Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
meandri u new yorku

‘Knifer je zadovoljno gledao s onog svijeta’

Julije Knifer New York
Jadranka Jureško-Kero
08.02.2014.
u 15:50

Izložba američkoj publici predstavlja očeve radove nastale u razdoblju od 1960. do 2000., rekla je umjetnikova kćerka Ana

Jedan od najznačajnijih hrvatskih umjetnika 20. stoljeća, Julije Knifer svojim je motivima meandra, geometrijske forme nalik na labirint, oduševio posjetitelje prve samostalne američke izložbe otvorene u četvrtak navečer u Galeriji Mitchell-Innes& Nash u New Yorku. I dok su mnogi govorili da Knifer “s onog svijeta zadovoljno gleda na Manhattan”, izložba je uspješno predstavila velikog likovnog stvaratelja, ali i hrvatsku modernu umjetnost.

– Prostor galerije inspirativan je, uspjeli smo prirediti zanimljivu izložbu. Oduševljen sam reakcijama američkih kritičara i posjetitelja – komentirao je za Večernji list kustos izložbe Žarko Vijatović. Postavljanje izložbe ostvareno je u suradnji s galerijom Frank Elbaz Gallery iz Pariza i njihove djelatnice Danke Šošić.

U New York je za ovu prigodu doputovala i umjetnikova kći Ana Knifer, koja je potvrdila da je sretna što su očeva djela izložena u etabliranoj galeriji.

-Izložba američkoj publici predstavlja očeve radove nastale u razdoblju od 1960. do 2000. i zadovoljstvo mi je kad me posjetitelji pitaju za detalje tatinih radova. Kratko rečeno, ponosna sam - rekla je Ana Knifer.

Izložba će biti otvorena do 15. ožujka, a otvorenju je nazočio i veleposlanik Hrvatske u SAD-u Joško Paro. Galerija Mitchell-Innes&Nash jedna je od najboljih na Manhattanu, koja ima reputaciju za kustosku izvrsnost i bez premca je u stručnosti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije