Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ususret kanonizaciji

Biskupi se žale da se blaženog Stepinca ignorira u javnosti

20.02.2015.,  Kaptol, Zagreb - Zagrebacki nadbiskup kardinal Josip Bozanic, polazeci iz zagrebacke katedrale ponio je mocnik blazenog Alojzija Stepinca do crkve Svete Marije na Dolcu prve zupe
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/2
23.02.2015.
u 12:40

Biskupi su nezadovoljni medijskim praćenjem zbivanja oko kardinala Stepinca te su poručili da se u hrvatskoj javnosti različitim sredstvima pokušava nametnuti trend ignoriranja važnosti bl. Alojzija.

U iščekivanju vijesti iz Vatikana o proglašenju kardinala Alojzija Stepinca svetim, po župama Zagrebačke nadbiskupije počeo je „Hod sa Stepincem" pa će se iz župe u župu, do Stepinčeva 2016., prenositi relikvijar s blaženikovim moćima.

Prenoseći moći iz zagrebačke katedrale u susjednu crkvu Pohoda Blažene Djevice Marije na Dolcu, nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić rekao je da je „čašćenje relikvija uvijek pratila osjećajnost, pobožnost, molitva za zagovor i milost".

– Susret i molitva u nazočnosti relikvija blaženoga Alojzija vođeni su evanđeoskim svjetlom, a to znači da ih vidimo u povezanosti s vjerom u uskrsnuće tijela. Relikvije svetih šalju jasnu poruku da čovjek nije osuđen na posvemašnje nestajanje, nego je, zahvaćen milošću, nositelj klice vječnosti, a time one govore o temeljnim postavkama kršćanske antropologije – rekao je kardinal Bozanić i dodao da „povijest zemnih ostataka blaženoga Alojzija govori kako se nastojalo odstraniti njegovo tijelo, umanjiti ili uništiti njegovo značenje i prisutnost, pa čak i poniziti". Najbolje to, rekao je kardinal, govori odluka puna morbidnosti i metaforičkoga naboja da se njegovo srce spali.

On bdije nad nama

– Ovim hodom želimo učvrstiti svoja srca i srca svojih bližnjih u vjeri i nadi, svjesni da nas zagovor blaženoga Alojzija ne ostavlja same. On bdije nad nama, a noseći njegovu prisutnost, zagledani smo u njegovu vjeru te sigurni da će nam olakšati prepoznavanje naših putova, nošenje naših križeva i svjedočenje Kristove pobjede – rekao je kardinal.

Biskupi su nezadovoljni medijskim praćenjem zbivanja oko kardinala Stepinca pa su na susretu biskupa Metropolije zagrebačke poručili da se „u hrvatskoj javnosti raznim sredstvima pokušava nametnuti trend ignoriranja važnosti bl. Alojzija u životu hrvatskih vjernika tako da se gotovo zanemaruju događaji i slavlja povezana s blaženim kardinalom, a koja su ispunjena oduševljenjem vjernika".

>>'Blaženi Alojzije Stepinac bit će proglašen svetim do kraja 2015.'

>>Mons. Košić: Boljševički kadrovi danas uče djecu da je sramota biti Hrvat

Komentara 56

Avatar Grunf
Grunf
13:45 23.02.2015.

Za sve su krivi ustaše i partizani

ZA
Zahumlje
14:17 23.02.2015.

Pisati o Strpincu a ne spomenuti NDH je prakticno nemoguće. Stepinac je bio nadbiskup u vrijeme NDH. Podrzavao je tu državu. On snosi dio odgovornosti za sve zlocine koji su se dogodili u toj državi.

AS
antun sklepic
14:09 23.02.2015.

pa imate oltare ah zaboravio sam kako su božije kuće svaki dan skoro prazne pa bi na televiziju he he he

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije