Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Demografi: Mjeru roditelja odgojitelja provesti u cijeloj zemlji

Majka na rodiljskom treba mati punu plaću, a treba preispitati rad na određeno vrijeme
19. listopada 2016. u 06:30 18 komentara 4849 prikaza
anđelko akrap
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Ugovor i status majki ili očeva odgojitelja uz uvjet da imaju najmanje troje djece, od kojih najmlađe još nije krenulo u školu, tek je samo jedna, ali dobra mjera pronatalitetne politike, složili su se naši sugovornici, demografi prof. dr. Anđelko Akrap i prof. dr. Stjepan Šterc.

– Hrvatsko društvo puno socijalnih razlika i ta mjera namijenjena je jednoj kategoriji osoba koje su nezaposlene ili imaju manja primanja. Nije to, kao što se u javnosti percipira, tjeranje žena u kuću, to je stvar izbora. Nekome će odgovarati, nekome ne – prokomentirao je prof. Akrap dodajući da se, primjerice, prodavačicama kojima je plaća 2900 kuna više isplati biti doma s djecom i za to primiti mjesečno 4 ili 5 tisuća kuna. Prema njegovu mišljenju trebalo bi drukčije definirati plaće za majčina rodiljskog dopusta te promijeniti Zakon o radu koji dopušta poduzetniku da radnika cijeli radni vijek drži na određeno.

– To stvara egzistencijalnu nesigurnost i rijetko tko će se u takvom statusu odlučiti za stvaranje obitelji – upozorava Akrap. Prema mišljenju prof. dr. Stjepana Šterca, uvjete za status majke odgojiteljice u Hrvatskoj bi ispunilo desetak tisuća žena.

Stjepan Šterc ODBACIO NAVODE Šterc: Neću biti ministar za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku milan bandić Simbolična gesta Milan Bandić za 'roditelje heroje': 5250 kuna neto za prvih 100 majki odgajateljica

– To je vrlo ozbiljna mjera i moj je savjet novoj Vladi da je prihvati i provede na nacionalnoj razini kao jednu od mjera u sustavu demografske revitalizacije – kategoričan je prof. Šterc. Prema njegovoj procjeni, iz državnog proračuna za to bi godišnje trebalo oko 500 milijuna kuna. Isto kao i prof. Akrap, i prof. Šterc velik problem vidi u pretjerano fleksibilnim zakonima.

Odmah bih mijenjao sve zakone koji ugrožavaju sigurnost na radnom mjestu majki i očeva. Svakako treba ispitati problem rada na određeno vrijeme i provjeriti koliko je opravdan. Prema nekim podacima, izgleda da je Hrvatska prva u Europi po radu na određeno vrijeme. Nakon toga treba osigurati da majka za cijelo vrijeme rodiljskog ima plaću koju je primala na svom radnom mjestu – nabraja prof. Šterc. S obzirom na trendove i sve manji broj djece u obitelji, prof. Šterc kaže da bi trebalo razmisliti da se projektom “majka njegovateljica” obuhvate i roditelji dvoje djece.

>> Demograf prof. Akrap: Demografija je malo nespojiva sa socijalom

A1
BRZINA JE VRLINA
3 razloga zašto je 5G tehnologija bitna za budućnost gaminga
  • Ksantipa:

    To bi bio pravi potez. Roditelji s troje i više djece zaslužili su taj status, ukoliko ga žele. Osim toga treba izgraditi više vrtića i osigurati rad u dvije smjene. Mogla bi se osigurati i pomoć u kući obitelji s ... prikaži još!s više djece. Te djelatnice bi mogle raditi po potrebi u više obitelji, preko neke agencije u okviru ministarstva demografije.

  • G_4:

    Ne bi me začudilo da se sada dignu poslodavci na noge jer tko će im onda raditi u uslužnim djelatnostima za 3000kn. Počet će davati stimulaciju na plaću za kontra mjeru.

  • texas:

    Sve vam potpisujem!!! Tko misli drugačije,je u zabludi jer IZUMIREMO !!!!!