pomoć stradalim sugrađanima možete se priključiti uplatom na žiro-račun: IBAN HR05 23400091100080340, poziv na broj 175, uplatama iz inozemstva na račun IBAN: HR05 23400091100080340, poziv na broj 175, Privredna banka Zagreb, Radnička cesta 50, SWIFT (BIC): PBZGHR2X i on-line uplatom na stranicama Hrvatskog Caritasa.

Caritas Zagrebačke nadbiskupije poziva da im se jave volonteri koji bi razvrstavali donacije.

Hitno su potrebni volonteri za centralno skladište u Rakitju, Ribička ulica 4, 10437 Bestovje, od 8 do 18 sati. Mogu se javiti direktno u skladište ili koordinatoru volontera Ivani Reić na broj 099 2620 740.

– Trenutačno u Rakitju pomaže dvadesetak volontera, no potrebno je još barem 30, kako bismo mogli početkom tjedna poslati konvoj u poplavljena područja – rekla je ravnateljica Caritasa, sestra Jelena Lončar, te dodala da ono što pogođenima poplavama hitno treba, šalju odmah na Zagrebački velesajam, odakle ide u Slavoniju, BiH i Srbiju.

Građani koji ne mogu stupiti u kontakt s članovima obitelji i prijateljima na poplavljenim područjima mogu stupiti u kontakt sa Službom traženja Hrvatskog Crvenog križa na broj telefona 01/4655-814 ili 01/4655-813. Popis evakuiranih osoba možete pogledati OVDJE

Fina prima uplate bez naknade, Lagremax besplatno prevozi pošiljke

Fina je izvijestila da se na uplate u njihovim poslovnicama za stradale na poplavljenim područjima neće naplaćivati naknada i to na sljedeće račune: Hrvatski Crveni križ: HR6923400091511555516 i Hrvatski Caritas: HR0523400091100080340. "Novčane uplate oslobođene od plaćanja naknade mogu se izvršiti do 15. lipnja 2014. godine", zaključuju iz Fine.

Građevinska tvrtka Viadukt donirala je danas milijun kuna Hrvatskom Crvenom križu kao pomoć stradalima od poplava na istoku Slavonije, a tvrtka je ujedno obavijestila i Vladu RH da su joj Viaduktovo ljudstvo, strojevi i mehanizacija na raspolaganju radi sanacije poplavljenih područja. Čim budu sanacija terena moguća i stanovništvo se počne vraćati, i Viadukt će tamo uputiti svoje građevince na rad.

– Želimo pomoći najviše što možemo, a uz donaciju namjeravamo i pomoći pri saniranju poplavljenih područja. Ponosan sam na djelatnike Viadukta koji pozdravljaju tu odluku – ističe direktor Viadukta Joško Mikulić.

Transportna tvrtka Lagermax AED Croatia omogućit će besplatan prijevoz svima koji žele svoje pošiljke pomoći za stradale u poplavama otpremiti u Slavoniju. Pošiljke se mogu predati u svim poslovnicama tvrtke Lagermax na sljedećim adresama: 

Zagreb, Franje Lučića 23, od 8 do 17
Split, Turjaci 371 (industrijska zona Kukuzovac), od 8 do 16
Rijeka, Kukuljanovo 410, od 8 do 17
Zadar, Biogradska 56, od 8 do 16
Pula, Divkovićeva 2b, od 8 do 16
Koprivnica, Zagrebačka bb, od 8 do 16
Osijek, Sv. Leopolda Blaženog Mandića 33, od 8 do 16

I policajci prikupljali pomoć za Slavoniju

Tvrtka Sensilab objavila je da će darovati jedan proizvod za stradale u poplavljenim područjima na svaki proizvod koji u svojoj internetskoj trgovini www.sensilab.hr prodaju ovaj tjedan.

Pomoć za poplavljena područja organizirano su skupljali i djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova. Akcija je krenula jučer ujutro, a policajci su prikupljali vodu, hranu u konzervama, dječju hranu, higijenske potrepštine i druge najnužnije potrepštine za stanovnike najugroženijih područja istočne Slavonije. Do 15 sati prikupili su veću količinu hrane, vode i higijenskih potrepština te oko 4000 kuna, a akciju su produžili do 19 sati. Sve prikupljeno sortirat će i poslati u Slavoniju, stoji na stranicama MUP-a.

"Dalmacija je s vama!"

Jadranski luksuzni hoteli izvijestili su kako će kompletan prihod od ulaznica za program "Zvijezde pod zvijezdama" donirati najugroženijima. Uz to, osiguran je i prijevoz kamionima koji će iz Dubrovnika u područja istočne Hrvatske prenijeti pomoć građanima koji su pogođeni poplavama nezapamćenih razmjera. Pripremljena su najosnovnija sredstva i higijenske potrepštine, poput dezinfekcijskih sredstava, sapuna, kozmetike te posteljno rublje i ručnici.

Iz tvornice za preradu ribe Mirna Rovinj šalju 4800 ribljih konzervi, a udruga Naš Hajduk i mljekarska tvrtka Mils Blago Dalmacije unesrećenima su uz donaciju mlijeka i sira poslali i pismo podrške.

