Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Auti Automobili

Gotovo trećina vozača ne prepoznaje ovaj znak u automobilu. Znate li vi što znači?

Istraživanje o simbolima na instrumentnoj ploči automobila pokazuje porazne rezultate
19. rujna 2022. u 14:24 5 komentara 179189 prikaza
Zagreb: Gužva od 15 km na zaobilaznici u smjeru istoka
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Znate li sve simbole i lampice koje se pale na instrumentnoj ploči? Istraživanje je proveo www.confused.com/car-insurance prema kojem je najprepoznatljivija ikona na instrumentnoj ploči znak za nisku razinu goriva u spremniku, koju je prepoznalo 91 posto ispitanika. No, iznenađujuće je da oznaku za ABS sustav nije prepoznalo 35% ispitanika, simbol niskog tlaka u gumama 32%, a indikator zračnog jastuka njih 29 posto.

Još su gori rezultati kod električnih i hibridnih vozila, koji imaju još više specifičnih simbola. Simbol “električnog kvara” nije prepoznalo najviše ispitanika – čak 80 posto. Ta se ikona, koja upozorava na grešku u bateriji, motoru ili ožičenju, nalazi samo u električnim automobilima, pa je to donekle i razumljivo, budući da većina vozača u EU još uvijek nije imala neposredni kontakt s automobilima na struju.

 | Autor :

Neuspješno prepoznat od gotovo četiri od pet vozača u EU (77%), “kontrolna lampica za automatsko kotrljanje (glide)” koja dopušta hibridnim vozilima da zadrže svoju brzinu drugi je najčešće pogrešno shvaćen simbol na kontrolnoj ploči.

Na visokom mjestu zbunjujućih simbola su i EV mode, lampica koja se pali kad se u automobilu uključi potpuno električni način rada s 60% ispitanika koji nisu znali njegovo značenje, a odmah iza njega je s 59% netočnih odgovora oznaka ograničenja snage motora koja se prikazuje simbolom kornjače, pandan svojevrsnoj oznaci praznog spremnika goriva, kada je baterija električnog automobila gotovo ispražnjena.

Koprivnica: Popravak osobnog vozila u automehani?arskoj radinici, ilustracija 'BILO IH JE POSVUDA' U automobilu je osjetila paljevinu pa podigla poklopac motora: 'Trebalo je sat vremena da ih sve uklonimo' ''Ipak ima dobrih ljudi'' Vozač u Osijeku parkirao automobil na kiši i zaboravio je podići prozor, dočekala ga poruka Zadar: Nakon rekonstrukcije u promet pušteno križanje ulice dr. Franje Tuđmana i ulice bana Josipa Jelačića NIJE ZA SVAKOGA Isključujete motor na semaforu kako biste uštedjeli? Ta metoda bi vas mogla skupo koštati
EON TV
SVJETSKO NOGOMETNO PRVENSTVO
Pitali smo naše navijače: Evo što nas čeka u Katru
Rezolucija Zemlja
REZOLUCIJA ZEMLJA
Pogled u ekološki održivu budućnost: Okrugli stol na kojem su se razmijenile konkretne ideje za ekologiju