Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MISU PREDVODIO BOZANIĆ

Crkva sv. Antuna Padovanskoga na Svetom Duhu službeno proglašena manjom bazilikom

Zagreb: Kardinal Bozanić predvodio svetu misu povodom blagdana Svih svetih
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/2
09.12.2022.
u 09:03

Zagrebački nadbiskup kazao je da „u vremenu došašća, koje nas priprema za božićno slavlje, Crkva pred nas stavlja svijetli lik svete Marije, zore Božića, zore našega spasenja, kako bismo se što bolje pripremili za susret s Isusom“

Ovoga četvrtka crkva sv. Antuna Padovanskoga na zagrebačkom Svetom Duhu službeno je postala manja bazilika. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. S njim su kocelebrirali apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua, provincijal Hrvatske provincije svetog Jeronima franjevaca konventualaca fra Miljenko Hontić i rektor bazilike sv. Antuna Padovanskoga fra Ivan Marija Lotar te brojni svećenici.

- Ova svečanost proglašenja crkve bazilikom, dolazi kao kruna i završetak velikih obljetnica koje smo mi franjevci konvenutalci proslavili ove godine, a to je 100 godina od dolaska s hrvatske jadranske obale ovamo u Zagreb na Sveti Duh, i 90 godina od osnivanja župe sv. Antuna Padovanskoga - kazao je provincijal Hontić, a nakon uvodnih riječi kardinal Bozanić započeo je euharistijsko slavlje te je pozvan apostolski nuncij da pročita Dekret proglasa crkve sv. Antuna Padovanskoga manjom bazilikom, piše IKA.

Zagrebački nadbiskup kazao je da „u vremenu došašća, koje nas priprema za božićno slavlje, Crkva pred nas stavlja svijetli lik svete Marije, zore Božića, zore našega spasenja, kako bismo se što bolje pripremili za susret s Isusom“.

''Po Mariji, Kćeri višnje Svjetlosti, koju Bog sačuva od ljage istočnoga grijeha, započinje u svijetu proboj svjetlosti. Ona je početak boljega svijeta. S njom se na ovoj zemlji pojavi stvorenje koje je sama dobrota, čija ruka ne udara, čija riječ ne povrjeđuje'', ustvrdio je.

Na kraju euharistijskoga slavlja, riječi zahvale uputio je rektor fra Ivan Marija Lotar.

„Bog je velik! Bog je živ! To nam pokazuje iz dana u dan! Zato, na samome početku, želim zahvaliti upravo Njemu, ne samo na ovome danu i ovome slavlju, nego iznad svega, na daru života i poziva svakoga od nas ovdje“, kazao je, a kardinalu Bozaniću je na poklon i uručena slika u akvarel-tehnici 'Cvjetajte kao ljiljan', akademskog slikala Ante Čule.

>> VIDEO Prije deset godina snijeg je zatrpao Hrvatsku: Pogledajte prizore!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije