Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Demografi: Mjeru roditelja odgojitelja provesti u cijeloj zemlji

Majka na rodiljskom treba mati punu plaću, a treba preispitati rad na određeno vrijeme
19. listopada 2016. u 06:30 18 komentara 4914 prikaza
anđelko akrap
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Ugovor i status majki ili očeva odgojitelja uz uvjet da imaju najmanje troje djece, od kojih najmlađe još nije krenulo u školu, tek je samo jedna, ali dobra mjera pronatalitetne politike, složili su se naši sugovornici, demografi prof. dr. Anđelko Akrap i prof. dr. Stjepan Šterc.

– Hrvatsko društvo puno socijalnih razlika i ta mjera namijenjena je jednoj kategoriji osoba koje su nezaposlene ili imaju manja primanja. Nije to, kao što se u javnosti percipira, tjeranje žena u kuću, to je stvar izbora. Nekome će odgovarati, nekome ne – prokomentirao je prof. Akrap dodajući da se, primjerice, prodavačicama kojima je plaća 2900 kuna više isplati biti doma s djecom i za to primiti mjesečno 4 ili 5 tisuća kuna. Prema njegovu mišljenju trebalo bi drukčije definirati plaće za majčina rodiljskog dopusta te promijeniti Zakon o radu koji dopušta poduzetniku da radnika cijeli radni vijek drži na određeno.

– To stvara egzistencijalnu nesigurnost i rijetko tko će se u takvom statusu odlučiti za stvaranje obitelji – upozorava Akrap. Prema mišljenju prof. dr. Stjepana Šterca, uvjete za status majke odgojiteljice u Hrvatskoj bi ispunilo desetak tisuća žena.

Stjepan Šterc ODBACIO NAVODE Šterc: Neću biti ministar za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku milan bandić Simbolična gesta Milan Bandić za 'roditelje heroje': 5250 kuna neto za prvih 100 majki odgajateljica

– To je vrlo ozbiljna mjera i moj je savjet novoj Vladi da je prihvati i provede na nacionalnoj razini kao jednu od mjera u sustavu demografske revitalizacije – kategoričan je prof. Šterc. Prema njegovoj procjeni, iz državnog proračuna za to bi godišnje trebalo oko 500 milijuna kuna. Isto kao i prof. Akrap, i prof. Šterc velik problem vidi u pretjerano fleksibilnim zakonima.

Odmah bih mijenjao sve zakone koji ugrožavaju sigurnost na radnom mjestu majki i očeva. Svakako treba ispitati problem rada na određeno vrijeme i provjeriti koliko je opravdan. Prema nekim podacima, izgleda da je Hrvatska prva u Europi po radu na određeno vrijeme. Nakon toga treba osigurati da majka za cijelo vrijeme rodiljskog ima plaću koju je primala na svom radnom mjestu – nabraja prof. Šterc. S obzirom na trendove i sve manji broj djece u obitelji, prof. Šterc kaže da bi trebalo razmisliti da se projektom “majka njegovateljica” obuhvate i roditelji dvoje djece.

>> Demograf prof. Akrap: Demografija je malo nespojiva sa socijalom

Hrvatski rukometni savez
RUKOMETNO LUDILO
Ajmo Kauboji! Kompletan vodič za praćenje utakmica rukometne reprezentacije
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
  • Ksantipa:

    To bi bio pravi potez. Roditelji s troje i više djece zaslužili su taj status, ukoliko ga žele. Osim toga treba izgraditi više vrtića i osigurati rad u dvije smjene. Mogla bi se osigurati i pomoć u kući obitelji s ... prikaži još!s više djece. Te djelatnice bi mogle raditi po potrebi u više obitelji, preko neke agencije u okviru ministarstva demografije.

  • G_4:

    Ne bi me začudilo da se sada dignu poslodavci na noge jer tko će im onda raditi u uslužnim djelatnostima za 3000kn. Počet će davati stimulaciju na plaću za kontra mjeru.

  • texas:

    Sve vam potpisujem!!! Tko misli drugačije,je u zabludi jer IZUMIREMO !!!!!