Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svjedočenje u haagu

Sonja Biserko: Srbija je uvijek doživljavala Jugoslaviju kao Veliku Srbiju

sonja biserko
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
01.04.2014.
u 17:03

Sonja Biserko, najpoznatija aktivistica za ljudska prava u Srbiji, 4. ožujka svjedočila je pred ICJ-em na poziv Hrvatske

Srbija je uvijek doživljavala Jugoslaviju kao Veliku Srbiju, oduvijek je negirala prava i identitet Hrvatima i drugim narodima, a nakon pada Berlinskog zida  počela je i u praksi provoditi projekt ujedinjenja svih Srba, rekla je Sonja Biserko, najpoznatija aktivistica za ljudska prava u Srbiji, koja je 4. ožujka svjedočila  pred ICJ-em na poziv Hrvatske. Takav srpski nacionalni program doveo je do tragičnog raspada Jugoslavije, zaključila je Biserko. Dodala je kako je Srbija uništavala institucije SFRJ i podvrgavala ih svojoj kontroli. Biserko je potvrdila i da se JNA 1990. pretvorila u "de facto srpsku vojsku". Prvi secesionistički čin u SFRJ nisu bile najave ni slovenske ni hrvatske nezavisnosti, nego promjene srpskog Ustava 1990., rekla je Biserko u svjedočenju koje je danas postalo javno.

– Srbija je oduvijek negirala prava i identitet Makedonaca, Hrvata i drugih. Nije  shvaćala da su se ti narodi emancipirali i stvorili svoje identitete tijekom 20. stoljeća, što smatram da je ključno za shvaćanje tog negiranja, ili nije priznavala postojanje tih naroda, što je također bilo vrlo prisutno uoči rata kroz (izjave, op. a.)  Hrvati su Srbi, Muslimani su Srbi i tako dalje. To je bila jedna teorija nacije koja je pripadala 19. stoljeću rekla je Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji.

Novak Lukić, član pravnog tima Srbije koji je unakrsno ispitivao Sonju Biserko u sudnici, pokušao je sugerirati da joj je pravni tim Hrvatske dao dokumente ili rekao što da svjedoči, no Biserko je to opovrgnula. Svejedno, zastupnik Srbije Saša Obradović poslije, nakon njezina svjedočenja 4. ožujka, u sudnici je tvrdio da je Sonja Biserko dobila naputak od Hrvatske, što je hrvatski pravni tim poslije okarakterizirao kao još jedan pokušaj Srbije da napada svjedokinju osobno, ad hominem.

Pravni tim Srbije također je svojim pitanjima sugerirao da Biserko nije stručnjakinja jer je završila Ekonomski fakultet.

Nakon što je Biserko posvjedočila da je “srpski nacionalni program bio ključan za tragičan raspad Jugoslavije”, Novak Lukić upitao ju je zna li tko je izrekao ovu rečenicu: “Mislim da sam izvršio zadatak, Jugoslavije više nema."

– Da, znam tko je to izjavio. Stjepan Mesić, koji je bio predsjednik Predsjedništva SFRJ. Na tu poziciju federalnog predsjednika instalirala ga je međunarodna zajednica. On, međutim, nije imao kontrolu nad federalnim tijelima, kao što je JNA rekla je Biserko.

– Stjepan Mesić izrekao je tu rečenicu u Saboru 1991., rekao je: “Mislim da sam izvršio zadatak…” Pitam vas: znate li tko mu je dao taj zadatak nastavio je Lukić s unakrsnim ispitivanjem, sugerirajući da iz te Mesićeve rečenice proizlazi da nije točno da su, kako tvrdi Biserko, srpski politički lideri uništili Jugoslaviju. 

– Mislim da je ta rečenica irelevantna – odgovorila je Biserko.

Kad ga je predsjednik ICJ-a, sudac Peter Tomka, podsjetio da mu je vrijeme za unakrsno ispitivanje gotovo isteklo, član srpskog pravnog tima posegnuo je za posljednjim pokušajem diskreditacije Sonje Biserko kao svjedokinje:

- Gospođo Biserko, jeste li svjesni nekog postupka koji je vođen protiv vas zbog davanja lažnog iskaza - pitao je Novak Lukić.

- Ne znam na što mislite. Budite ljubazni i podsjetite me - zamolila je Biserko.

- Niste li proglašeni krivom zbog davanja lažnih informacija o stanu, u vrijeme dok ste radili za Ministarstvo vanjskih poslova SFRJ - upitao je Lukić. Sonja Biserko je, inače, ranije tijekom svjedočenja objasnila da je radila u jugoslavenskoj diplomaciji od 1974., a da je dala ostavku nakon Haaške konferencije krajem 1991., kad joj je postalo jasno da Jugoslavija više ne postoji.

- Taj slučaj odnosi se na moju nesuradnju s državnom sigurnosti. U vrijeme Titove smrti slučajno sam bila u Dubrovniku s jednim prijateljem. Nakon što sam se vratila u Beograd, državna sigurnost je tražila od mene da sudjelujem u špijunskom radu koji bi se odnosio na moga prijatelja koji je radio u engleskoj ambasadi. Kako sam rekla da to ne spada u moje diplomatske aktivnosti, činjenica je da sam u to vrijeme živjela u stanu obiteljskog prijatelja. Stan nije bio registriran ali cijela ta stvar, ta situacija, poslužila je kao temelj za slučaj koji je bio usmjeren protiv mene u sljedeće četiri godine. Na neki način sam stavljena na led od strane službe sigurnosti - rekla je Sonja Biserko, nakon čega je predsjednik Tomka završio Lukićevo ispitivanje svjedokinje. 

>> Hrvatska: Srbija odustala od teze da je granatiranje Knina nezakonito

Komentara 138

DU
Deleted user
17:16 01.04.2014.

Osoba kojoj se moras diviti sa postovanjem.Rekla je istinu koju bi cak malo koji hrvatski politicar izustio.

KA
kafka
19:13 01.04.2014.

citiram gospođu Biserko: "Srbija je uvijek doživljavala Jugoslaviju kao Veliku Srbiju, oduvijek je negirala prava i identitet Hrvatima i drugim narodima". . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Pita li se još netko što je uzrok zla?

Avatar MENSA
MENSA
17:40 01.04.2014.

Moje poštovanje prema gospođi Biserko koja je argumentirano izrekla suštinsku istinu o uzrocima rata u Hrvatskoj. I nemojmo se zavaravati kako je velikosrpska ideja Odumrla", ili kako je napuštena u srpskom narodu. Činjenice su jednostavne.......predsjednik Srbije je četnički vojvoda ii nikad se nije odrekao ideje "Velike Srbije" koja je osnovni uvjet njegove prisege za četničkog "vojvodu". Sadašnji potpredsjednik , a uskoro i predsjednik srbijanske vlade g. Vučić u srbijanskom parlamentu je javno izrekao svoje stavove o "Velikoj Srbiji". (pogledati snimak na Youtube o polaganju prisege Nikolića za četničkog vojvodu i govor Vučića u Skupštini Srbije oko granica "Velike Srbije") Sa Srbima i Srbijom jednostavno ne treba imati nikakve ni kontakte ni suradnju, sve dok Srbija kao država i Srbi kao narod, ne prođu kroz katarzu povijesnog "osvješćivanja" o tome što su Srbi (u)činili svim ostalim narodima iz negdašnje, zajedničke države!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije