Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

'Trebamo zakone koji će kažnjavati nazivanje trgova po osobama iz totalitarizama'

Na Trgu maršala Tita na današnji Dan oslobođenja Zagreba od nacista i ustaša u Drugom svjetskom ratu okupilo se nekoliko stotina građana u organizaciji udruge Krug za trg, tražeći opet preimenovanje trga. Gradonačelnik Milan Bandić godinama se oglušuje na inicijativu nas građana da se promijeni naziv ovog trga u Kazališni trg – kažu
08. svibnja 2014. u 15:00 58 komentara 2723 prikaza
Krug za trg
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Nekoliko stotina ljudi okupilo se na Trgu maršala Tita jutros na novom prosvjedu u organizaciji Udruge Krug za trg koja traži preimenovanje jednog od najljepših gradskih trgova u Kazališni ili Sveučilišni trg.

Tita smatraju odgovornim za ubijanja, zatvaranja i mučenja protivnika komunizma i Jugoslavije tijekom svih godina vladavine, kao i za masovne grobnice i stratišta nakon završetka Drugog svjetskog rata – Tezno, Macelj, Lepoglava, Jazovka, Huda jama, Bleiburg, ali i Goli otok i Staru Gradišku. Datum oslobođenja Zagreba (8. svibanj) za prosvjed je odabran jer je to "tužna obljetnica uspostave jugoslavenske komunističke diktature".

Krug za trg | Autor : Sanjin Strukić/PIXSELL Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

– Odluka o preimenovanju je za Hrvatski sabor, a ne za Gradsku skupštinu koju mnogi prozivaju jer su svi oni pod utjecajima svojih stranačkih šefova. Mi trebamo takav sastav Sabora koji će donijeti zakon, a taj će učiniti nezakonitim i kažnjivim nazivanje trgova, ulica u Zagrebu i Hrvatskoj po bilo kojoj osobi iz bilo kojeg totalitarnog sustava.

Krug za trg | Autor : Sanjin Strukić/PIXSELL Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Nije riječ samo o komunističkoj ideologiji. Besmisleno je da se danas mora boriti za demokraciju i demokratske i ljudske vrijednosti i to se mora promijeniti – rekao je Hrvoje Hitrec, predsjednik Udruge Hrvatskog kulturnog vijeća i član Hrasta.

Iako je prvotno bilo najavljeno da će na prosvjednom okupljanju govoriti odvjetnik Zvonimir Hodak i Jure Zovko, odustali su, što su građani ispratili zvižducima. Govor je održao Ante Beljo iz Hrvatskog kulturnog vijeća.

Krug za trg | Autor : Sanjin Strukić/PIXSELL Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

– U zemljama s visoko razvijenom demokracijom postojala je uobičajena praksa da se na osobama koje su na bilo koji način ogriješile o demokraciju i ljudska prava ne imenuju nazivima trgovima, ulicama. Ako je to prije učinjeno, ta se imena brišu i daju nova.

krug za trg (1) ne žele titov trg Po prvi puta HDZ javno za promjenu imena Trga maršala Tita '24.04.2013., Zagreb - Gradjanska incijativa Krug za trg pozivala je gradjane na prosvjed za preimenovanje Trga marsala Tita koji ce se odrzati u subotu 4. svibnja. Photo: Patrik Macek/PIXSELL' iskre zbog tita Trg bez maršala? Gradska skupština o promjeni imena

Ovaj trg od 1946. nosi ime Trg maršala Tita, a prije toga, od 1927. do 1941. godine, nosio je ime jednog drugoga diktatora, Aleksandra Karađorđevića. Gradonačelnik Milan Bandić, poznat po tome da prije podne nosi Stepinčevu svijeću na Mariji Bistrici, a poslijepodne Titovu petokraku godinama se oglušuje na inicijativu nas građana da se promijeni naziv ovog trga u Kazališni trg – rekao je Ante Beljo.

Okupljene je u glazbenom dijelu zabavljala klapa Prijatelji koji su otpjevali pjesmu Thompsona "Lijepa li si " i "Vila Velebita".

CCC
Must have
Proljetni komadi u kojima ćete izgledati stajliš, a za njih ne morate potrošiti pravo bogatstvo

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar gospar
  gospar:

  Zasto Zagreb uz Trg zrtava fasizma,nema Trg zrtava komunizma? Gdje je tu pravda i pravednost? pa se nemojmo cuditi da danas u 21 stoljecu nas glavni grad ima trg komunistickog zlocinca i diktatora.

 • Rizlman:

  Ja ne mislim da trebao zakone, ja mislim da samo trebamo dosljedno primjeniti Rezolucije Vijeća Europe i Europskog parlamenta, kao i dosljedno primjeniti Izvorišne osnove Ustava Republike Hrvatske u kojima jasno piše da je Hrvatska nastala nasuprot fašizmu i komunizmu, ... prikaži još! i to je i više nego dovoljno da se ukine i zabrani da trgovi i ulice nose imena po totalitarnim zločincima.

 • Bulaba:

  Obožavanje ubojica, naročito serijskih i masovnih, je psihijatrijski poremećaj koji se zove hibristofilija. Ništa novo, većina masovnih ubojica ima svoje sljedbenike. Ako su masovne ubojice to radile iz političkih motiva, onda će i njihovi sljedbenici biti politički, ali to ne ... prikaži još! mijenja činjenicu da se radi o psihijatrijskim slučajevima.