Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOGOVOR ZA NIŽE CIJENE

Usred pandemije poskupjeli pogrebi u Zagrebu: Najjeftiniji je sad 15.000 kn

Zagrebačko groblje Mirogoj na blagdan Svih svetih
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/6
08.02.2021.
u 22:01

Zbog povećanja cijena Gradskih groblja održan sastanak sa zagrebačkom upravom

Dvije tisuće kuna više, sve zato što su zagrebačka Gradska groblja povećala cijene, morali su podmiriti Zagrepčani u najtežim trenucima – za ukope svojih članova obitelji.

Spomenuto povećanje cijene podiglo je trošak sprovoda za prosječnih 30 posto više nego u ostalim gradovima Hrvatske pa je u jeftinijoj varijanti potrebno i 15.000 kuna za zagrebački pokop. No uskoro bi se ta cijena trebala sniziti.

Pobuna pogrebnika

Dogovor je potvrđen na sastanku s redstavnicima gradske uprave i pogrebnicima, na kojem je umjesto gradonačelnika Milana Bandića glavnu riječ vodila Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu, u zagrebačkoj gradskoj upravi.

Dogovor postignut je nakon prošlotjedne pobune pogrebnika koji su pred građanima ostali jedini krivci za poskupljenje sprovoda, uz teško objašnjenje ožalošćenim članovima obitelji da na monopolistički utjecaj Gradskih groblja u Zagrebu ne mogu, koliko god se trudili, utjecati. No koliko će točno biti smanjenje cijene ukopa još je uvijek tajna – Gradska groblja, odnosno Grad Zagreb tu vijest s jučerašnjeg sastanka odlučili su zadržati za sebe pa u maniri već dobro uhodanog PR-a ovih dana to prezentirati građanima.

Da se vidi da delaju, kako to prvi čovjek grada Zagreba voli naglašavati, i kako u baš svakoj minuti misle i na žive i mrtve Zagrepčane. Naime, povećanje cijena odnosilo se isključivo na komunalnu uslugu, kao jedan od dva elementa ukupne cijene pogreba, na koju monopol, bez obzira na to koliko je pogrebnika u gradu, ima tvrtka Gradska groblja u kojoj se u posljednjih godinu dana, kako neslužbeno doznajemo, dodatno zaposlilo dvadesetak ljudi.

Drugi dio cijene – onaj tržišni – odnosi se na pogrebnike, ljesove, cvijeće, glazbu, a ona se, tvrde zagrebački pogrebnici, nije mijenjala unatoč tome što su i sami proizvođači ljesova u pandemijskoj godini povećali cijene za otprilike deset posto. Na jučerašnjem sastanku s gradskim predstavnicima postignut je još jedan dogovor – zaposlenici Gradskih groblja morat će vikendom raditi barem četiri sata dulje. Naime, do sada, ako bi tko u glavnom gradu umro u subotu iza 14 sati, samo na termin za sprovodmorao bi čekati ponedjeljak jer referenti Gradskih groblja nisu radili, a takva čekanja ujedno su onima koji plaćaju sprovode povećavala troškove. Sada će se, kako doznajemo, to promijeniti pa će pogrebnici s Gradskim grobljima i tijekom vikenda moći dogovoriti termine sprovoda kako bi građanima i na tome uštedjeli novac, a pokojniku osigurali koliki-toliki pijetet.

Bez grobnice trošak se penje

Spomenutih dvije tisuće kuna više, da postupak Gradskih groblja bude jasniji, odnosi se samo na one koji imaju grobnicu, a za one koji nemaju grobnicu trošak ukopa u metropoli odlazi doslovce u nebo. Oni najsiromašniji Zagrepčani nemaju mnogo izbora – najjeftiniji ispraćaj je na Krematoriju i košta sedam tisuća kuna. To znači kremiranje bez ijednog cvijeta, glazbe...

– Pogrebnici su se pobunili zbog zabrane prodaje osnovnih urni, prijevoza vijenaca nakon ispraćaja na Mirogoj i nemogućnosti dobivanja termina za pogreb nedjeljom, ali nakon današnjeg sastanka imamo razloga vjerovati da će stvari korigirati i unaprijediti na korist građana Grada Zagreba. Cijene pogreba bit će osjetno niže, to nam je obećano – kazao je jučer Zoran Žic iz Udruge  pogrebnika Grada Zagreba nakon sastanka u gradskoj upravi.

Ključne riječi

Komentara 43

ST
stefj
22:26 08.02.2021.

Javna služba i monopol, što je drugo bilo za očekivati. Treba nahraniti sve te uhljebe u holdingu, a kako nitko ništa ne zna raditi, tako je jedini način kupiti nešto jeftino i prodati jako skupo. Ili besmislenu uslugu jako skupo naplatiti. Račun valjda znaju napisati... Tako vas npr. prijenos vijenca onih par metara košta otprilike duplo koliko vijenac, a ne smije to nitko raditi osim djelatnika holdinga... Ne znam što se netko čudi, tako je sa svime gdje postoji monopol i sa svim javnim službama... I uz to, za sve što nije u cjeniku, tu je korupcija. Npr. ako vam netko umre i želite ga obući, morate potplatiti ekipu u mrtvačnici da vas puste... Neću nikada zaboraviti poznanika, kojem je kćer poginula u saobraćajki, kako mora plaćati 500 Kn ekipi u mrtvačnici da ga puste odjenuti ju. Ne mogu niti zamisliti kako mu je bilo...

UU
uhljeb u holdingu
23:57 08.02.2021.

Bandićev Holding je udvostručio naknade za održavanje grobnog mjesta i to bez najave i obrazloženja i na upit o tome mi nisu odgovorili već 10 mjeseci.

Avatar Đoni_bravo
Đoni_bravo
22:25 08.02.2021.

divlji kapitalizam,gazi se po živim i mrtvim da se ugrabi više novaca

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije