Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Torvosaurus gurneyi

U Portugalu pronađen možda i najveći europski mesojedni dinosaur

dinosaur
Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
06.03.2014.
u 13:26

Torvosaurus gurneyi bio je dug oko 10 metara, a masa mu je bila od 4 do 5 tona

Dvojica znanstvenika objavila su kako su identificirali možda i najvećeg mesojednog dinasaura ikad pronađenog u Europi. Kako je opisano u posljednjem izdanju časopisa Plos One, Torvosaurus gurneyi bio je dug oko 10 metara, a masa mu je bila od 4 do 5 tona.

Ova zvijer navodno je živjela u kasnoj juri, prije oko 150 milijuna godina, a kosti su pronađene kod Lisabona. Znanstvenici tvrde da je ovaj dinosaur različit od Torvosaurusa tannerija, koji je već pronađen u Sjevernoj Americi u stijenama slične starosti.

"Svi znamo za T. rexa, no Tyrannosaurus je bio kredna životinja. Naš dinosaur je bio jurski. Razlika u godinama je šokantna - 80 milijuna godina. Kad je T. rex hodao Zemljom, Torvosaurus je već bio fosil", rekao je koautor istraživanja Octavio Mateus s Novog sveučilišta u Lisabonu za BBC.

Znanstvenici su iz portugalskog fosilima bogatog područja Lourinha izvukli niz dijelova tijela koji pripadaju Torvosaurusu, a među njima su i jaja i embriji. No tek je ovaj posljednji opis gornje čeljusti dinosaura, vjeruju znanstvenici, ovo stvorenje stavio u pravi kontekst.

>> Otkriven novi rođak T-rexa

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije