Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Participacija u 37 srednjih škola: Evo koliko roditelji u Zagrebu izdvajaju za troškove

Riječ je o dugogodišnjoj praksi u Hrvatskoj, utemeljenoj u odlukama resornih ministara, koju je u školskoj godini 2019./2020. nastavila i sadašnja ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, dodao je.
09. rujna 2019. u 16:27 8 komentara 1573 prikaza
Ivica Lovrić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/10

Participacija roditelja u povećanim troškovima obrazovanja srednjih škola dugogodišnja je praksa u Hrvatskoj, utemeljena u odlukama resornih ministara koje je nastavila i ministrica Blaženka Divjak, a u Zagrebu se provodi u 37 srednjih škola, izjavio je Hini zagrebački pročelnik za obrazovanje Ivica Lovrić.

Branimir Bunjac i Ivan Pernar 'Sramotno' Bunjac i Pernar: Država troši novac na nepotrebne stvari, ne bi trebala 'žicati' novac od učenika

"Odlukom o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2019./2020., koju je ministrica Blaženka Divjak donijela 20. svibnja, propisano je da se za pojedine programe srednjih škola mogu utvrditi povećani troškovi obrazovanja te da odluku o iznosu participacije roditelja i cijeni obrazovanja za svaku godinu donosi školski odbor, uz suglasnost osnivača školske ustanove", istaknuo je Lovrić.

Tom odlukom predviđena je i mogućnost da školski odbor, na prijedlog ravnatelja te uz suglasnost osnivača, može donijeti odluku o djelomičnom ili potpunom oslobađanju učenika od obveze plaćanja povećanih troškova obrazovanja, rekao je Lovrić komentirajući odluku Druge ekonomske škole u Zagrebu da uvede participaciju od sto kuna godišnje.

Blaženka Divjak RESORNA MINISTRICA Divjak o zahtjevima škola za participacijom: 'Nema razloga da se to radi'

Školski odbor Druge ekonomske škole donio je 29. svibnja odluku o participaciji roditelja u cijeni obrazovanja u visini od 100 kuna godišnje, na što je Grad Zagreb, kao osnivač, dao suglasnost. Ta sredstva srednje škole prikupljaju radi podizanja tehničke i stručne razine naobrazbe učenika, odnosno za nabavku nastavnog materijala, sirovina za stručnu praksu i ostale opreme, kaže Lovrić.

Riječ je o dugogodišnjoj praksi u Hrvatskoj, utemeljenoj u odlukama resornih ministara, koju je u školskoj godini 2019./2020. nastavila i sadašnja ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, dodao je.

Ivica Lovrić
1 / 25
Ministrica Blaženka Divjak posjetila Osnovnu školu Gračani

U Zagrebu, gdje djeluje ukupno 70-tak srednjih škola,  odluke o participaciji roditelja u povećanim troškovima obrazovanja za ovu školsku godinu donijelo je 37 srednjih škola, a Grad Zagreb je na to dao suglasnost, napomenuo je Lovrić.

Ministrica Divjak izjavila je danas, komentirajući odluku o plaćanju 100 kuna u Drugoj ekonomskoj školi, rekla da nema razloga za takve postupke te apelirala na osnivače i škole da još jednom razmotre takve situacije.

"Osnivači za škole dobivaju milijardu kuna godišnje, imaju i izravne prihode koje moraju pridodati na taj iznos pa nema nikakva razloga da osnivači ne skrbe o školama, pogotovo ove i prošle godine kada je za opremanje škola izdvojeno jako puno novca iz državnoga proračuna", rekla je Divjak.

VIDEO Ministrica Divjak posjetila OŠ Gračani

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša

A1 izdvaja za Vas

  • Tirano:

    Uvijek su građani plaćali maksimalno moguće za školovanje djece! Ako ne direktno, "svakako indirektno i to svi zaposleni"!? Treba li reči kako sve? Bio bi to podugačak spisak! No, ljuti me kad netko koristi stvarne pomagače koji pomažu godinama učenike ... prikaži još!e i studente u svoje sitne političke poene! Kako netko uopće smije reči: "Ja sam omogućio radne bilježnice, ja tablete, ja knjige! Ne, nema tu nikakvog "ja", već građani i radnici grada Zagreba su omogućili sve što školarci dobiju badava! Ništa nikada nikom nije palo s neba, sem kiše, snijega, tuče - badava! Sve je to dobrovoljno ili prešutno plaćeno na ovaj ili onaj način, kao i sve što vidite oko sebe!

  • trade_mark:

    nedodirljiva veličanstva grada zagreba prosipaju balegu po svojim kmetovima. hvala vam. ima još?

  • larala:

    grad osnivač škola, ministarstvo donosi pravilnike ....itd, je tipičan primjer lopovluka i prebacivanja loptice odgovornosti s jednog na drugog a, da u konačnici nitko ne odgovara. ako je ministarstvo pravilnikom odobrilo naplatu tih 100 kn od roditelja koji se između ... prikaži još! ostalog naplaćuju već dugi niz godina što je grad trebao? zabraniti im i iz svog proračuna nadoknaditi iznos koji se troši na tko zna šta ili? jer očito nikome nije problem niti si postavlja zašto je ministrica odobrila nešto za što je već izdvojena dovoljna svota novca.