– Dragi Slavonci, znamo da su ovo za vas najteži dani nakon Domovinskog rata, kada smo zajedno stajali na braniku domovine. Mils Blago Dalmacija i Udruga Naš Hajduk skromnom donacijom od 3600 komada Hajdučkog mazivog sira i 500 litara Hajdučkog trajnog mlijeka, žele vam poručiti da niste sami. Ujedinili ste Hrvatsku i na taj način pobijedili vodenu stihiju! Dalmacija je s Vama! – stoji u pismu.

Sisačka biskupija uplatila 200 tisuća kuna pomoći

Sisačka biskupija uputila je danas donaciju od 200.000 kuna za pomoć stradalima od poplava u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji. Tako je po 50.000 kuna uplaćeno Caritasima Đakovačko-osječke i Vrhbosanske nadbiskupije te Požeške biskupije, a po 25.000 kuna Caritasima Beogradske nadbiskupije i Banjolučke biskupije. Biskupija nastavlja i dalje pomagati pogođenima kroz mrežu Caritasa te svakodnevno šalje hranu i higijenske potrepštine stradalima u poplavama.

Sutra će se pred splitskim Kazalištem održati akcija prikupljanja humanitarne pomoći za nastradale. Od 10 do 13 sati te od 18 do 20 sati djelatnici Hrvatskog narodnog kazališta Split i volonteri Splitskog skautskog zbora prikupljat će pomoć od građana. Tom se akcijom HNK Split pridružuje akciji Splitski izviđači – Slavoniji koju Splitski skautski zbor vodi od ponedjeljka. Prvu pošiljku prikupljene pomoći izviđači su jutros donijeli u Slavoniju, a tamošnji izviđači dostavljaju je izravno nastradalima.

Osim na četiri mjesta na kojima skauti prikupljaju pomoć, građani sutra mogu svoje donacije donijeti na Trg Gaje Bulata i predati kazališnim umjetnicima i djelatnicima koji će ih zaprimati. U ovom trenutku najpotrebniji i najurgentnije traženi materijali jesu flaširana voda, gumene sanitarne rukavice, jednokratne maske za lice, dječja hrana i potrepštine, a posebno miniwash uređaji, kao i oni za isušivanje vlage.

Viadukt donirao milijun kuna

Iz Konzuma se zahvaljuju svim građanima koji su se priključili inicijativi „Pomozimo zajedno“ i u njihovim trgovinama diljem zemlje donirali sredstva za pomoć stanovništvu poplavljenih područja Hrvatske. U samo dva dana prikupljeno je više od 300 paleta robe koje su građani donirali. „Pomozimo zajedno“ je inicijativa Konzuma uspostavljena u suradnji s Hrvatskim Crvenim križem kojoj se već do sada odazvalo nekoliko tisuća hrvatskih građana, koji su još jednom u zajedništvu iskazali veliku snagu za pomoć onima kojima je to u ovim trenucima najpotrebnije. Među prikupljenim donacijama građana, 60% činile su higijenske potrepštine (toaletni papir, ručnici, sapuni, četkice i paste za zube, šamponi, pelene...), 30% hrana i piće (najviše vode, sokovi, konzervirano, hrana za djecu...) te 10% odjeća i obuća (za odrasle i djecu).

Tvrtka Knauf danas i sutra šalje više od 70 tona donacija u vodi i drugim osnovnim higijenskim potrepštinama za stradale u poplavama u Hrvatskoj, Srbiji i BiH. "Pošiljke će biti organizirane tako da će Knauf Hrvatska poslati pomoć za Hrvatsku, Knauf BiH za tu državu te Knauf Makedonija za Srbiju", izvijestili su iz tvrtke Knauf.

Građevinska tvrtka Viadukt donirala je danas milijun kuna Hrvatskom Crvenom križu za pomoć stanovnicima područja stradalih u poplavama u Hrvatskoj. Uz to, Viadukt je poslao javnu poruku Vladi kojom stavlja na raspolaganje svoje zaposlenike, strojeve i mehanizaciju u sanaciji područja zahvaćenih poplavama. Viadukt će tako preusmjeriti dio svojih stručnjaka i radnika s drugih gradilišta u trenutku kad nastupe uvjeti za sanaciju terena i povratak stradalih ljudi svojim domovima.

>>UŽIVO Vlada proglasila katastrofu u Vukovarsko-srijemskoj županiji!

>>'Nema tu ni vojske ni mehanizacije. Nisu nam došli ni predsjednik države ni vlade'

>>'Onaj tko to nije doživio ne zna o čemu se radi. Ta bujica nosila je sve ispred sebe'

Komentara 10

Avatar Zli Srbin
Zli Srbin
14:27 21.05.2014.

...isto ovakvo jedinsto je bilo kad su srbi napadali...

DU
Deleted user
14:53 21.05.2014.

Pomoć za poplavljenu Slavoniju, a onda u članku nekoliko puta za Hrvatsku, BiH i Srbiju. Nemam ništa protiv pomoći drugima, ali prvo bi trebali zbrinuti svoje? Ne znam...

ZE
Zeljac71
16:18 22.05.2014.

ako niste do sada znali od ukupnih prikupljenih 18 milijuna kuna 13 ide u Srbiju, pa vi donirajte i dalje za susjede, domaće stanovništvo nema prioritet, još jednom "hvala" CRVENOM križu i četničkoj vladi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije