Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krug za trg:

'Trebamo zakone koji će kažnjavati nazivanje trgova po osobama iz totalitarizama'

Krug za trg
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/7
08.05.2014.
u 15:00

Na Trgu maršala Tita na današnji Dan oslobođenja Zagreba od nacista i ustaša u Drugom svjetskom ratu okupilo se nekoliko stotina građana u organizaciji udruge Krug za trg, tražeći opet preimenovanje trga. Gradonačelnik Milan Bandić godinama se oglušuje na inicijativu nas građana da se promijeni naziv ovog trga u Kazališni trg – kažu

Nekoliko stotina ljudi okupilo se na Trgu maršala Tita jutros na novom prosvjedu u organizaciji Udruge Krug za trg koja traži preimenovanje jednog od najljepših gradskih trgova u Kazališni ili Sveučilišni trg.

Tita smatraju odgovornim za ubijanja, zatvaranja i mučenja protivnika komunizma i Jugoslavije tijekom svih godina vladavine, kao i za masovne grobnice i stratišta nakon završetka Drugog svjetskog rata – Tezno, Macelj, Lepoglava, Jazovka, Huda jama, Bleiburg, ali i Goli otok i Staru Gradišku. Datum oslobođenja Zagreba (8. svibanj) za prosvjed je odabran jer je to "tužna obljetnica uspostave jugoslavenske komunističke diktature".

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

– Odluka o preimenovanju je za Hrvatski sabor, a ne za Gradsku skupštinu koju mnogi prozivaju jer su svi oni pod utjecajima svojih stranačkih šefova. Mi trebamo takav sastav Sabora koji će donijeti zakon, a taj će učiniti nezakonitim i kažnjivim nazivanje trgova, ulica u Zagrebu i Hrvatskoj po bilo kojoj osobi iz bilo kojeg totalitarnog sustava.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Nije riječ samo o komunističkoj ideologiji. Besmisleno je da se danas mora boriti za demokraciju i demokratske i ljudske vrijednosti i to se mora promijeniti – rekao je Hrvoje Hitrec, predsjednik Udruge Hrvatskog kulturnog vijeća i član Hrasta.

Iako je prvotno bilo najavljeno da će na prosvjednom okupljanju govoriti odvjetnik Zvonimir Hodak i Jure Zovko, odustali su, što su građani ispratili zvižducima. Govor je održao Ante Beljo iz Hrvatskog kulturnog vijeća.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

– U zemljama s visoko razvijenom demokracijom postojala je uobičajena praksa da se na osobama koje su na bilo koji način ogriješile o demokraciju i ljudska prava ne imenuju nazivima trgovima, ulicama. Ako je to prije učinjeno, ta se imena brišu i daju nova.

Ovaj trg od 1946. nosi ime Trg maršala Tita, a prije toga, od 1927. do 1941. godine, nosio je ime jednog drugoga diktatora, Aleksandra Karađorđevića. Gradonačelnik Milan Bandić, poznat po tome da prije podne nosi Stepinčevu svijeću na Mariji Bistrici, a poslijepodne Titovu petokraku godinama se oglušuje na inicijativu nas građana da se promijeni naziv ovog trga u Kazališni trg – rekao je Ante Beljo.

Okupljene je u glazbenom dijelu zabavljala klapa Prijatelji koji su otpjevali pjesmu Thompsona "Lijepa li si " i "Vila Velebita".

Komentara 58

DU
Deleted user
15:21 08.05.2014.

Zasto Zagreb uz Trg zrtava fasizma,nema Trg zrtava komunizma? Gdje je tu pravda i pravednost? pa se nemojmo cuditi da danas u 21 stoljecu nas glavni grad ima trg komunistickog zlocinca i diktatora.

RI
Rizlman
16:05 08.05.2014.

Ja ne mislim da trebao zakone, ja mislim da samo trebamo dosljedno primjeniti Rezolucije Vijeća Europe i Europskog parlamenta, kao i dosljedno primjeniti Izvorišne osnove Ustava Republike Hrvatske u kojima jasno piše da je Hrvatska nastala nasuprot fašizmu i komunizmu, i to je i više nego dovoljno da se ukine i zabrani da trgovi i ulice nose imena po totalitarnim zločincima.

BU
Bulaba
20:54 08.05.2014.

Obožavanje ubojica, naročito serijskih i masovnih, je psihijatrijski poremećaj koji se zove hibristofilija. Ništa novo, većina masovnih ubojica ima svoje sljedbenike. Ako su masovne ubojice to radile iz političkih motiva, onda će i njihovi sljedbenici biti politički, ali to ne mijenja činjenicu da se radi o psihijatrijskim slučajevima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije