Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Duhovno-duhovite večeri na sv. duhu

Fra Stjepan Brčina: Mladi na susretima pronalaze mir, rađaju se prijateljstva, pa i brakovi

Zagreb: Reportaža o Duhovno-duhovitim večerima, susretima za mlade koji se održavaju četvrtkom u crkvi sv. Antuna na Sv. Duhu
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/29
13.07.2023.
u 18:07

Popularni su i na društvenim mrežama, a često onamo dođu i poznata imena iz svijeta sporta, glazbe, glume, politike

Mnogi su ondje sklopili nova prijateljstva, neki i brakove, no na sve popularnije Duhovno-duhovite večeri mladi ponajprije dolaze pronaći mir i približiti se Isusu. Ističe to fra Stjepan Brčina, glavni organizator susreta koji se četvrtkom održavaju u Bazilici sv. Antuna Padovanskoga na Svetom Duhu, inače promicatelj duhovnih zvanja i odgojitelj budućih fratara.

Molitve na kanalu "Budi frajer"

– Susreti su otvorenog tipa i većinom dolaze studenti i radnička mladež. Organizacijski pratimo akademsku godinu pa po njezinu završetku iz Zagreba odlazimo na Cres u kampove i vraćamo se na jesen. Mladima je potrebna duhovnost, a humor tu uvelike pomaže – ističe fra Brčina koji je s organizacijom susreta, u suradnji s Evangelizacijskom zajednicom "Sveti Duh", čiji je i voditelj, započeo na samom početku službe na Sv. Duhu prije pet godina. Oglašavaju se, kaže, putem društvenih mreža poput Facebooka i Instagrama, a sadržaj redovito objavljuju i na YouTube kanalu "Budi frajer", na kojemu fra Brčina često prenosi i molitve uživo.

VEZANI ČLANCI: 

– Mladi traže sadržaj na društvenim mrežama i to se pokazalo vrlo uspješnim jer dolazi sve više sudionika pa nerijetko brojka premaši i 1000, a često nas posjete i neka slavna imena iz svijeta sporta, glazbe, glume pa čak i politike – ističe te dodaje kako na mrežama nerijetko objavljuju i motivirajuće poruke. Na svakom je susretu, kaže, naglasak na sakramentima, a počinju misom u 19 sati, koja se prenosi i na Laudato TV-u. Nakon mise slijede kateheze različite tematike, a zatim i euharistijsko klanjanje te na koncu obilje zabave, pjesme i plesa.

– Tijekom euharistijskog klanjanja brojni su mladi pronašli svoj mir i povezali se s Isusom, a sklapala su se i prijateljstva pa i brakovi. Neki su čak osjetili svoj poziv te se zaredili, a neki su počeli svirati razne instrumente, bilo je svega – kaže fra Brčina, koji u svakom segmentu večeri uvijek nađe mjesta za pošalicu, anegdotu ili pokoji vic.

Početkom lipnja, uoči spomendana svetog Antuna, održan je i peti Antunovski hod mladih, koji uz Evangelizacijsku zajednicu "Sveti duh" i tamošnju župu, organiziraju Centar za duhovna zvanja franjevaca konventualaca i Župa sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima.

Tako je rutu od Sesvetskih Sela do zagrebačkog Sv. Duha, s ciljem da proslave Boga autentičnim svjedočenjem svoje vjere, prehodalo više od 5000 mladih iz cijele Hrvatske, a pridružili su im se, među ostalima, i hodočasnici iz BiH, Njemačke, Austrije, Švicarske, Makedonije, Slovenije i Srbije. Prvi su put u križ koji je predvodio Hod bile ugrađene relikvije sv. Antuna, a nošena su i pisma s nakanama vjernika koji fizički nisu mogli sudjelovati.

VEZANI ČLANCI: 

Vraćaju se i postaju aktivniji

– Neki će reći da mladi dolaze u crkvu samo zbog emocija, no ja to demantiram jer smatram da su itekako odgovorni i preuzimaju službu. Oni koji dolaze samo zbog emocija najčešće će ostati na tome i neće otići dalje, ali mladež koja sudjeluje u našim aktivnostima gotovo uvijek se vraća i s vremenom postaje sve aktivnija – kaže fra Brčina koji osim u metropoli duhovne obnove održava i u ostatku Hrvatske, kao i u Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj.

Franjevci sa Sv. Duha poznati su i po brojnim drugim aktivnostima, među kojima je i pučka kuhinja koja u sklopu Doma sv. Antuna, uz besplatni smještaj za 14 studenata, djeluje već gotovo tri desetljeća. Brojni volonteri koji su u rad kuhinje uključeni 2018. na inicijativu provincijalnog ministra fra Josipa Blaževića ondje svakodnevno pripremaju više od 300 obroka za ljude u potrebi, a ručak započinje molitvom. Nadaleko je poznata i adventska kućica "Kod fratara", gdje održavaju humanitarnu akciju pod nazivom "Obrok za obrok", a prihodima pomažu rad pučke kuhinje.

GALERIJA Antunovski hod za mlade: U križ ugrađene relikvije sv. Antuna

Zagreb: Reportaža o Duhovno-duhovitim večerima, susretima za mlade koji se održavaju četvrtkom u crkvi sv. Antuna na Sv. Duhu
1/10

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije