Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Roditeljima odgojiteljima u tri godine gotovo milijarda kuna

Zahtjevi za mjeru moći će se predati do lipnja 2020.?
14. listopada 2019. u 15:29 5 komentara 1258 prikaza
Roditelji odgojitelji i Milan Bandić
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Ma simbolično nešto – dok je prije točno tri godine u palači Dverce dijelio prve ugovore o statusu majkama odgojiteljicama, objašnjavao je gradonačelnik Milan Bandić kako oko 4200 kuna mjesečno, koliko iznosi ova gradska mjera, “roditelju heroju” i nije tako velika pomoć.

Ilustracija 65 POSTO BRUTO PLAĆE Majke odgojiteljice: Smanjuju nam naknade; Grad: Nije istina, bit će veće

Nije postigla ciljeve

Nije to bio, u to vrijeme, značajan udar na gradski proračun jer te prve, 2016. godine, za roditelje odgojitelje izdvojilo se nešto više od 21 milijun kuna. Mjeru je u prvim mjesecima, prema podacima iz Gradskog ureda za demografiju, odlučilo iskoristiti 1856 Zagrepčana. Do rujna ove godine ta brojka popela se na 4549 osoba, a iznos koji iz gradske blagajne ide na račune roditelja narastao je na gotovo 271 milijun kuna. U sve tri godine, koliko traje mjera, isplaćeno je tek nešto manje od 800 milijuna kuna, a kako projekcije Ureda za demografiju pokazuju da bi do kraja ove godine još roditelja moglo na “plaću” Grada, spomenuti bi se iznos mogao približiti milijardi.

Roditelji odgojitelji i Milan Bandić | Autor : Luka Stanzl/PIXSELL/Borna Filic/PIXSELL Foto: Luka Stanzl/PIXSELL/Borna Filic/PIXSELL

A kako u prosjeku svakog mjeseca status uzima sedamdesetak novih roditelja, izračunali su u GLAS-u, 2021. godina mogla bi biti ta u kojoj će se već na godišnjoj razini za roditelje izdvajati pola milijarde kuna. S druge strane, ističu u stranci, ova gradska mjera nikako nije utjecala na demografski rast, što joj je od početka bio jedan od glavnih ciljeva, a upravo iz tih su razloga predložili da se 30. lipnja 2020. godine odredi kao krajnji rok za podnošenje zahtjeva za ostvarivanje novčane pomoći za roditelja odgojitelja.

anđelko akrap DOBAR POTEZ Demografi: Mjeru roditelja odgojitelja provesti u cijeloj zemlji

– Mjera nije postigla nijedan od postavljenih ciljeva niti opravdala svrhu donošenja. Dugoročno gledajući, ne postoji nijedan pokazatelj koji bi opravdavao daljnje postojanje ove mjere, pogotovo ako se uzmu u obzir financijski pokazatelji – kažu u GLAS-u, iz kojeg navode kako mjeru koristi tek 30 posto obitelji s više od troje djece, prirodni prirast ima lošiji trend nego prije uvođenja mjere, broj roditelja kojima se isplaćuju mjesečni iznosi nikako da se stabilizira, a uz to, više od pet tisuća djece roditelji su povukli iz programa ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, koje je ključno za kasniji životni uspjeh.

Tek petstotinjak očeva

Hoće li se uvesti rok za iskorištavanje mjere, znat će se na sjednici Gradske skupštine 23. listopada, ali u gradskoj upravi već sad kažu kako ne vide razloga za bilo kakve modifikacije Odluke o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja. Kako kažu, iako ih pad broja rođene djece općenito zabrinjava, otkad je njihova mjera u primjeni, zabilježen je porast broja djece rođenih kao treće, četvrto, peto i šesto dijete.

Ivica Lovrić Dugogodišnja praksa Participacija u 37 srednjih škola: Evo koliko roditelji u Zagrebu izdvajaju za troškove

– Tri godine premalo je vremena da bi se vidjeli učinci mjere, ali ona bi trebala predstavljati korak naprijed u povećanju nataliteta, pomlađivanju stanovništva i obnavljanju generacija – kažu u Gradu, u kojem se po korisniku mjesečno izdvaja bruto iznos od 7.106,99 kuna. Roditelji odgojitelji uglavnom su majke, odnosno od 4549 njih, očeva je tek petstotinjak. Projekcije su da će do kraja 2019. naknadu primati 4800 roditelja.

Ouverture de la 57ème édition du Festival de la Télévision de Monte-Carlo
SKLADAN BRAK
Ljubavna priča slavnog glumca i srpske liječnice: 'Nisam imala pojma tko je on'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
 • rpzagreb:

  Pravi razlog i svrha je kupovina glasova. Nebi se rukovao s niim da meni da tri milijarde.

 • herojulice:

  Lakše se i isplativije tri puta naguziti nego ići raditi a i poslije legne kakva socijala ili pomoć ako ne za majku onda za djecu pa iz početka.

 • Avatar Drazen Klaric
  Drazen Klaric:

  Hm, a jel mogu ja, nakon što sam imao dvoje djece, a oni su mi podarili četvero unučadi, malo ponovo u 62 godini proizvesti nekog malog hrvatića, ko i papa Rogoz, pa da i ja budem roditelj odgojitelj? A inače, ... prikaži još! mislim da je u hrvatskom riječniku, ta riječ ODGAJATELJ. Ili su ove tete odgajateljice u vrtićima, malo drugačije od odgojiteljica doma. Ne znam, sve me malo zbunilo, ali bi volio biti roditelj odgojitelj-odgajatelj, da i ja malo odmorim od odgoja.