Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Trg bez maršala? Gradska skupština o promjeni imena

Oko Tita je zaiskrilo na nedavnoj sjednici između Milana Bandića i HDZ-a
06. studenoga 2013. u 09:00 84 komentara 384 prikaza
'24.04.2013., Zagreb - Gradjanska incijativa Krug za trg pozivala je gradjane na prosvjed za preimenovanje Trga marsala Tita koji ce se odrzati u subotu 4. svibnja. Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
Foto: Patrik Macek/VLM
Pogledajte galeriju 1/3

Zagrebačka gradska skupština na sjednici 28. studenog prvi će put otkad se ideja pokrenula raspravljati o preimenovanju Trga maršala Tita u Kazališni trg. Akciju preimenovanja koju već nekoliko godina vodi građanska inicijativa Krug za trg preuzeli su na sebe zastupnici HDZ-a, HSP-a AS i BUZ-a koji su najavili ustrajanje sve dok ne postignu cilj. O tomu hoće li prijedlog doći na dnevni red prvo će u utorak odlučiti Odbor za imenovanja ulica koji je do sada sve molbe inicijative Kruga za trg odbacio. Budući da je prijedlog ovaj put potekao od HDZ-a, čiji je član ujedno i predsjednik Odbora, očekuje se da će se naći i na klupama zastupnika.

– Zašto da tako važno pitanje, za ono za što se zalaže velik broj građana, mi stopiramo na Odboru – jasno je poručio Zoran Piličić, predsjednik Odbora za imenovanje, inače član HDZ-a. Slično mišljenje ima i HSLS-ovac Alen Ostojić, koji je kazao da je pravednije da o tomu odluči 51 zastupnik nego pet članova Odbora.

Danijel Srb Traže novu povijest HSP: Zabranite i uklonite simbole komunističkog režima! krug za trg (1) ne žele titov trg Po prvi puta HDZ javno za promjenu imena Trga maršala Tita Trg maršala Tita Trg maršala Tita Mrsko ime Tito: Neka se trg zove kao Lijepa Naša

Oko Tita je već zaiskrilo na nedavnoj sjednici Skupštine. Tada su se međusobno optuživali gradonačelnik i HDZ-ovci, koji su mu spočitali što je u jednoj prigodi u društvu starih antifašista stavio značku s Titovim likom.

Bandić im je kazao da su licemjeri jer od njega traže da promijeni ime iako sami nisu nikada uputili takav prijedlog.

 – Trg maršala Tita nije preimenovan u Kazališni trg upravo na zahtjev tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana – kazao im je tada Bandić, poručivši im da se okane ćorava posla. HDZ-ovce je prozvao i bivši zastupnik i predsjednik Odbora za imenovanja, SDP-ovac Marin Knezović.

– Na Skupštinu se nikada ne šalju svi prijedlozi građana jer bi izazvali pravi kaos. Da je prijedlog podnio neki od zastupnika, tada bi to imalo veću težinu, no to nije učinio nijedan HDZ-ovac – kazao je Knezović.

Treba li preimenovati Trg maršala Tita?

 • Da, bilo je i vrijeme 83,27%
 • Ne, čovjek je povijesna ličnost 16,13%
 • Svejedno mi je 0,59%

Vijeće GČ Donji grad protiv promjene imena

Vijeće Gradske četvrti Donji grad odlučilo je da neće podržati prijedlog HDZ-ova bloka.

– Vijeće se općenito protivi mijenjanju postojećih naziva ulica i trgova u središtu grada, čak i kada je riječ o vraćanju bivših naziva. Što se konkretnog zahtjeva tiče, sadašnje ime, Trg maršala Tita, tijekom povijesti je bio najtrajniji naziv, nije promijenjen ni uspostavom hrvatske države i kao takav je zaživio – obrazložili su svoju odluku .Protiv promjene je i Tvrtko Jakovina, povjesničar s Filozofski fakulteta.

– Kao povjesničar hladnog rata, mogu reći da više nemam snage živjeti u zemlji koja još uvijek živi u hladnom ratu. Nadam se da će Skupština odbiti prijedlog.

Boris Miletić
INTERVJU
„Čovjek koji prestane biti čovjek, izgubio je smisao“
 • istima:

  Naziv ovoga trga najočitije prezentira mazohizam u Hrvata ! Ko kad bi u Jeruzalemu imali Trg Adolfa Hitlera.

 • Avatar abakus
  abakus:

  Pa taj trg nitko osim onih najzadrtijih pristalica bivšega režima (i razglasa ZET-a) i ne zove tako. Kazališni trg (ili Trg HNK) je naziv koji ljudi oduvijek koriste u normalnom govoru.

 • Brandfackel2:

  Degutantno je da jedan od najvećih komunistčkih zlotvora ima trg u središtu Zagreba. Cijenjeni forumaš lijepo je to usporedio sa Trgom Adolfa Hitlera u glavnom gradu Izraela. Sramota za Zagreb...