Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
iskre zbog tita

Trg bez maršala? Gradska skupština o promjeni imena

'24.04.2013., Zagreb - Gradjanska incijativa Krug za trg pozivala je gradjane na prosvjed za preimenovanje Trga marsala Tita koji ce se odrzati u subotu 4. svibnja.  Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
Foto: Patrik Macek/VLM
1/3
06.11.2013.
u 09:00

Oko Tita je zaiskrilo na nedavnoj sjednici između Milana Bandića i HDZ-a

Zagrebačka gradska skupština na sjednici 28. studenog prvi će put otkad se ideja pokrenula raspravljati o preimenovanju Trga maršala Tita u Kazališni trg. Akciju preimenovanja koju već nekoliko godina vodi građanska inicijativa Krug za trg preuzeli su na sebe zastupnici HDZ-a, HSP-a AS i BUZ-a koji su najavili ustrajanje sve dok ne postignu cilj. O tomu hoće li prijedlog doći na dnevni red prvo će u utorak odlučiti Odbor za imenovanja ulica koji je do sada sve molbe inicijative Kruga za trg odbacio. Budući da je prijedlog ovaj put potekao od HDZ-a, čiji je član ujedno i predsjednik Odbora, očekuje se da će se naći i na klupama zastupnika.

– Zašto da tako važno pitanje, za ono za što se zalaže velik broj građana, mi stopiramo na Odboru – jasno je poručio Zoran Piličić, predsjednik Odbora za imenovanje, inače član HDZ-a. Slično mišljenje ima i HSLS-ovac Alen Ostojić, koji je kazao da je pravednije da o tomu odluči 51 zastupnik nego pet članova Odbora.

Oko Tita je već zaiskrilo na nedavnoj sjednici Skupštine. Tada su se međusobno optuživali gradonačelnik i HDZ-ovci, koji su mu spočitali što je u jednoj prigodi u društvu starih antifašista stavio značku s Titovim likom.

Bandić im je kazao da su licemjeri jer od njega traže da promijeni ime iako sami nisu nikada uputili takav prijedlog.

 – Trg maršala Tita nije preimenovan u Kazališni trg upravo na zahtjev tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana – kazao im je tada Bandić, poručivši im da se okane ćorava posla. HDZ-ovce je prozvao i bivši zastupnik i predsjednik Odbora za imenovanja, SDP-ovac Marin Knezović.

– Na Skupštinu se nikada ne šalju svi prijedlozi građana jer bi izazvali pravi kaos. Da je prijedlog podnio neki od zastupnika, tada bi to imalo veću težinu, no to nije učinio nijedan HDZ-ovac – kazao je Knezović.

Komentara 84

IS
istima
09:27 06.11.2013.

Naziv ovoga trga najočitije prezentira mazohizam u Hrvata ! Ko kad bi u Jeruzalemu imali Trg Adolfa Hitlera.

Avatar abakus
abakus
09:08 06.11.2013.

Pa taj trg nitko osim onih najzadrtijih pristalica bivšega režima (i razglasa ZET-a) i ne zove tako. Kazališni trg (ili Trg HNK) je naziv koji ljudi oduvijek koriste u normalnom govoru.

BR
Brandfackel2
09:35 06.11.2013.

Degutantno je da jedan od najvećih komunistčkih zlotvora ima trg u središtu Zagreba. Cijenjeni forumaš lijepo je to usporedio sa Trgom Adolfa Hitlera u glavnom gradu Izraela. Sramota za Zagreb...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije